Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Fast food; (ya da ayaküstü yemek) kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir "çabuk yemek" olarak çevrilir.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
Hızlı yeme alışkanlığına bağlı olarak hazır yiyecekler grubuna giren sandviç, hamburger ve pizza gibi yiyecekler fast food yiyecekleri olarak adlandırılmaktadır. Bu yiyecekler hızla kilo almanızı sağlar ve kontrollü olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Fast food ürünleri yemek, insülin tepkisi ile ilgili sorunlar yaratarak şeker hastalığı, kilo alımı ve insülin direnci riskinizi artırabilecek şeker alımında artışlar yaratacaktır. 2. Sık sık fast food tüketirken daha fazla kalori alırsınız. Çoğu fast food yemeği yüksek seviyede şeker içerir.
İlgili 20 soru bulundu
Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir.
Hamburgerin içinde bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sodyum minerallerinin etkinliğinde vücudumuz, yediğimiz hamburgere karşı daha şiddetli bir arzu duyar. Bu durum ilerleyen süreçte obezite, şeker ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
Tam Türkçe karşılığı hızlı yemek olan ve Türk Dil Kurumu tarafından hazır yemek olarak tanımlanan fast food, kısa sürede hazırlanan; büfelerde, restoranlarda ve seyyar satıcılarda hemen tüketilmek veya paketlenmek üzere satılan yiyeceklere deniyor.
Fast-food menüleri yüksek miktarda sodyum içermektedir. Bu durum yüksek kan basıncının oluşmasına neden olmakta ve mide kanseri riskini artırmaktadır. Ayaküstü beslenmede gazlı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir.
Fast-food dendiğinde akla pizza, hamburger gibi gıdalar gelir; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendirilir.
Bugün gıda endüstrisi için hızla gelişen bir sektör ve insanların da vazgeçemediği tü ketim biçimi durumuna gelen fast-food çeşitleri ara sına girme özelliği gösterebilen gözleme, su böreği, döner-ekmek, köfte-ekmek, sucuk-ekmek ve aşure gibi geleneksel yiyeceklerimizin diğer fast-food tür leri arasında (hamburger, ...
Fast food türü yiyecekler nelerdir? Fast food restoranlarında yaygın olarak görülen yemekler arasında tost, kumpir, döner, dürüm, balık ve patates cipsi, sandviç, pide, hamburger, kızarmış tavuk, patates kızartması, soğan halkası, tavuk nugget, taco, pizza, hot dog, dondurma gibi ürünler bulunur.
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Fast food yiyeceklerin aşırı tüketimi, akademik becerilerin daha yavaş gelişimine neden olmaktadır. Fast food yiyeceklerin büyük porsiyon miktarlarında, yağ içerikleri, enerji yoğunlukları ve sodyum, kolesterol miktarı fazla olup posa içeriği A vitamini, C vitamini ve kalsiyum yönünden düşüktür.
Pek çok fast food restoranında çocuk menüleri bulunmaktadır. Çocuklar için fast food gibi eğlenceli ama sağlıklı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Fırında pişmiş ve ızgara besinler. – Et sandviçlerinin yanı sıra, tavuklu ve balıklı sandviç seçenekleri.
Buna göre fast food tarzı (hamburger, patates kızartması, pizza v.b.) gıdalarla beslenen insanların bağırsak kanserine yakalanma riski, lifli gıdalar tüketenlere göre çok daha yüksek çıktı. Üstelik sadece 15 gü boyunca fast food yenilmesi bile bağırsak kanserine yakalanma riskinin artmasına yetiyor.
Kaya, “Bu deney de gösteriyor ki abur cubur ve fast food bağımlılık yapıyor. Özellikle şekerli yiyeceklerde kokain etkisi var. Beyinde mutluluk hormonu üreten bölgeyi etkileyerek bağımlılık yapıyor” diyor. opiat ve dopamin reseptörlerini uyararak bu bağımlılığı sağlıyor.
Fast-food olarak tüketilen besinler, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olup posa içeriği de düşüktür. Bu vitaminlerin düşük düzeyde alınımı, bağışıklık sistemi yetersizliğine, kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasına yol açmaktadır.
1- Fast food ürünlerinin içinde çoğunlukla hayvansal kaynaklı yağlar bulunur ve bu ürünler doymuş yağ asidi içerir. 2- Fast-food yiyecekler kalsiyum ve vitamin açısından yetersizdir. 3- Fast food ürünlerin posa içeriği düşüktür. Bu durum ise kolon ve rektum kanseri riskini artıran bir faktördür.
Kırmızının insanlar üzerindeki etkileri
Kırmızı rengin gıda sektöründe sıkça kullanılmasının nedeni ise iştah açmasından kaynaklı. Aynı zamanda tutkunun rengi olan kırmızı, bağımlılık etkisi gösterebilen bir renk çeşidi. Kırmızı renk açlık hissi uyandırır ve yemeğe davet eder.
ABD fast foodu sahiplendi 1950'li yıllarda ABD'de kurulan fast food türü yiyecekler satan firmalar bu alanda o kadar büyüdüler ki milyarlarca liralık kar eden, binlerce şubesi bulunan oluşumlar haline geldiler. Haliyle hamburger ve pizza gibi fast food türlerinden bahsedilince ilk akla ABD'nin gelmesi kaçınılmaz oldu.
Pizzanın hamburgerden açık ara üstün olduğunu söyleyen Dr. Dizdar, "Pizza bizde lahmacun olarak tüketilen aslında pide olan gıdanın farklı bir biçimidir. Zincir hamburgercilerin sattığı ürüne göre çok çok daha iyi ve sağlıklıdır. Çünkü hamburger aşırı işlemden geçiyor.
Çıtır patates, hamburgerin yanına yakışan en klasik lezzettir. Yanında ketçap, mayonez gibi soslar ile birlikte servis edebilirsiniz. Hamburgerin yanında kızartma yemek istemeyenler daha hafif bir lezzet tercih etmek isteyebilirler. Marul salatası klasik ve lezzetli bir tercih olacaktır.
Çeşidine, etinin gramajına ve ekmeğine göre değişmekle birlikte ortalama 110 gramlık bir adet hamburger 240 kalori ediyor. Bu alınan kaloriyi yakmak için tempolu bir şekilde 2 saat yürümek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri