e-Fatura hazırlarken mükellefin karşısına hazırlayabileceği iki farklı e-Fatura seçeneği çıkar. Bunlar temel e-Fatura ve ticari e-Faturadır.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura olmak üzere iki çeşit dijital fatura mevcuttur.
Kağıt faturalardaki itiraz mekanizması mevzuatın izin verdiği ölçüde e-Faturada da uygulanabiliyor. e-Faturada temel fatura ve ticari fatura olarak iki çeşit bulunuyor. Ticari fatura, 7 gün için kabul ve red seçeneği sunarken, temel faturada itirazların sistem üzerinden değil, harici yollardan yapılması gerekiyor.
İşlem amacına göre faturalar satış, iade, irsaliye ya da teklif işlemlerinin gerçekleştiğini belirtir. İşlem amacına göre faturalar satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 farklı başlığa ayrılır.
e-fatura uygulamasında şu an 4 senaryo tipi bulunmakta olup bunlar, temel, ticari, yolcu bereberi ve ihracat faturasıdır. satış, tevkifat, istisna, özel matrah ve ihraç kayıtlı faturada temel veya ticari fatura senaryosu seçilerek işlem yapılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
e-Fatura, bir elektronik fatura çeşididir. Elektronik fatura dijital ortamda hazırlanan ve basılmayan bir fatura türüdür. Her iki tarafında e-Fatura kullanıcısı olması durumunda faturalarınızı elektronik ortamda güvenle oluşturabilirsiniz.
Entegrasyon Yöntemi
Bilgi işlem Sisteminin Entegrasyonu Sistemi, kendilerine ait bilgi işlem sistemini Başkanlığın sistemine entegre ederek 7/24 kesintisiz bağlantı sağlayabilecek mükelleflerin kullanabilmelerini sağlayan çok büyük firmaların tercih edebielcekleri bir yöntemdir.
Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
Kolayca e-Fatura kesebilmek için İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş yaptıktan sonra Arşiv Portal bölümüne geçilir ve 'Belge İşlemleri' kısmından 'Fatura Oluştur' seçilir. Gerekli alanlar doldurulur, fatura oluşturulur ve taslaklara kaydedilir.
Fiyat farkı veya kur farkı faturalarını satış faturası şeklinde düzenleyebilirsiniz.
Temel Fatura nedir? Temel e-Fatura senaryosunda; alıcı fatura üzerinde herhangi bir teknik sorun (zorunlu alan eksikliği, veri bozulması, imza geçersizliği vb) olmadığı müddetçe faturayı kabul etmek zorundadır. Alıcının Temel e-Faturayı reddetme seçeneği yoktur.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Ticari e-Faturada ise faturanın alıcısı faturayı kabul edebilir, reddedebilir veya iptal edebilir. E-Faturayı gönderen taraf, alıcıdan yanıt beklemektedir. Bu sebeple ticari e-Faturada temel e-Faturada olduğu gibi alıcıya iletildiği zaman onaylanmaz, onayı alıcıdan beklenir.
Proforma fatura ile normal fatura arasındaki temel fark, proforma faturaların ödeme bilgilerini içermemesidir. Proforma faturalar, siparişi tamamlamadan önce tahmini bir maliyet sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, genellikle banka hesabı veya kredi kartı bilgileri gibi herhangi bir ödeme bilgisi içermez.
Tevkifatlı fatura nedir? Tevkifatlı faturanın normal veya irsaliyeli faturadan bir farkı yoktur. Tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran özelliği, faturaya konu olan verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek ikisinden de alınmasıdır.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
e-Fatura; tamamen elektronik ortamda hazırlanmış ve kesilmiş faturanın, tedarikçiden alıcıya online olarak gönderilmesini ve izlenmesini sağlayan sistemdir. Geçerlilik açısından geleneksel kâğıt faturalar ile arasında hiçbir fark yoktur. e-Fatura, mükellefi işgücü ve zaman kaybı gibi yüklerden büyük oranda kurtarır.
Gib Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz bir şekilde e-fatura ve e-arşiv fatura kesmenize yardımcı olan bir uygulamadır. Gib Portal üzerinden e-fatura mükellefi olmasanız da İnternet Vergi Dairesi bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak fatura kesmeniz mümkün.
İhracat kayıtlı satışlar için kesilen faturalarda KDV dahil edilmez ve istisna faturası kodu kullanılır. Araçlar, Petrol Aramaları ve Teşvik Belgeli Yatırımlar: Bazı özel durumlarda, araç satışları, petrol aramaları veya teşvik belgeli yatırımlar gibi işlemlerde istisna uygulanabilir.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir. Vergi Usul Kanununda belirlenen şartlara sahip ürünlerin ticareti yapılırken bu ürünler faturada 0 KDV olarak düzenlenir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Özel Entegratör kullanımı zorunlu değildir. Fakat özel entegratörlerin kullanıcılar sağladığı büyük kolaylıkla bulunmaktadır. e-Fatura uygulamasını kullanmak isteyen mükellefler 3 farklı şekilde kullanabilir.
e-Fatura Görüntüleyici programını http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.html adresinden indirebilirsiniz. Programın kullanılabilmesi için bilgisayarınızda Java 1.8 101 ve üzeri sürümü olması gerekir.
Entegratör firma kullanılacaksa; fatura adedine göre birim maliyet 0.30-0.65 TL arasında değişir. İlave olarak saklama ücreti, 2500TL civarında entegrasyon ücreti ve eğitim bedelini karşılamanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri