Kimliği. Gülbahar Hatûn'un Arnavut, Fransız veya Sırp asıllı olduğuna çeşitli rivayetler vardır ancak hayatı hakkında kaynaklarda bilgi yoktur. Osmanlı belgelerinde adı Gülbahar bint Abdullah olarak geçmektedir. Babasının adının Abdullah olarak yazılması cariye kökenli olduğunu gösteriyor.
Bazı Türk kaynakları Türk olduğunu iddia etse de, tarihçiler arasında Hristiyan bir köle kızı olduğu konusunda ittifak vardır. Türk tarihçi Halil İnalcık'a göreyse Fatih'in annesi cariye ve Hristiyandı. Babasının ismi bilinmemektedir. Yalnızca bir vakfiyede Hatun binti Abdullah, "Abdullah kızı" olarak geçer.
Mara Brankoviç ya da Mara Despina Hatun (d. 1418 - ö. 14 Eylül 1487, Serez), Sırp despotu Đurađ Branković'in kızı, Osmanlı padişahı II. Murad'ın eşi.
30 Mart 1432'de doğan Mehmed, Sultan II. Murad'ın (1421-1451) ve Murad'ın hareminden Balkan kökenli bir cariye olan Hüma Hatun'un üçüncü oğluydu. Dedesi I. Mehmed'dir (1413-1421) ve soyunu Osmanlı Hanedanlığı'nın banisi Osman'a (1280-1323) kadar takip etmiştir.
Babası, Süleyman doğduğu zaman Trabzon valisi olan ve 1512 yılında padişah olarak tahta çıkan I. Selim, annesi ise Ayşe Hafsa Valide sultandı.
İlgili 20 soru bulundu
Padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet ricali ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in cansız bedenini unutacaktı. Daha beteri Sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başladığı da kahreden başka bir detaydır. Ceset öylesine kokmuş ki kimse gidip yıkayamıyordu.
Osmanlı belgelerinde adı Gülbahar bint Abdullah olarak geçmektedir.
Fatih Sultan Mehmet'in bilinen 7 eşi vardır. Bu eşlerden ise toplamda 5 tane çocuğu olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'in eşlerinin isimleri ise şunlardır: Emine- Gül Bahar Hatun: Fatih Sultan Mehmet'in ilk eşi olan Gül Bahar Hatun'un cariye kökenli olduğu bilinmektedir.
İlaldı Sultan'ın Hayatı ve Eserleri
İbrahim Bey, İlaldı Hatun evliliği ise 1427'de[25] yapılmıştır. Konyalı'ya göre, Çelebi Sultan Mehmed'in kızı İlaldı Hatun, Osmanlı prensesi Nefise Sultan'dan doğan Karamanoğullarından biriyle evlenmiş ve bu darulhuffazı yaptırmıştır[26]. Ancak Nefise Hatun, Alaeddin Bey'in eşidir.
Osmanlı padişahlarından II. Murat'ın eşi ve Fatih Sultan Mehmet'in annesidir. Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde yaşayan Hüma Hatun, Candaroğlu Beyliği'nin en güçlü hükümdarlarından İbrahim Bey'in kızı, İsfendiyar Bey'in torunudur.
Murat döneminde 880 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye ulaştırdı. Gut hastalığı olan Fatih Sultan Mehmet, Anadolu'ya çıktığı sefer sırasında 3 Mayıs 1481'de Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı'nda vefat etti.
Fatih. 1481'in 3 Mayıs'ında hayata veda etti ve yerini oğlu İkinci Bayezid aldı. Cenazesi İstanbul'a getirildi, burada eski Türk gelenekleri uyarınca mumyalandı, kendi yaptırttığı camiin bahçesine defnedildi ama ardında asırlar boyu devam edecek olan bir "zehirlenme" söylentisi bıraktı.
fatih sultan mehmet de başkentinden uzakta vefat eden hükümdarlarımızdandı. ama padişahın ölümünden sonra devletin üst kademesi tahta kimin geçeceğinin kavgasına tutuşunca cenazenin tahnidini unutmuş ve koskoca fatih'in naaşını kokutmuşlardı.
Şehzade ve oğulları hemen oracıkta boğularak öldürüldüler. KANUNÎ Sultan Süleyman'ın Abdullah, Murat, Mahmut, Mehmet, Mustafa, Cihangir, Bâyezid ve Selim isimli sekiz oğlu vardı. Bunlardan Abdullah, Murat ve Mahmut, çocuk denebilecek yaşta vefat etmişlerdi. Padişah, yaşayan şehzadeleri içinde en çok Mehmet'i severdi.
Gerçek ismi Şemseddin Ahmed Bin İsmail El-Gurâni olan Molla Gurani, Osmanlı Şeyhülislamlarının dördüncüsü olup, Fatih Sultan Mehmed'in hocası ve Osmanlı devrinin ilk Kürt Şeyhülislâmıdır.
“–Devletlü babam! Dîn ve devlet tehlikededir. Eğer pâdişah iseniz, buyurun ordunuzun başına geçin!.. Yok eğer pâdişah ben isem, sizi, orduma başkumandan olarak nasb ve tâyin eyliyorum!..”
Biçimsel olarak padişah-ı âlem-penâh bu anlamdadır. [17] Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un fâtihi ve müjdelenmiş hükümdar olarak hem “fâtih” lakabını hem de cihan hükümdarı anlamına gelen padişah unvanını kullanmak suretiyle bu uygulamanın öncüsü olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri