Anadolu'nun bazı yerlerinde def “daire”, Trakya'da “dare” adı ile de bilinmektedir. Düğünlerde kullanılan defler de bunlardır.
Derisinin iç yüzüne boydan boya gerilen kiriş sayesinde aynı anda iki değişik tını çıkarabilir. Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir.
Tef, genellikle ahşap veya plastikten oluşan ve "zil" adı verilen küçük metal çıngırak çiftlerinden oluşan bir çerçeveden oluşan, vurmalı çalgılar ailesinden bir müzik aletidir. Klasik olarak tef terimi davul kafalı bir enstrümanı ifade eder, ancak bazı varyantların kafası olmayabilir.
Gövdesinin ana malzemesi ahşap olup, doğal şartlarda kurutulmuş en az 10-12 yıl dinlenmiş gürgen ve kayın gibi enstrümana elverişli ağaçlar tercih edilir. Üzerinde 10 adet (5 çift) zil bulunur. Pirinç düz zil (dövülmemiş) daha yumuşak tonlar elde etmek için tercih edilmiştir.
Karaca, kasaplardan kendilerine getirilen ham koyun derisinin, ilk önce tuzlandığını ardından da suya bırakılarak 2 gün bekletildiğini aktardı. Suda iki gün bekletilen deri, tüylerinin dökülmesi için tüy dökücü ilaç ile ilaçlanıyor. Daha sonra ustanın elinde temizlenen deri def olmaya hazır hale getiriliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Defin ya da ölü gömme, cenaze töreni'nden sonra ölü bir insan ya da hayvanı toprağa gömme işidir. Toprağın eşilerek mezar adı verilen çukurun açılması, ölü beden ile türlü nesnelerin bu çukura konulması ve mezarın toprakla kapatılması yoluyla yapılmaktadır.
Tef kelimesi Farsçada sıcaklık anlamına gelir. Arapçada ise vurmalı bir çalgı demek olan tef, bazı kaynaklarda ve halk arasında ''def'' şeklinde geçer. Kelimenin her iki kullanımı da doğrudur.
Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Müziğinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir 'e) özgü biçimidir.
Bendir Çalan Kişiye Ne Denir? Bendir çalan kişiye bendirzen denir.
Genellikle kısa bir metal değnek şeklinde tokmak ile vurularak çalınır. Bir vuruş yüksek, tiz tınlayan bir zil çalar notası verir. İstenirse bu tınlama çalgı üzerine elle dokunularak kontrol edilebilir. Genel olarak günümüzde üçgen çalgı üç kenarı da eşit uzunlukta üçgen şekildedir.
Merkezi olmayan finans (Decentralized Finance ya da DeFi), gizemli mucit, Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında geliştiren, ilk kriptografik, eşler arası elektronik para sistemi olan, Bitcoin'in gelişmesiyle birlikte ortaya çıktı.
Def veya tef (Farsça ve Arapça: دف), yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.
Gelin tefi ise nedimelerin kullandığı çeşitlerden farklı olarak sadece geline özel olarak belirlenir. Böylece sahnede ön planda olması gereken tek kişi, gece boyu dikkat çekmeye devam eder. Beyaz kına tefi modelleri sıklıkla tercih edilen ürünlerdendir.
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
Türkiye'de ise erbane özellikle tasavvuf müziği ve Mevlevi ayinlerinde kullanılmaktadır. Erbane fiyatları özelliğine göre farklılık gösterir. Erbane nedir sorusunun cevabı; geleneksel olarak ahşap kasnağı ve iki deriden oluşan bir çalgıdır.
Tef, genellikle Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar gibi bölgelerde kullanılan, çerçevesi ahşap veya metal olan ve üzerine gerilen deri ile çalınan bir vurmalı çalgıdır. Yaygın olarak Orta Doğu ve Balkan müziklerinde kullanılmaktadır.
Bendir Klasik Türk Müziği başta olmak üzere pek çok tasavvufi müziğin çalınmasında kullanılan bir çalgı aletidir. Ayarlı bendir modelleri PVS ham maddesinden üretilir. Bendir tef çeşitleri standart 52 cm üretilse de ayarlanabilir 40, 42, 46 cm çaplarda kullanıcılara sunulur.
Teknik açıdan bakıldığında vurmalı çalgılardan birisi olan bendir, ağaçtan yapılan yuvarlak bir kasnak üzerine hayvan derisinin veya suni derinin geçirilmesiyle oluşur. Bu deri genellikle koyun, keçi ve oğlak hayvanlarından seçilir.
Def-zen. Türk müziğinde def çalan kişiye verilen isim.
Eskiden oyun takımı ile görevli kişiye “sandıkkâr”, şarkıları, türküleri okuyanlara “yardak”, tef çalan yardımcıya da “dayrezen” adı verilmekteydi.
Tef kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Tef kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Tef kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı def şeklindedir.
Def, günümüzde müzik aleti çalmayı öğrenmek isteyenlerin tercihleri arasında önde gelen vurmalı çalgılardan biridir. Hem kolay taşınabilir olması hem de her müzik çeşidinde ritme ihtiyaç duyulması defi tercih edilen bir müzik aleti haline getirir. Farklı ortamlara uygun olarak da çeşitlilik sunan bir çalgıdır.
Haftalık siyasi mizah gazetesi Tef, ilk defa 7 Ağustos 1954 tarihinde yayın hayatına atılmıştır.
Cenaze tamamen toprak háline gelmişse, başka bir naaş defnedilebilir. Çürüdüğüne kanaat getirilen cenazenin mezarı açılıp hálá çürümemiş kemikler bulunursa, bu kemikler bir tarafa çekilip araya topraktan bir set yapılarak diğer tarafa ikinci bir naaş defnedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri