Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Çiçeklenmede optimum sıcaklık 0-25 °C dir. Olgunlaşma döneminde hava kuru olmalıdır. 10 °C'nin altındaki sıcaklıklar tanenin olgunlaşmasını engeller. Fasulye tınlı, pH'sı 7-8 olan tuzluluk ve alkali sorunu olmayan verimli topraklarda iyi yetişir.
Fasulye organik maddelerce zengin, çabuk ısınan,killi, kumlu ve geçirgen toprakları sever.
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
İlgili 43 soru bulundu
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır. Sonbaharda toprakta yabancı ot durumuna göre sürüm derinliği ayarlanır.
Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır. Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere hafif ama sık sulama yapılmalıdır.
Çoğu çiçekteki gibi nasıl toprak kuruyunca sulama yapılıyorsa fasulyede de pamuk kurudukça sulama yapmanız uygun olacaktır. Pamukta fasulye çimlendirme sırasında genelde her gün sulama gerekir ama çok fazla sulamak da fasulyelerin çürümesine neden olabilir.
Uygun şartları sağladığınız takdir de kolaylıkla fasulye tohumlarının çimlendiğini görürsünüz. Tohumların çimlenme süresi 7 ila 10 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir. En kısa bir hafta içerisinde fasulye tohumlarının çimlendiğini görebilirsiniz.
Paşa kılıcı, alev kılıcı, küpe çiçeği, begonya, beyaz yelken çiçeği, çuha çiçeği, bardak menekşesi, guzmanya, orkide, salon sarmaşığı gibi pek çok bitki doğrudan güneş ışığı almadan yaşamını sürdürebilir.
Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir.
Bitkiler güneş ışığında olduğu kadar yapay ışık altında da sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilir. Bitkilerinizin büyümesine yardımcı olmak için ideal ışık spektrumunu barındıran özel yetiştirme lambalarını kullanabilirsiniz.
En verimli kuru fasulye tohumu olarak bilinen ispir ve oturak - bodur fasulye tohumu çeşitleri ise daha esnek bir zaman diliminde ekilip yetiştirilebilir.
Fasulye tohumlarını ekeceğiniz zaman toprağın ısısının son derece yüksek olması gerekmektedir. Düşük sıcaklıkta bulunan bir toprağa fasulye tohumu ekildiği takdir de alacağınız verim oldukça azdır. Sıcak mevsimlerde ve hava sıcaklığının iyi olduğu zamanlarda fasulye tohumu ekilmelidir.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Bu bitkinin mevsiminden önce hangi aylarda ekildiği de önemlidir. Fasulyenin hangi ayda ekildiği, bizlere uygun koşullarının ne olduğunu da sunacaktır. Fasulyenin ekilişi ilk baharın ilk aylarında gerçekleşmektedir. Dolayısıyla fasulye, Mart ve Nisan aylarında ekilmektedir.
Bölgemizde fasulye için en uygun ekim zamanı Nisan ayıdır. Ancak iklime göre bu değişebilir. Verimli ve su problemi olmayan alanlarda sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 10-15 cm olmalıdır. Kurak ve verimsiz topraklarda bu mesafeler artırılır.
Fasulyenin en ideal ekim zamanı ilkbahar aylarıdır. Fasulye, don olaylarına karşı dayanıksız olduğu için genellikle son don tehlikesinin geçtiği Nisan ve Mayıs ayları arasında ekilir.
Aşırı veya az sulama, sarı yaprakların iki yaygın nedenidir. Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar.
Unutmayın ! Bir gece önce ıslatılan kuru fasulye soğuk su ile nohut ise kaynamış su ile ıslatılmalıdır.
BONAFLAN WG pamuk, ayçiçeği, fasulye ve soya fasulyesi ekim alanlarında sorun olan tek yıllık dar ve geniş yapraklı yabancı otlarla mücadelede ekim öncesi toprağa karıştırılarak kullanılan seçici bir herbisittir.
Haşlanmış Sebze Suyu
Sebzeleri haşlamanızın ardından tencerede kalan suyu dökmeyin ve soğuması için bekletin. Soğuyan haşlanmış sebze suyunu çiçek ve bitkilerinizin üzerine dökün. Çiçekler ihtiyaç duydukları vitaminleri sebzelerin suyundan karşılayarak hızlı bir gelişim sergileyeceklerdir.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz.
Verim miktarımı; çeşi- din sırık veya yer çeşidi, çeşit özelliği, toprağın yapı- sı, yetiştirme ve bakım şartları gibi şartlar etki etmek- tedir. Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri