Hemen her toprak türünde kolayca yetişebilen fasulye, dikimi sırasında dikkat isteyen bir bitkidir. Kışın 3 ya da 4 derecenin altında olmayan yerlerde ekim yapılması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Hasat zamanı bodur cinslere göre daha uzun sürer. Rüzgar almayan yerlerde daha iyi yetişir. Ilık, sıcak iklim bitkisi olmakla beraber hasat süresi kısa olduğu için soğuk iklimlerde de yetiştirilebilir.
Soğuk toprağa fasulye ekimi yapılmamalıdır. Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir. Fasulye tohumunu ekileceği zaman havanın güzel olması ve toprağın da soğuk olmaması son derece önemlidir.
Fasulyeler 3 °C'nin altında depolanırsa birkaç gün içinde soğuktan zarar görmektedir. Bazı cinsler tavsiye edilen 4-7 °C'de bile soğuk vurmasına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli depolamalar 7-10 °C'de yapılmalıdır. Bu koşullarda ancak 8-10 gün dayanırlar.
Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır. Geniş alanlarda bodur taze fasulye yetiştiriciliği yapılan yerlerde sıra usulü mibzerle ekim yapılır.
İlgili 19 soru bulundu
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Sonbahar döneminde ise temmuz ortası ile ağustos ayı arasında tohum ekimi tercih ediliyor. Fasulyeler, yetişme döneminde sıcaklık sıfır derecenin altına düştüğünde, özellikle -2,-3 derecelerde büyük zarar görüyor. Ayrıca rüzgar da çiçeklenme evresinde fasulye yetiştiriciliğini zarara uğratabiliyor.
Fasulye sıcak iklim bitkisidir. Soğuğa karşı çok hassas olup 0 derecede üşür. Uygun çimlenme sıcaklığı 18-20 oC olup, toprak sıcaklığının en az 8-10 oC olması istenir.
Tohumların çimlenme süresi 7 ila 10 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir. En kısa bir hafta içerisinde fasulye tohumlarının çimlendiğini görebilirsiniz.
40 günlük atlantis fasulye dekardan alınacak verim ortalama 180 – 240 kg kadardır. Olgunlaşma günü yaklaşık 40-45 gün aralığındadır.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Ilık iklim sebzesidir. Çimlenme için yüksek sıcaklık isterler. Sıcaklık sıfırın altında 2-3 ºC'ye düştüğünde büyük zarar görür. Buna karşılık çiçeklenme ve meyve bağlama dönemlerinde yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar, verim ve kalite çok önemli ölçüde düşer.
Fasulye ılık iklim sebzesidir. Sıcaklıklar sıfırın altında 2-3 °C ye düştüğünde bitki büyük zarar görür. Sıcaklığın optimum 15,5-21 °C olduğu yerlerde rahat bir gelişme göstermektedir.
Ağustos ayında domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber, çarliston biber ve kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm tüketebilirsiniz.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz. Sırık domates yetiştiriciliğinde ise seradaki biçimde budama uygulanır.
Vegetasyon devresinde Taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450 mm dir.
Kumlu topraklar ve sıcak havalar söz konusu ise 5-10 gün arayla sulama yapılması gerekir. Ağır bünyeli topraklar ve serin havalar varsa sulama işlemleri 10-15 gün arayla gerçekleştirilebilmektedir.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır.
Fasulye ılık iklim sebzesidir. Sıcaklık sıfırın altında 2-3 Cye düştüğünde büyük zarar görür. Sıcaklığın optimum 15.5-21 C olduğu yerlerde rahat bir gelişme göstermektedir. 15.5 C altındaki sıcaklıklarda gelişme gerilemektedir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Fasulye de verim ülkemizde yıllara göre 110-155 kg/da arasında değişmiştir. Son istatistiklere göre verimin 129 kg/da olduğu bildirilmektedir. Üretim, ekim alam ve verim değişiklerine bağlı olarak yıldan yıla azda olsa değişmiştir. Günümüzde fasulye kuru tane üretimi 225000 ton dolaylarındadır .
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar.
Kuru fasulyenin raf ömrü 2 yıldır. Elinizde bulunan kuru fasulye raf ömrünü tamamlamışsa, o fasulye ile lezzetli yemek yapamazsınız. Uzun süre beklemiş fasulye hem geç pişer, hem de lezzetli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri