Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor. Ancak karbonat eklemenin zararları da var. Nitekim karbonat fasulyedeki tüm vitamin ve minerallerin ölmesine de sebep oluyor.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Kuru Fasulye Islatma Püf Noktası
Kuru fasulyeyi ıslatacağınız suyun içerisinde koyacağınız bir çay kaşığı tuz yanı sıra bir çay kaşığı karbonat da pişirme işlemini kolaylaştıran noktalardır. Ayrıca fasulyenin kabuklanmasını önlemek için sütten de yardım alabilirsiniz.
Yemek yaparken
Bunun nedeni bakliyatları yumuşatmak ve pişirme süresini azaltmaktır. Karbonat kullanım alanları en azyemekler kadar çeşitlilik gösterir. Eğer nohut ya da fasulye ıslatırken suyun içine 1 çay kaşığı da karbonat koyarsanız bakliyatlar kısa sürede yumuşayacak ve pişecektir.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçmektedir. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak kuru fasulyedeki gaz yapma sorununu çözecektir.
İlgili 39 soru bulundu
* Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Nohutu veya fasulyeyi pişireceğimiz zaman. Patatesi soyalım ve 4 e bölelim. Yemeğin içine ekleyelim. Patates geriye kalan gazı içine alacaktır.
Taze fasulye yemeği bol domates ile piştiğinden hem fasulye hem de domatesin suyu ilk etapta yeterli gelir. Bu nedenle ocağa konduğunda su eklemek gerekmez, pişmeye başladıkça su azalırsa kaynar su eklenebilir. Böylece daha kıvamında sonuçlar elde edebilirsiniz. Fasulyenin uç kısımları diken gibi sivri bir yapıdadır.
Karbonat, etkili bir temizlik malzemesidir ve yüzeylerdeki kir ve lekeleri çıkarır. Çamaşır makinesinde deterjan yerine kullanılabilir. Ayrıca bulaşık makinesinde de tercih edilebilir. Karbonat, fırın temizliğinde de kullanılır.
Baklagillerin daha çabuk pişmesi için karbonat eklemek, en çok yapılan hatalardan biridir. Karbonatın pişirme süresini hızlandırma gibi bir yeteneği olsa da, yemeğin tüm minerallerini kaybetmesine sebep olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden karbonat yerine içme suyunda bekleterek besin kaybına engel olabilirsiniz.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
Kullanılacak fasulyeleri bir gece önceden ıslatmak, yemeğin daha hızlı pişmesini ve daha kolay yumuşamasını sağlar. Islatma suyunun içine bir çay kaşığı tuz ve az miktarda karbonat eklemek de yardımcı olacaktır. Islatılan fasulyeleri pişirmeden önce, mutlaka temiz suda durulayın.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
2) Fasulye Islatılmalı
Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir. Şayet ıslatılan fasulyeler yıkanmazsa; üzerinde köpükler kalır ve yemeğin tadını etkiler.
Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise soğuk suda ıslatacaksanız içine mutlaka 1 çay kaşığı tuz atmanız gerektiğidir.
Yemeklerde karbonat kullanımı
Karbonatın mutfaklarda kullanıldığı bir diğer alan ise, sebzelerin canlı renginin korunmasını sağlamak amacıyladır. Özellikle fasulye, kabak ve bezelye pişirirken tencereye eklenen az miktarda karbonat ile sebzeler canlı rengini koruyarak yeşil kalmaktadır.
Karbonat kullanımı sonucunda herhangi bir toksik etkisi yoktur. Ancak gıda olarak tüketilecekse 'fazla karbonatın zararları' söz konusu olabilir. Sodyum açısından zengin olan karbonatın aşırı tüketilmesi vücuttaki potasyum seviyesini etkileyebilir ve potasyum eksikliğine yol açabilir.
Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Saatlerce pişiriyor ancak fasulyeniz hala sert kalıyorsa, çözümü hiç de zor değil. Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun. Böylelikle inatçı fasulyelerin kolaylıkla yumuşadığını ve piştiğini göreceksiniz. Hem de daha lezzetli olacaktır.
FASULYENİN DAĞILMAMASI İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER
Bu durumun önüne geçmek isteyen bir çok usta şef yemeği hazırlarken bir kaç damla limon kullanmaktadırlar. Kuru fasulyeye sıkacağınız limon, fasulyenin pişme aşamasında dağılmasını önleyecek bir püf noktadır. Bu yüzden limon sıkmayı ihmal etmemelisiniz.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Suyunu fazla koymayın çektikçe su ilave edebilirsiniz fasulyeler pişince tuzunu ayarlayın bir küp şeker koyup karıştırın iki dk kaynayınca altını kapatıp bir çay bardağı sıvı yağ döküp kapağını kapatıyoruz. Dinlenmesi için yaklaşık bir 20 dk bekleyin sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri