Patateslerin üzerine sıcak su döktüğünüz takdirde haşlanma süresini de azaltmış olursunuz. Soğuk suyla haşlanan patatesler daha uzun süre ocakta kalır.
Patates Haşlarken Kapak Kapatılır mı? Patates haşlarken, su kaynayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirilmelidir. Su kaynadıktan sonra taşmaması için kapak yarım aralık bırakılmalıdır. Düdüklü tencere haşlama patates yapılacaksa kapağının kapatılarak pişirilmesi gereklidir.
Patatesi düdüklüde haşlarken kapağını kapatmalısınız. Tencerede patatesi haşlarken ise su kaynamaya başlayınca ocağın ateşi kısılmalı ve kapak kapatılmalıdır.
Kabuklarını soymak: Patateslerin kabuklarını soyduğunuzda haşlama süresi ortalama 30 dakika. Kabuklu patatesi haşlamak ise 40 dakikaya çıkabiliyor. Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
İlgili 44 soru bulundu
Patateslerin üzerine sıcak su döktüğünüz takdirde haşlanma süresini de azaltmış olursunuz. Soğuk suyla haşlanan patatesler daha uzun süre ocakta kalır.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Patatesleri küp küp doğrayıp üzerini geçecek kadar suya atmak haşlanma süresini yarı yarıya azaltacaktır.
Patates Hangi Ayda Toplanır? Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Eğer patatesleri kabuklu ve bütün halde, tencerede pişirmek isterseniz, patateslerin boyutuna göre ortalama 30-40 dakikanızı ayırmanız gerekebilir. Kabuklu patatesleri ikiye bölerek haşlarsanız bu süreyi 25-30 dakikaya indirebilirsiniz.
Haşlanmış veya herhangi bir şekilde pişmiş patates gibi bol miktarda glutamat içeren gıdaların tüketimi uzun süre tokluk hissi verir, iştahı tatmin eder ve kısa sürede zayıflamakta önemli rol oynar.
Her gün patates yemekten korkmayın.
Patates kabuğu potasyum bakımından oldukça zengindir ve kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Potasyumun dışında patatesin içinde; fosfor, magnezyum kalsiyum, sodyum ve çinko bulunur. Patatesler ayrıca bol miktarda C vitamini içerir ancak pişirilirken bu vitamini yitirir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
Patates nişastalı bir kök sebze. Bu nedenle onu birlikte tutan şey pek tabi kabuğu. Patatesin çok daha çabuk haşlanmasını istediğimiz durumlarda kabuğunu soyuyoruz ancak bu yöntem patatesin haşlanırken çok çabucak dağılmasına neden oluyor.
Patatesin raf ömrünü uzatmak için öncelikle ürünü soğutmak gerekiyor. İlk olarak patatesi pişirin. Ardından pişmiş patatesleri hızlı bir şekilde soğutmak için buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Sonrasında patatesleri kurulayın ve hava geçirmez kapaklı bir kabın içine yerleştirip buzdolabına koyun.
Patatesi haşlayarak tüketirseniz, faydalarını daha çok görürsünüz. Ayrıca haşlanmış patatesi kurallarına uygun tüketirseniz hem kilo alabilir hem de kilo verebilirsiniz. 100 gram bir adet haşlanmış patatesin içinde 93 kcal bulunur.
Soğan kokusu sinmemesi için kapağı tamamen kapatmayın. Yemeğe eklenen su sıcak olursa daha lezzetli bir yemeğiniz olur. Taze patates kullanırsanız yemeğiniz daha hızlı pişer.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
Patateslerin nişastalarını bırakması için üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip derin bir kasede en az 30 dakika bekletin. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın.
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
doğranmış patatesleri buzlu suyun içine atıp 1-2 saat buzdolabında tutmanın daha çıtır patateslere olanak vermesi gibi örnekleri olan püf noktalarıdır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri