FAST İLE DOLANDIRILDIM NE YAPMALIYIM 7/24 FAST işlemi yapısı gereği 7 gün 24 saat fiilen çalışan ve işlemin yapıldığı anda gönderilen paradır. Yani karşı tarafın hesabına anında geçmektedir. Bu yüzden fast işlemlerinde iptal etme ya da işlemi geri alma gibi bir durum kural olarak yoktur.
Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
İnternet dolandırıcılığı mağdurları derhal ödeme yapılan banka ile iletişime geçmeli ve söz konusu işleme bloke talebinde bulunmalıdır. Ardından suçun işlendiği yerde bulunan savcılık ya da kolluk makamlarını durumdan haberdar etmeli ve şikayette bulunmalıdır.
Dolandırıldığımı Nasıl İspat Edebilirim? Hukuka uygun her türlü ispat aracından yararlanılabilir. İspat, hukuk tekniği ve hukuki bilgi gerektiren bir husus olup, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yerine getirilmesi en doğru yaklaşımdır.
Sahte IBAN dolandırıcıları, alıcıların veya satıcıların bilgisayar sistemlerine girerek, e-mail yazışmalarını takip etmeleri neticesinde, IBAN numaralarını ve banka hesap bilgilerini manipüle ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
İlgili 43 soru bulundu
Dolandırılan kişiler, gönderdikleri paralarını birçok yolla geri alabilirler. Örneğin, dolandırıcıya karşı icra takibi başlatabilirler, alacak davası açabilirler veya dolandırıcı hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.
Ancak bu yöntemin tüketiciler için bazı riskleri var. TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, "Tüketicilerimiz dükkanlarında fiilen mal ve hizmeti aldıklarında eğer IBAN ver diyorlarsa parayı rahatlıkla gönderebilirler dolandırılma riski ile karşı karşıya değildirler.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
Elden Ödenen Kiranın İspatı
Bir anlaşmazlık durumunda mahkeme önünde elden ödenen kiraların ispatı kiracıya düştüğü için kiracılar mutlaka elden ödeme karşılığında makbuz almalıdır. Esas olan kiracının kira ödemelerini yaptığına dair yazılı delil sunmasıdır.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
FAST İptal Edilebilir mi? FAST İptal edilemez.
Dalgınlıkla IBAN ya da hesap numarasını yanlış yazdınız. Ya da çok eskiden bir sebeple para gönderilmiş ve tanımlı hesaplar arasında kayıtlarda kalmış bir hesaba alakasız bir parayı yanlışlıkla aktardınız. Yayılan o ani ateş basması hissini hepiniz anımsamışsınızdır. Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesi mümkün.
Geri alma süreci, yanlışlıkla yapılan ödeme miktarına, yatırılan hesabın durumuna ve işlem yapan bankaya bağlı olarak değişir. Yanlış bir hesaba para gönderen kişilerin zaman kaybetmeden bankalarıyla iletişime geçmeleri gerekir. Banka, gerekli yönlendirmeleri hesap sahibine iletir.
Yaşadığınız problem ile ilgili olarak; https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Dolandırıcılıkla ilgili nasıl şikâyette bulunabilirim? Şikâyet dilekçenizi UNHCR Türkiye e-posta adresine ([email protected]) e-posta olarak gönderebilirsiniz. Şikâyetinizi şikâyet kutusuna bırakabilirsiniz.
Kural olarak havale bir ödeme aracı olup, havale belgesinde paranın borç olarak gönderildiğinin belirtilmesi gereklidir. Aksi halde gönderilen havalenin bir borcun ödenmesi amacıyla gönderildiği karine olarak kabul edilmelidir. Borç ödeme belgesi olan havale nedeni ile alacaklı olduğunu davacı ispat etmelidir.
Havale işleminizi iptal etmek istiyorsanız, zaman oldukça kritiktir. İptal işlemi için en güvenilir yol, işlemi gerçekleştirdiğiniz şubeye doğrudan gitmek veya müşteri hizmetleriyle iletişime geçmektir. İnternet bankacılığı aracılığıyla yapılan bir havaleyi iptal etmek genellikle daha kolaydır.
Peki banka havalesi dekontu delil başlangıcı sayılır mı? Açıklamasız banka havalesinin yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Ancak açıklama olan banka havale dekontları delil başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
Bilişim Sisteminin Kullanılması Yoluyla İşlenen Dolandırıcılık Suçu: TCK madde 158/1-f de dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi halinde üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmedileceği düzenlenmiştir.
Yargıtay, internet dolandırıcılığı yoluyla bankadaki parası çekilen kişinin zararından bankanın sorumlu olduğuna hükmetti. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, özellikle son dönemde artan banka dolandırıcılıklarında mevduat sahiplerine rahat nefes aldıracak bir karara imza attı.
Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur. IBAN numaralarının başında, hesabın bulunduğu ülkenin kodu yer alır. Türkiye'nin kodu TR olduğu için ülkedeki tüm numaralar bu kısaltma ile başlar. Ülke kodundan sonraki 5 rakam, IBAN şube kodunu ifade eder.
Ad soyad bilgisine bile ulaşabilmesi zor. Parayı gönderirken böyle bilgiler sansürlenerek veriliyor. Hocam fikrimizin olmadığı konularda yorum yapmazsak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. IBAN üzerinden her türlü bilgi bulunur.
Şahsen tanımadığınız bir kişiye asla para göndermeyin. Dolandırıcılar bazen insanları kendilerine para transferi yapmaları konusunda kandırmaya çalışabilir. Sizden aşağıdaki sebeplerle para isteyen herhangi bir kişiye para transferi yapmayın: Doğruluğundan emin olmadığınız acil bir durum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri