Gerçek ismi Şemseddin Ahmed Bin İsmail El-Gurâni olan Molla Gurani, Osmanlı Şeyhülislamlarının dördüncüsü olup, Fatih Sultan Mehmed'in hocası ve Osmanlı devrinin ilk Kürt Şeyhülislâmıdır.
Fatih'in geleceğe hazırlanmasında Molla Hüsrev, Molla Gürânî, Hoca Zâde, Hızır Bey Çelebi, Ali Tûsî, Molla Zeyrek, Sinan Paşa, Molla Lütfi, Fahreddin-i Acemî ve Hoca Hayreddin gibi bilginlerin önemli hizmetleri olmuştur.
Asıl adı Mehmed Şemseddin olan Akşemseddin Hazretleri, Hicri 792, Miladi 1390 yılında Şam'da doğmuştur. Doğum yeri üzerine bazı kaynaklarda Çorum-Osmancık, Çorum- İskilip gibi yerler zikredilse de Çorum'da uzun süre medrese hocası olarak görev yapması nedeniyle kaynaklara bu şekilde girdiği varsayılmaktadır.
Tam ismi, Şemsüddin Ahmed bin İsmâil bin Osman Gürânî'dir. Molla Gürânî, Osmanlı sarayı ve halkı tarafından çok sevilen ve sayılan değerli bir şahsiyetti. Fatih Sultan Mehmed henüz şehzade iken hocalığını yapmıştır. 1480-1488 yılları arasında İstanbul müftülüğü ve şeyhülislamlık yapmıştır.
Biçimsel olarak padişah-ı âlem-penâh bu anlamdadır. [17] Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un fâtihi ve müjdelenmiş hükümdar olarak hem “fâtih” lakabını hem de cihan hükümdarı anlamına gelen padişah unvanını kullanmak suretiyle bu uygulamanın öncüsü olmuştur.
İlgili 38 soru bulundu
30 Mart 1432'de doğan Mehmed, Sultan II. Murad'ın (1421-1451) ve Murad'ın hareminden Balkan kökenli bir cariye olan Hüma Hatun'un üçüncü oğluydu. Dedesi I. Mehmed'dir (1413-1421) ve soyunu Osmanlı Hanedanlığı'nın banisi Osman'a (1280-1323) kadar takip etmiştir.
Akşemseddin'in en önemli buluşu mikrobu tanımlayan ilk bilim insanı olmasıymış. Dünya genelinde mikrobu keşfeden ve onu anlatan bir kitap yazan alim, tıp tarihine önemli bir katkıda bulunmuş birçok ilacın ve hastalığın keşfine kapı açmış.
Bilime verdiği önemle bilinen Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya Medresesi'ne müderris olarak tayin edilen, Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu, 548 yıl önce bugün vefat etti.
Padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet ricali ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in cansız bedenini unutacaktı. Daha beteri Sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başladığı da kahreden başka bir detaydır. Ceset öylesine kokmuş ki kimse gidip yıkayamıyordu.
Akşemseddin, 1389 yılında Şam'da doğmuştur. Asıl adı Muhammed Şemseddin Bin Hamza, 15. Yüzyılın en büyük âlimlerinden biridir. Hacı Bayram Velî'nin müridi ve Fatih Sultan Mehmed'in mürşidi (hocalar)dir.
“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hz. Muhammed'in sözleri ile müjdelediği fetih bundan tam 568 yıl önce Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir.
Daha sonra Hacı Bayram Veli'yi görmek için Ankara'ya dönmüştür. Şeyhi olan Hacı Bayram Veli'nin II. Murad'la olan münasebetlerinden dolayı onunla tanışmış ve zaman zaman görüşmüştür.
Kutlu fethe giden yoldaki manevi fatihlerin en önde geleni Akşemseddin Hazretleridir. Akşemseddin Hazretleri, İstanbul'un mânevî fâtihi, büyük bir âlim, hâzık bir hekim, büyük bir veli ve çok yönlü bir Türk Bilim adamıdır. Asıl ismi Muhammed Şemsettin bin Hamzâ, lakabı Akşeyh'tir.
Bolu İli, Göynük İlçesi, Cuma Mahallesi, Gazi Süleyman Paşa Camii'nin avlusunda yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in hocası, İstanbul'un manevi Fatihi ve büyük ilim adamı Akşemseddin, 1459 tarihinde vefat ettikten sonra H.864 / M.1464 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından türbesi inşa ettirilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet'in bilinen 7 eşi vardır. Bu eşlerden ise toplamda 5 tane çocuğu olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'in eşlerinin isimleri ise şunlardır: Emine- Gül Bahar Hatun: Fatih Sultan Mehmet'in ilk eşi olan Gül Bahar Hatun'un cariye kökenli olduğu bilinmektedir.
Muhammed ismi önce Mehemmed olmuş, sonra Mehmed, ondan sonra ise Mehmet olarak okunmaya başlanmıştır. Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir.
19. Aynı zamanda II. Bayezid Osmanlı Devleti'ndeki en dindar padişah olarak da biliniyor.
Köylüler de sırf maddi bir ödül almak amacıyla Emir Süleyman'ı öldürdükleri ve kesilmiş başını Edirne'ye gönderdikleri bildirilir.
Her türlü ihtiyacı ile ilgilenen Hocası Akşemseddin'in Şehzade Mehmet üzerinde emeği çoktur. Şehzade Mehmet daha 12 yaşında iken Manisa'ya vali olarak tayin edilmiştir. Babası II. Murat'ın devlet işlerinden bunalması üzerine Şehzade Mehmet daha 12 yaşında iken devletin başına geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri