Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Dijital termostatların temel çalışma prensibi, mekanın sıcaklığını sürekli olarak ölçmek ve belirlenen hedef sıcaklığa ulaşmak için ısıtma veya soğutma sistemini kontrol etmektir. Sensörler, mekanın anlık sıcaklığını algılar ve bu veriyi işlemek için mikro işlemcilere iletilir.
(+) ve (-) butonlarına aynı anda basılı tutarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. SET butonuna art arda bastığımızda ekranda P0, P1, P2, P3, P4, P5 ve P6 fonksiyonlarına ulaşabilirsiniz. Ardından geldiğiniz fonksiyonu + ve – butonlarıyla gerekli değişikliği sağlayabiliyoruz.
Termostat, bir fiziksel sistem 'in sıcaklığını algılayan ve sistemin sıcaklığının istenen ayar noktası yakınında kalması için çalışan bir kontrol aracıdır.
Kombinizin sıcaklık ayarının 50° olduğunu varsayalım. Oda termostatından ayar 23° seçildiğinde kombi; termostatın yer aldığı odanın sıcaklığını 23° olana dek tesisat suyunu 50° de sabit tutacaktır. Oda sıcaklığı ayarlanan dereceye geldiğinde yani 23° olduğunda kombi çalışmayı durduracaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Isıtma sistemlerinde kullanılan termostatlar sıcaklığın istenenden daha fazla yükselmesini de önleyebilen ürünlerdir. Örneğin bir tank içerisinde yer alan suyun sıcaklığı istenen seviyeden daha fazla yükseldiğinde enerjiyi keser. Bu sayede teknik açıdan da suyun sıcaklığının artmasına bağlı bir sorun oluşmasını önler.
Termostat; motor suyu sıcaklığını sabit tutabilen ve motorun içerisinde devridaim yapılmasını sağlayan bir parçadır. Motor ile radyatör arasında yer alır. Amacı, sıcaklık kontrol görevini üstlenmek ve aynı zamanda motorun sağlıklı şekilde çalışabileceği bir sıcaklıkta kalmasına yardımcı olmaktır.
Görevi ise motorun sıcaklığının belirli bir derecede tutmaktır. Motor ilk olarak soğutma suyunu kendi içerisinde dolaştırır. Su belirli bir sıcaklığa ulaşınca termostat açılır ve suyun geçişine izin verir. Bu sayede su radyatöre ulaşır ve soğutularak motora gönderilir.
Termostat kalibrasyonu, termostatın sıcaklık ölçümlerinin doğruluğunu sağlamak için yapılır. Termostatların zamanla doğruluklarını kaybetmeleri veya çeşitli faktörlerden dolayı doğru ölçüm yapmamaları mümkündür. Bu nedenle, termostatların belirli aralıklarla kalibre edilmesi gerekir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Otomobillerdeki termostatlar, motor ilk çalıştığında kapalı kalarak soğutma suyunun devirdaim etmesini engelleyen valflere sahiptirler. Devirdaim etmesi engellenen soğutma suyu ile motor daha çabuk istenilen sıcaklığa gelir. Daha sonra açılan termostat, soğutma suyunun soğutma kanalları içinde dolanmasını sağlar.
Termostat çeşitleri; iç yapılarına göre bi-metal, civalı, gaz-sıvı körüklü ve elektronik olmak üzere dört farklı sınıfta incelenebilir. Buna ek olarak ev ve iş yerlerinde kullanılan oda termostatları da kendi aralarında sınıflara ayrılabilir.
Termostat, iklimlendirme ve soğutma mesleğinde soğutma gruplarında, kazanlarda, klima santrallerinde, buzdolaplarında, bireysel klima sistemlerinde, taşıt iklimlendirme sistemlerinde, soğuk depoculukta ve sıcaklığın kontrol edilmesi gereken tüm ortamlarda kullanılır.
Motor ilk çalıştırıldığında soğuktur. Motorun bir an önce stabil çalışma sıcaklığına erişmesi için içerisinde bulunan su motordan dışarı yani radyatöre gitmez. Sürekli motor içerisinde bulunan su ısındığı zaman termostat adı verilen parça devreye girer ve suyu motor dışına yani radyatöre gönderir.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Reset butonlu olan limit termostatlarda belitilen sıcaklığa ulaşıldığında ürün elektrik geçişini keser. Tekrar aktif etmek için arkasında yer alan reset butonuna basmak gerekir.
Dijital termostatlar katı, sıvı ve gaz gibi farklı ortamlar üzerinde etkin ısı kontrolü yapılmasını sağlar. Bu ürünlerin farklı sektör ve ürünlerde etkin kullanım alanları bulunur. Dijital termostat çeşitleri farklı özellikleri ile kullanımda pek çok avantaj sağlar.
Termostat. Termostat, temel olarak nikel, bakır, tungsten veya alüminyum gibi iki farklı metalden oluşan ve iki metalik bir şerit oluşturmak üzere birbirine bağlanmış kontak tipi bir elektro-mekanik sıcaklık sensörü veya anahtardır.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Fan müşürü belirli derecelerde çalışır. Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri