Fatih Kanunnâmesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet örgütü ile örgüt yapısının işleyişi hakkında düzenleyici nitelikteki temel kanun.
Fatih'in Umumi Kanunnamesi (Kanun-i Padişahî)
Kanun-ı Padişahi olarak da adlandırılan bu kanunnamede ceza ve vergi konuları düzenlenmiştir. Toplam 68 maddeden oluşan bu kanunnamenin ilk üç faslında ta'zir cezaları, son faslında da vergi ile ilgili hü- kümler yer almıştır.
Fatih Kanunnamesi, Osmanlı'da yazılı olarak geçen ilk anayasal düzenleme olarak İstanbul'un Fethi'nin ardından devlet teşkilâtına imparatorluğun büyüklüğüne ve gücüne yakışır bir karakter vermek amacıyla Fatih Sultan Mehmed tarafından düzenlenmiştir.
Fatih, Bosna'yı 1463'te fethetmesinden hemen sonra verdiği fermanda ''Allah, peygamber ve taşıdığım kılıç üzerine yemin ederim ki, Hristiyanlar dinlerinde serbest olacaklardır'' diyordu.
Norveç'teki katliamın ardından yeniden gündeme gelen hoşgörü ve birlikte yaşama kültürü konusundaki en büyük örneğin, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han'ın, 28 Mayıs 1463'te Fransiskan Kilisesi rahipleri için verdiği ferman olduğu bildirildi. Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.
İlgili 22 soru bulundu
Biçimsel olarak padişah-ı âlem-penâh bu anlamdadır. [17] Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un fâtihi ve müjdelenmiş hükümdar olarak hem “fâtih” lakabını hem de cihan hükümdarı anlamına gelen padişah unvanını kullanmak suretiyle bu uygulamanın öncüsü olmuştur.
Osmanlı Devleti'nde kardeşlerini öldürten ilk Osmanlı padişahı, I. Murad'dır. Tarihte Murad-ı Hüdavendigar ya da Gazi Hünkar olarak da bilinir.
"Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...
Sarajevo. Bosna Hersek'i 1463 yılında fethederek ülke halkının gönlünün de fatihi olan Fatih Sultan Mehmed'in hatırası, fethin üzerinden beş asır geçmesine rağmen bugün de bebeklere verilen isimlerde, camilerde, kitaplarda ve kahramanlık hikayelerinde yaşatılıyor.
İstanbulu fetheden Sultan Mehmed 1100 yıl hüküm süren Doğu Roma İmparatorluğunu ortadan kaldırdı ve Fatih ünvanını aldı.Fethin hemen ardından Mehmed şehrin onarımına başladı.Fatih, Rum Ortodoks Patrikhanesi, Ermeni Patrikhanesi ve Yahudi hahambaşı bulunmasına izin verdi.
I. Ahmed saltanatında hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli kanununu kaldırmıştır. Yerine ailenin aklı başındaki en büyük üyesi padişah olur sistemini (Ekber ve erşad sistemi) getirmiştir.
Mehmed Arif, Edebiyat, Osmanlı Tarihi, Şiir kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. Başlıca kitapları alfabetik sırayla; 93 Osmanlı Rus Harbi ve Başımıza Gelenler, Başımıza Gelenler Bir İmparatorluğun Dramatik Kaybı, Kanunname-i Ali Osman - Fatih Kanunnamesi, Yüzleşi olarak sayılabilir.
Fatih Sultan Mehmed Fatih Kanunamesi ile kardeş katlini yasallaştıran ve birtakım şartlara bağlı kılan padişah olarak tarihe geçmiştir.
Fatih kanunnamesi'ni çıkardı. 7- Sultan Murat'ın ölümünden sonra tahta Fatih Sultan Mehmet (1444-1481) çıktı. İlk iş olarak 2 yaşındaki kardeşi Ahmet'i ve Hasan'ı öldürttü. Fatih kanunnamesi'ni çıkardı.
Gedik Ahmet Paşa komutasındaki donanmayı güney İtalya'ya sevk eden Fatih Sultan Mehmet, 26 Temmuz 1480'de Otranto'yu ele geçirdi. Padişahlığı döneminde 25 seferi bizzat yöneten Fatih, babası 2. Murat döneminde 880 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye ulaştırdı.
'Deliler Fatih'in Fermanı' adlı sinema filminde Cem Uçan, İsmail Filiz, Namık Rüstemhanlı, Mehmet Pala, Batın Uçan, Mehmet Ali Karakuş ve Baran Öztürk Fatih Sultan Mehmet'in 7 fedaisini canlandırdı
Fatih'in Önemli Fetihleri
İstanbul (1453), Amasra (1459), Sinop (1460), Trabzon (1461), Konya, Karaman (1466) Doğu Anadolu (1473 Otlukbeli Savaşı). Belgrad hariç Sırbistan (1459), Mora Yarımadası (1460), Eflak (1462), Bosna (1463) Hersek (1483), Boğdan (1476), Arnavutluk (1478).
Sırpların savunmasız bıraktığı Semendire Fatih Sultan Mehmet Han'a teslim oldu. Sırbistan ve çevresi Osmanlı İmparatorluğuna katılarak, bir Osmanlı eyaleti haline geldi. Fatih Sultan Mehmet Han, stratejik önemi olan zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan bölgeyi topraklarına katmıştır.
NATO baskılar sonucu İzzetbegoviç, Tudjman ve Miloşeviç anlaşma masasına oturdular. 21 Kasım 1995'te Dayton Anlaşması kabul edildi. 14 Aralık 1995'te bu antlaşmanın son halinin imzalanmasıyla birlikte Bosna Savaşı son bulmuş oldu.
Ayasofya 3 Kasım 1934'te, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığındaki vekiller heyeti kararıyla müzeye çevrildi. Ayasofya muhtelif talep ve politik baskılara karşı müzeye çevrilmiştir.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935'ten 2020'ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise müze statüsü iptal edilerek cami statüsü verilmiştir.
Mehmed (Osmanlı Türkçesi: محمد ثالث Mehmed-i sālis), divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî (26 Mayıs 1566, Manisa – 21 Aralık 1603, İstanbul), 13. Osmanlı padişahı ve 92. İslam halifesidir. 39 kardeşinin, 1 oğlunun, nice insanın ölümünden sorumlu kişi.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi (Osmanlıca:شهزاده مصطفى; d. 1515, Manisa - ö. 6 Ekim 1553, Konya), Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Mahidevran Sultan'ın boğularak öldürülen oğludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri