Determinizm de bilimin oluşturduğu olguların bir nedensellik içerisinde olgulara sebep olacağı savunulurken Fatalizmde ise var olan her türlü şeyin bir yazgısı olduğu düşüncesi vardır. Fatalizm de nedensellik beklenmez çünkü her şey kaderin cilvesine uygun ilerler.
Tam da bu yönüyle fatalizm ile determinizm birbirinden ayrılır çünkü bir fatalist ortaya çıkan olgularda kendi iradesinin hiçbir şekilde etkisinin olmadığını kabul etmektedir. Oysa determinizmde, insanın fiilleri birtakım sebeplerin sonucu olarak ortaya çıksa da fiilin kendisi başka hareketlerin sebebi olabilmektedir.
Özet: Fatalizm insanın özgür iradesi vardır ancak yaptığı şeyi yapmaktan başka bir şey yapmaya gücü yoktur. Determinizm: Evren bir saat gibi kurulmuştur, her şey bir önceki saniyede olanların sonucudur.
Determinizme örnek olarak X, kişisinin satın aldığı ve okumaya başladığı bir kitap gösterilebilir. Kişinin söz konusu kitabı alması en başta özgür iradesi gibi görünse de aslında zorunluluktur. O kitabın o rafta, X kişisinin de o esnada rafın önünde olması öncesinde belirlenmiştir.
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evreninin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
İlgili 28 soru bulundu
İndeterminizm ise determinizmin tam karşıtıdır. Hiçbir neden sonuç ilişkisinin sürekli bir zincir oluşturamayacağını söyler. Buna göre insanın eylemi dış etkilerden bağımsızdır, onu belirleyen, etkileyen veya kısıtlayan hiçbir dış unsur yoktur.
Determinizm: Ahlaki seçimler dahil bütün olayları, özgür iradeyi ve insanın başka türlü davranabilmesi olanağını dışlayan, önceden var olan nedenlerce belirlendiğini savunan kuram.
Determinizme göre özgür iradenin olmadığı fikri Spinoza'ya aittir. Spinoza, evrendeki her şeyin bir düzene bağlı olduğunu bu yüzden insanın iradesinin olmadığını savunur. Simeon Poisson ve Laplace de Determinizm temsilcileri arasındadır.
Hatta, coğrafyada determinizmin en ateşli savunucu- larından birisi olan Huntington'a (1924) göre iklimin ”kalıtım” üzerinde bile etkisi vardı.
Determinizmin özgür irade barındırmadığı yönündeki fikir Spinoza'ya aittir. Spinoza evrendeki her şeyin bir düzeni olduğunu bu yüzden insanın eylemlerinde özgür olmasından bahsedilemeyeceğini söyler. Simeon Poisson ve Laplace de Determinizm temsilcileri arasındadır.
Fatalizm, yazgıcılık, kadercilik, tüm eylemlerin ya da olayların evrendeki yasaların boyunduruğunda olduğunu vurgulayan bir felsefi öğretidir. İslam düşüncesinde bu görüşe yakın olan akım Cebriyyedir. Fatalizm pozitivizm ve bilime atıfta bulunurken, cebriyye Tanrıya atıfta bulunur.
Fatalizm kelimesinin aslı, ezeli değişmez anlamına gelen “Fatum” kelimesinden türemiştir (Kam, 1985: 128). Fatalizm, olan biten her şeyin kişinin alınyazısına göre önceden belirlenmiş olduğuna, insanın önceden belirlenmiş olan bu alınyazısını hiçbir şekilde değiştiremeyeceğine olan inançtır (Akarsu, 1998: 198).
Felsefede Fatalizm (Yazgıcılık) Akımı Özellikleri
- İnsan seçimlerinde özgür değildir. Bu nedenle yaptıklarından dolayı sorumlu tutulamaz. - ''İrade'' ve ''Özgürlük'' yoktur.
Deterministik görüş çeşitli dinsel inançları benimsemiş kişilerin de yaşamında önemli bir yer tutar; ancak dinsel alanda determinizm farklı bir bakış açısıyla yorumlanır ve “kadercilik” adı verilen bir yaklaşım ortaya çıkar.
Hidrojen peroksit hücre için oldukça toksik bir maddedir. biyomoleküllere örneğin DNA'ya transfer edilir ve biyoradikallerin oluşmasına yol açar. veya hücre ölümüne neden olacak reaksiyonlar oluşturmasına deterministik etki denir.
Süper determinizm bize sadece evrende yerel olmayan ve asla bilemeyeceğimiz gizli değişkenler olduğunu söyler. Yine de yazılım kodu örneğinde olduğu gibi bu özgür iradeyi ve bilim yapmayı engellemez. Tüm kuantum olasılıklar toplamının hep 1'e eşit olması budur.
Spinoza, özellikle Etika'sının Tanrı konusuna ayırdığı birinci bölümünde determinizm anlayışının ilkelerini ve ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır.
Özellikle matematik, geometri, astronomi ve fizik üzerine yapılan çalışmalarda evrende determinist bir anlayışın var olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede Galileo, Descartes ve Newton'ın çalışmalarının determinist anlayışı güçlendirdiği ifade edilmelidir.
Freud'a göre, psikolojik olaylarda da bir determinizm hakimdir. Yani bir psikolojik olayın sebebi daha önceki bir başka psikolojik olaydır. Bu sebeple kişiyi tanımada geçmiş yılların, özellikle de çocukluk yıllarının önemi bü- yüktür.
Tarihi determinizm veya Tarihsel belirlenimcilik olayların tarihsel olarak önceden belirlendiğini veya çeşitli güçler tarafından mevcut koşullarca işlendiğini savunan düşüncedir.
Determinizm felsefe, psikoloji ve hatta davranış terapisi de dahil olmak üzere birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Determinizm, her olay, karar ve eylemin nedensel olarak daha önce meydana gelen kesintisiz bir zincir tarafından belirlendiği felsefi önermedir.
Hume'un Nedensellik Analizi Üzerine Bir İnceleme - Hasan Cem Çal | Birikim Yayınları Nedensellik, gerçekleşen her olayın bir nedeni olduğunu ve aynı koşullar altında aynı nedenlerin aynı sonuçları doğuracağını belirten bir kavramdır.
Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin. Her hadisenin bir sebebi olduğunu ifade eden felsefe ve kelâm terimi. Zorunlu, kaçınılması imkânsız olan anlamında mantık ve felsefe terimi.
Son olarak, belirlenmezcilik (indeterminizm), insan için doğal nedensellikten kaynaklı böyle bir belirlenimi kabul etmez. Bu anlamda, in- deterministler, insanın özgür bir iradeye sahip olduğunu, dolayısıyla dış etkilerden tamamen bağımsız olarak kararlar alabileceğini ve eyleyebileceğini iddia ederler.
Teknolojik belirlenimcilik ya da teknik determinizm, genel olarak teknolojinin, politik, kültürel ve sosyal alanlarda büyük bir değişimi beraberinde getirdiği ve yaşanan bu değişimin toplumu değiştirdiği iddiasını içinde barındıran kavramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri