Fast Food Tüketiminin En Belirgin Zararları Dünyanın birçok yerinde yapılan araştırmalar 'fast food' tüketiminin obezite, hipertansiyon, Tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkili olduğunu belirtiyor (Çin, İran, ABD, Fransa).
Hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı nedeniyle fast food, insanların yemek tercihinde favori seçeneklerden birisidir (Siew vd., 2017). Fast food restoranlar ise bu gıda grubunu sunarak insanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet veren işletmelerdir.
Temelde yağ ve şeker kaynaklı olan fast food tarzı besinleri çok fazla miktarda küçük yaşlardan itibaren tüketen çocukların ilerleyen dönemlerde , obezite ve kilo sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarına ve pek çok fiziksel rahatsızlık ile karşılaşmasına sebebiyet vermektedir.
Dr. Canan Karatay, "Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde kıyma var, yağ var, sebze var, soğan var, karbonhidrat var" dedi.
Fast food besinler olması gerektiğinden çok daha fazla tuz içerirler. Bu tuz miktarı damak tadınız için harika olabilir ama sağlığınız için öyle değil! Çok fazla sodyum tüketmek kan basıncının yükselmesine neden olur ve bu da kalp krizi riskini artırır.
İlgili 27 soru bulundu
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.
Pek çok fast food restoranında çocuk menüleri bulunmaktadır. Çocuklar için fast food gibi eğlenceli ama sağlıklı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Fırında pişmiş ve ızgara besinler. – Et sandviçlerinin yanı sıra, tavuklu ve balıklı sandviç seçenekleri.
Fast-food dendiğinde akla pizza, hamburger gibi gıdalar gelir; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendirilir.
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Fast Food kültürü ABD'de doğmuş hızlı yemek yeme aperatif yeme, öğünü geçiştirme anlamı olarak ortaya çıkmıştır. Çalışan bireyler vakitlerinden tasarruf sağlamak için yemek düzenine geçmeden ayak üstü hızlı bir şekilde açlıklarını gidermek için Fast Food'u tercih etmişler ve fast food kültürü doğmuştur.
Fast food yiyecekler yüksek miktarda sodyum içermektedir. Bu durum yüksek kan basıncının oluşmasına neden olmakta ve mide kanseri riskini artırmaktadır.
Dünyanın en çok bilinen fast food markası McDonalds demek çok da yanlış olmaz. Yüzlerce ülkede açtığı binlerce şubesiyle ona asla hayır diyemeyen milyonlarca müşteri ağına sahip. Richard ve Maurice McDonald kardeşlerin kurduğu bu işletme ilk kez 1940 yılında Kaliforniya'da açıldı.
Yaklaşık 12 bin kişi ile yapılan ankete katılanlardan fast food tüketenlerin yüzde 44'ü “sevdikleri için” fast food tükettiklerini, yüzde 35'i ise fast food tercihlerini burgerden yana kullandıklarını belirtti. Ucuz, hızlı, renkli ve lezzetli... Tamamen hazza yönelik tasarlanmış bu ürünleri arzulamak pek çok sebep var.
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food kabul edilir.
Noodle, Asya'nın hamburgeri denebilir. Fast food anlayışını, Asya ülkelerinde geniş tabaklarda çeşit çeşit sosla yenebilen noodle'lar oluşturuyor.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald's, California'da Dick ve Mac McDonald tarafından 1940 yılında açıldı. Bundan tam 26 yıl sonra, İstanbul Taksim'de 24 Ekim 1986 yılında Türkiye'deki ilk şubesini açtı.
Fast Food Ambalajları denilince ilk akla gelen hamburger çeşitleri, tost, döner, lahmacun, pide, soğuk sandviçler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, nugget, kokoreç, gibi yiyecekleri hazırlayan işletmelerin servis yaparken ekmeği ve içindeki malzemeleri servis etmek için kullanılan, ürüne ...
Bazı devam eden araştırmalarda, Pompeii Antik Kenti'nde yapılan kazılardan elde edilen bulgular, iki bin yıl önce bile atıştırmalık kültürünün var olduğunu gösteriyor. Bu kültür, Thermopolium adı verilen yerlerde ortaya çıktı ve fast food olarak adlandırılan yiyeceklerin yaygın olarak tüketildiğini kanıtladı.
Fast food kelimesi İngilizce kökenlidir.
Paşa Döner ürünlerinin helal olup olmadığını merak eden tüketicilere de hatırlatmakta yarar var: Marka, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından Helal Uygunluk Belgesi almıştır.
Bu süreçte Japon mutfağının ünlü fast-food yemeği olarak yavaş yavaş ün kazanan sushi, 1970'li yıllarda Batı toplumları tarafından ilgi görmeye başlamış.
Bugün gıda endüstrisi için hızla gelişen bir sektör ve insanların da vazgeçemediği tü ketim biçimi durumuna gelen fast-food çeşitleri ara sına girme özelliği gösterebilen gözleme, su böreği, döner-ekmek, köfte-ekmek, sucuk-ekmek ve aşure gibi geleneksel yiyeceklerimizin diğer fast-food tür leri arasında (hamburger, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri