Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a defnedilen ilk padişah olması sebebiyle, İstanbul'da yapılan ilk padişah türbesi olma özelliğini taşır. Türbe kendi yaptırdığı cami olan Fatih Camii'nin hazire alanı içinde yer almaktadır.
Fatih'in sıradan bir komutan olmadığını, çağ kapatıp çağ açtığını ifade eden Büyükgöz, "Gebze özelinde Fatih'in Otağı Hünkar Çayırı diye adlandırılan bu yer, Fatih Sultan Mehmet'in vefat ettiği yer.
Bellini'nin portresi, Osmanlı resminde de kalıcı bir etki bırakmıştır; Biri Şiblîzâde Ahmed Çelebi'ye atfedilen ve kompozisyonlarını Bellini'nin tablolarından alan birkaç resim mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet'in Portresi,2020 yılında Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki National Gallery'den alınmıştır.
İstanbul'u fethederek Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı başlatan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, askeri dehası, büyük devlet adamlığı ve entelektüel kişiliğiyle tarihin en büyük liderleri arasında yer alıyor. II. Mehmed ya da bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmet, 30 Mart 1432'de Edirne'de dünyaya geldi.
Günümüzde, hazirede medfun Gazi Osman Paşa, Şeyhülislâm Mehmed Refik Efendi, Ahmed Midhat Efendi, Ahmed Cevdet Paşa, Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi, Hattat Sami Efendi, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Ali Emirî Efendi, Mehmed Esad Yesarî, Yesarîzâde Mustafa İzzet, Salih Zeki Bey, Bolâhenk Nuri Bey, Âbidin Paşa, Ahmed Amîş ...
İlgili 16 soru bulundu
Fatih, dogmatik bir dinci değil, eleştirici düşünceyi kabul eden açık görüşlü bir kişilikti. Fatih, Ortodoks kilisesine göre, aforoz edilmiş olduğu halde ölenlerin cesedinin bozulmayacağına dair bir inanışı sınamak istemiş. Böyle bir şahsın mezarının açılmasını emretmiş.
Fatih Camii'nin altındaki Karadeniz Medresesi Sarnıcı da gizli kalmış tarihi yapılardan biri. Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen sarnıç, caminin Haliç tarafındaki bahçesinin alt kısmında yer alıyor. Geçmişte, bölgelin su ihtiyacını karşılamak için kullanılan sarnıcın üstünde medrese bulunuyor.
Turbe İstanbul'un Fatih semtinde bulunup Fatih camii sınırları içerisindedir. Türbenin hemen yanında eşi Gülbahar hatun ve Gazi Osman Paşa'nında ayrı ayrı türbeleri bulunmaktadır. Ve bu önemli zaatların dışında da ismini bilmeden yanından geçip gittiğimiz birçok kişinin mezarı bulunmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğunun 7 padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, 30 Mart 1432 tarihinde Edirne'de doğdu. Tam adı Mehmet Bin Murat'tır. Babası Koca Murat lakabıyla da bilinen 2. Murat, annesi ise Hüma Hatun'dur.
Tahtta kaldığı süre boyunca Osmanlı Devleti için oldukça mühim işler yapan Fatih Sultan Mehmet, ilki 1444-1446 ikincisi 1451-1481 yılları olmak üzere iki kez Osmanlı tahtına çıkmış ve toplamda 32 yıl hüküm sürmüştür.
Velhasıl, Türk tarihinin en kudretli padişahı Fatih sultan Mehmet'in cansız bedeni iktidar hırsıyla önce üç gün tamamen unutulmuş. Ardından hatırlanınca da ceset ne yazık ki çürümüş ve bu şekilde yıkanıp defnedilmişti. Biliyorsunuz, bu talihsizliği Atatürk de yaşamıştı.
Ölümünün ardından padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet yetkilileri ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in naaşını unuttu. Bundan daha beteri ise sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başlamış olmasıydı.
Gevherhan Hatun II. Mehmed'in Gülbahar Hatun'dan olan tarihte bilinen tek kızıdır.
İstanbul. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Sultan 2. Murat'ın oğlu olan 2. Mehmet, 30 Mart 1432'de dönemin başkenti Edirne'de dünyaya geldi.
3. Ahmed, 19 kadınla, en fazla eşi olan padişahlardandır. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın eşi Hatice Sultan'ın annesi Emetullah Baş Kadın, Baş Hasekisidir.
Fatih Sultan Mehmet Han'ın da en sevdiği yemek olan mutancana nasıl yapılır? Makarna, her kesimden ve kültürden insanın severek yediği besinler arasında yer alıyor.
Fatih Sultan Mehmet'in bilinen 7 eşi vardır. Bu eşlerden ise toplamda 5 tane çocuğu olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'in eşlerinin isimleri ise şunlardır: Emine- Gül Bahar Hatun: Fatih Sultan Mehmet'in ilk eşi olan Gül Bahar Hatun'un cariye kökenli olduğu bilinmektedir.
Hürrem Sultan Türbesi, Eminönü'nde bulunan Süleymaniye caminin külliyesinde yer almaktadır.
Sonuç: Hangi lahit mezarın hangi imparatora ait olduğunu bilemesek de tarihin en önemli Bizans İmparatorlarının -en azından bir kısmının-mezarlarının bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi bahçesinde olduğunu söyleyebiliriz.
Fatih Camii Olayı, 1623'te dönemin Osmanlı yönetimine tepki gösteren Müslüman din adamlarının Fatih Camii'nde toplanarak gerçekleştirdikleri başkaldırı sırasında olan olaylardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri