Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Boşanma davası açıldıktan sonra dava geri alınabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Boşanma davası açıldıktan sonra dava geri alınabilir mi?

Davadan vazgeçme, HMK m. 123 ile “davanın geri alınması” adıyla düzenlenmiştir. Buna göre davacı, hüküm kesinleşinceye değin davasını geri alabilmektedir. Çekişmeli boşanma davasından vazgeçme dilekçesi ya da anlaşmalı boşanma davasından vazgeçme dilekçesi sunulmak suretiyle davadan vazgeçilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Boşanma davasından feragat ettikten sonra tekrar dava açılır mı?

Boşanma davasından feragat eden davacı, yeniden dava açabilir. Ancak yeniden açılan davada, boşanma sebepleri olarak yeni sebepler gerçekleşmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dilberciftci.av.tr

Boşanma davası geri çekilirse ne olur?

Davanın geri alınması durumunda, davalı belli bir risk altında kalabilir ve bu nedenle davalı olan taraf, uzlaşmak yerine davanın neticelenmesini isteyebilir. Ancak boşanma davasında, davacı olan tarafın feragati sonucunda, dava kesin bir sonuç doğurur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Boşanma davası açtım gitmezsem ne olur?

Eğer taraflar yine de davaya katılmazlarsa, mahkeme davayı reddedebilir veya dava dosyasını kapatabilir. Özetle, boşanma davasına iki taraf da gitmezse, dava sonuçlanamaz ve tarafların davaya katılımı olmadan karar verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Davadan vazgeçme nasıl yapılır?

Davalının kabulü aranmamakla birlikte, mahkeme de geçerli olan bir feragati kabul etmekle yükümlüdür. Burada bir haktan vazgeçme söz konusudur. Davadan vazgeçme yani geri almada ise, dava kesinleşinceye kadar davalının açık rızası ile dava geri alınabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

Boşanma davası nasıl geri çekilir?

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Açılmış boşanma davasından nasıl vazgeçilir?

Feragat, dava açıldıktan sonra hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada yapılabilmektedir. Mahkemeye yapılan feragat beyanı ya da müvekkilden alınacak davadan feragat dilekçesi kayıt ve şart içermemelidir. Kural olarak, feragat hakkı yalnızca davacıya tanınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Eşlerden biri boşanmak istemezse hakim ne yapar?

Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dilberciftci.av.tr

Boşanma davası açıldıktan sonra delil olur mu?

Boşanma davasını açan taraf öne sürmüş olduğu boşanma nedenlerini ispatlamakla mükelleftir. Davacı aldatma, terk, evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi boşanmaya bağlı hangi nedene dayanıyorsa o nedeni kanıtlamak zorundadır. Davacı açmış olduğu davayı kanıtlayamadığı vakit, davası reddedilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Erkek istemezse boşanma olur mu?

Erkek Boşanmak İstemezse Dava Uzar Mı? Erkek boşanmak istemese dahi, bu durum davayı uzatmaz. Ancak erkeğin de boşanmak istemesi dava sürecini kısaltabilir. Erkek boşanmayı istememesi halinde, kadının boşanma sebeplerinin gerçekleştiğini kanıtlamak için inandırıcı deliller sunması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Davacı davasından vazgeçerse ne olur?

Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Kaç kez boşanma davası açılır?

Boşanma davası reddilen taraf, aynı nedenlere dayanarak tekrar boşanma davası açamaz. Ancak, ilk boşanma davasının açılmasından sonra meydana gelen yeni olaylara dayanarak tekrar boşanma davası açabilir. İkinci kez açılan boşanma davasının, kanunda sayılan başka bir boşanma nedenine dayanması şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Boşanma davası hangi durumlarda düşer?

Dava açısından davacının veya davalının vefatının birbirinden farkı yoktur. Bir diğer sebep de davanın konusuz kalması: Davanın konusu olan aynı zamanda boşanma sebebi de olan olayın gerçekleşmemiş olması, gerçekleşemeyeceğinin de anlaşılması halinde veya zaman aşımına uğraması durumunda da dava düşecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

Aynı dava tekrar acilir mi?

Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

Davadan feragat halinde ne karar verilir?

Davadan feragat, HMK'nun 311. maddesi gereğince kesin hüküm sonuçlarını doğurur ve karşı tarafın kabulüne de bağlı değildir. Karar kesinleşinceye kadar her aşamada feragat mümkündür. Bu durum karşısında karar ortada durdukça mahkemenin davayı yeniden ele alıp feragat nedeniyle bir karar vermesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Boşanma davası reddedilirse kaç yıl?

Boşanma Davası Reddedilirse Ne Olur? Boşanma davasının ret edilmesi halinde 3 yıl süre ile aynı sebepten dolayı yeniden boşanma davası açılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetalihelvaci.av.tr

Silinen Whatsapp mesajları mahkemede çıkar mı?

Whatsapp'ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır. Whatsapp ülkemizden giden içerikle ilgili talepleri karşılamamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asalhukukdanismanlik.com

Boşanmada Whatsapp kayıtları delil olur mu?

Boşanma davasında whatsapp kayıtları delil olarak kullanılabilir. Bu yönde herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Boşanma davasında whatsapp kayıtlarının delil olarak kullanılması durumunda tabi ki de bu hususun hangi vakıanın ispatı için kullanılacağının belirtilmesi ile dilekçelerde bahsedilmesi şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Ekran görüntüsü delil olur mu?

Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Çekişmeli boşanmada hakim neye bakar?

Boşanma davasında hakim; boşanma davasının talep ve sonuçlarına bakar. Boşanmada maddi tazminat, boşanmada manevi tazminat talepleri bulunuyor mu, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası talep edilmiş mi bunları inceler ve bu konularda boşanma davasında tanıklara sorular yöneltebilir ki kusur araştırmasını tam yapabilsin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?

Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Eşlerden biri boşanmak istemiyorsa dava nasıl ilerler?

Bu boşanma çeşidi 'İhtilaflı / Çekişmeli Boşanma ' davasıdır. Taraflardan biri bu davayı açtığı takdirde eşlerden biri boşanmak istemiyorsa dahi bu davaya iştirak etmek zorundadır. Boşanmak istemeyen taraf davaya katılmadığı takdirde boşanma davası onun yokluğunda ilerlemeye devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulavukatim.com

Açılan bir dava nasıl geri çekilir?

Davanın geri alınması 6100 sayılı Kanun'un 123 üncü maddesinde, davadan feragat ise 307 nci maddesinde düzenlenmiştir. Davadan feragat davalının rızasına (muvafakatına) bağlı olmadığı hâlde, davacının davasını geri alabilmesi için davalının rızası şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Davadan vazgeçme ücreti ne kadar?

Davadan Feragat Hâlinde Yargılama Giderleri

Davadan feragat, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır (Harçlar Kanunu, m. 22/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Hangi davalardan vazgeçilir?

Dava açılmadan önce feragat yapılamaz. Mahkeme, sadece feragatin, usul hukuku kurallarına uygun olup olmadığını inceler. Feragat, kural olarak her tür davada mümkündür, tasarruf ilkesinin tam uygulanmadığı davalarda da davacı davadan feragat edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT