Eylül ayı içerisinde sebzelerde mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber, çarliston biber, havuç, salatalık, sivribiber, taze fasulye tüketebilirken meyvelerde ise mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm tüketebilirsiniz.
Yetiştirileceği bölgenin iklim özelliklerine göre en geç mayıs ayının sonuna kadar ekilen fasulye, yaz mevsimi boyunca yenebilmektedir. Haziran, temmuz ve ağustos boyunca en taze ve lezzetli olarak tüketileceği aylardır. Taze fasulye yaz sebzelerinden olduğu için mevsiminde tüketilmesi kesinlikle daha sağlıklıdır.
Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Sıcak haziran ayında, softalarınızda tüketilmesi doğru olan sebzeler şöyle, Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
İlgili 30 soru bulundu
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır. Bunun yanında sonbahar mevsimi boyunca sıcak olan yerlerdeki hasadı devam eder.
Eylül ayı içerisinde sebzelerde mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber, çarliston biber, havuç, salatalık, sivribiber, taze fasulye tüketebilirken meyvelerde ise mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm tüketebilirsiniz.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Soğuk toprağa fasulye ekimi yapılmamalıdır. Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekir (bölge ekolojik şartları dikkate alınmalıdır) fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Kuru bakliyatların her mevsim tüketilmesi gerektiğini belirten Sayın, GDO'lu ürünlerin sağlığı son derece tehdit edici bir unsur olduğunu söyledi. Uzman Diyetisyen Işın Sayın, yaz mevsimi yaklaşırken sofralardan yavaş yavaş uzaklaşan kuru bakliyatların önemine dikkat çekti.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Diyetisyen Ertuğ, sonbahar meyveleri arasında; üzüm çeşitleri, incir, mürdüm eriği, kızılcık, hünnap, böğürtlen, frambuaz, kuşburnu, elma, nar, armut, mandalina, portakal, greyfurt, muz, ayva, cennet hurması, kivi, muşmula ve kuşburnunun yer aldığını belirterek, "Sebzeleri ise; kereviz, yer elması, pırasa, beyaz lahana ...
İklim İstekleri
Taze fasulye ılık iklim bitkisidir. Bu bakımdan ilkbahar ve sonbahar arasındaki devrelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Fasulye gelişme devresi içinde 20-25 0C arasında sıcaklık ister. 27-32 OC sıcaklıkta çiçeklerini döker ve düşük sıcaklıkta ise gelişme durur.
Haziran ayında ekimine başlanan ve eylülde hasat edilen badalan fasulyesi, mahallelere gelen aracılar vasıtasıyla Balıkesir, İstanbul, İzmir ve Bursa'da tüketicilerle buluşuyor.
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru kullanım biçimi "fasulye" olarak dikkat çekmektedir. DOĞRU KULLANIM: Bugün çok lezzetli bir kuru fasulye yedim, gerçekten enfesti. YANLIŞ KULLANIM: Taze fasülye yemeğini hiç sevmem, bir türlü yiyemiyorum.
Taze fasulye K vitamini içermektedir. K vitamini ise kemik sağlığının bir şifresidir. Güçlü kas ve kemik yapısına sahip olmak isteyenlerin öğünlerine ekleyeceği taze fasulye, kişilerin kemik sağlığını korur. Taze fasulye protein içerdiği için güçlü bir bedene sahip olmanızı sağlar.
Yeşil fasulye kalori bakımından düşüktür ve kolesterol içermez. Yeşil fasulyenin lif içeriği çok yüksektir ve ayrıca günlük protein gereksiniminin bir kısmını karşılar. Yeşil fasulye ayrıca, A vitamini, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini ve folik asit almak için kolay bir kaynaktır.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri