Sol ventrikülden kaynaklanan bir tür ventriküler taşikardidir. Reentri mekanizması ile oluşur. Genellikle istirahat sırasında olur. Egersiz veya emosyonel stres de fasiküler VT'yi tetikleyebilir.
İdiyopatik sol fasiküler ventriküler taşikardi (VT) sağ dal bloğu ve sol aks deviasyonuyla karakterize önemli bir kardiyak aritmidir. Bu yazıda kliniğimize çarpıntı nedeniyle başvuran ve yapısal kalp hastalığının eşlik etmediği sol fasiküler VT'li onbir yaşında erkek hasta sunulmaktadır.
Uzun QT sendromu, elektrolit bozuklukları, metabolik bozukluklar, doğumsal kalp hastalıkları, kalp kası hastalıkları (miyokardit, kardiyomiyopati), çeşitli ilaçlar ve geçirilmiş kalp ameliyatları ventriküler taşikardiye yol açan başlıca bedenlerdir.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
İlgili 24 soru bulundu
Atriyal flutter de atriyal fibrilasyon gibi kendiliğinden düzelebilir ama atriyal flatterler genellikle inatçıdır ve müdahale edilmediği takdirde kendiliğinden pek düzelmezler.
Ventriküler Taşikardi
Çok nadiren de olsa sağlıklı bireylerde de ortaya çıkabilir. Düzenli bir ritmdir ancak kalp çok yüksek hızlara çıkabilir. Bu nedenle beyne yeretince kan gidemediği için , baş dönmesi , bayılma ilk bulgu olabilir. Ölümcül bir ritm bozukluğudur.
Normal bir bireyde istirahatte nabız dakikada 60-80 arasındadır. VT bulunan hastalarda bu sayı bir anda 150-250 düzeylerine çıkmaktadır.
“Ventriküler erken vuru” adından da anlaşılacağı üzere “ventrikül” diye isimlendirilen kalbin karıncıklarından gelen erken kasılma olayıdır. “Erken” denmesinin nedeni kalbin normalde beklenen atımından önce gelmesidir.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Ventriküler taşikardi kısa sürüyorsa genellikle kalp çarpıntısı şeklinde görülebilir. Ancak uzun sürüyorsa baş dönmesi, bayılma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlere neden olabilir. Hızlı Kalp Atışı, Kalp Çarpıntısı: VT durumunda kalp atışları normalden çok daha hızlı atar.
Kalbin karıncıklarından (ventrikül) kaynaklanan ve olması gereken kalp hızının üzerinde arka arkaya gelen ventriküler atımlardır. Hız genelde 120-150 atım/dakika'nın üzerindedir.
EKG'nin ikinci yarısındaki normal sinüs vurularının (yakalama vuruları) varlığı VT tanısını destekler.
Nabızsız elektriksel aktivite (NEA), elektrokardiyogramın(EKG), nabız üretmesi gereken bir kalp ritmini gösterdiği ancak söz konusu ritmin nabız üretmediği bir çeşit kalp durması olarak tanımlanabilir. Kardiyak arrest, geçiren kişilerin yaklaşık %55'inde nabızsız elektriksel aktivite ile başlangıç izlenir.
Supraventriküler Taşikardilerde Tanı
İlk aşamada basit bir test olan elektrokardiyografi (EKG) çekilmelidir. Özellikle hasta doktora ya da hastaneye ulaştığında şikâyeti devam ederken çekilecek EKG'nin tanısal değeri çok fazladır.
VT'ler sürelerine göre de sınıflandırılırlar. 30 sn'den kısa süren, kendiliğinden sonlanan VT'ler sürekli olmayan (nonsustained) VT olarak adladırılırlar. 30 sn'den uzun sürenler ise kendi kendilerine sonlansalar bile sürekli (sustained) VT olarak adlandırılırlar.
1. VEV'ye düzenli olarak sahip olmak, kalp ritmi sorunları (aritmiler) veya kalp kasının zayıflaması (kardiyomiyopati) riskinizi artırabilir. 2. Nadiren kalp hastalığının eşlik ettiği sık erken kasılmalar, tehlikeli, kaotik kalp ritimlerine ve muhtemelen ani kalp ölümüne yol açabilir.
Örnek vermek gerekirse; Ekstrasistol, ek kalp atımı durumu görüldüğünde çok sıklaşacak karıncık taşikardi ile birlikte ani ölümlere dahi yol açabilmektedir.
Sol ventrikülden kaynaklanan bir tür ventriküler taşikardidir. Reentri mekanizması ile oluşur. Genellikle istirahat sırasında olur. Egersiz veya emosyonel stres de fasiküler VT'yi tetikleyebilir.
Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken defibrilasyon oldukça etkili ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
Kalp ritim bozukluğu ne zaman tehlikelidir? Kalp ritim bozukluğunda belirtiler hissedilmeye özellikle kalbin çok hızlı veya yavaş attığını hissetme, bayılma, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa hayati tehlikenin taşıyabileceğinden acilen uzmana başvurulması gerekir.
Taşikardi durumunda kalp atışı 100'ün üzerine çıkabilir. Bu durum birçok nedenden kaynaklanabilir. Fizyolojik taşikardi, egzersiz, stres, anksiyete veya kafein alımı gibi doğal bir yanıttır. Ancak patolojik taşikardi, kalp rahatsızlıklarından veya vücudun başka bir kısmındaki rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Ventriküler fibrilasyon, kalbin alt odacıklarının normal kasılma ritminin değişmesi yani bozulmasıdır. Kalp krizi ise bundan farklı bir durumdur. Kalp krizinde kalbin pompalama görevini yürütebilmesi için gereken oksijeni taşıyan kan damarları tıkalıdır.
Ventriküler taşikardi çeşitli ritim düzenleyici ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak bu tedavi kesin ve kalıcı değildir. İlaç kullanımı, ventriküler taşikardiyi ortadan kaldırmaz. İlaç tedavisi haricinde ablasyon tedavisine de başvurulabilir.
Kalp çok hızlı attığında, kanı vücuda pompalama verimi düşer ve bu da kalbe ve vücuda kan akışının azalmasına sebep olur. Taşikardi; inme, kalp krizi, ani kalp durması ve ölüm riskini hatırı sayılır oranda artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri