Kuzu budu; karkasta kuzu kafesin bitiminden itibaren sırttan başlayarak aşağıda kalan arka bacakların üst kısmıdır. But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır.
But. Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
But: Kuzunun arka ayaklarında bulunan kısımdır. Kuzu but hem yağsız hem de yumuşak olur. Bu nedenle kuzunun en lezzetli bölümüdür desek, yanılmayız.
Önceden 160 derecede ısıtılmış fırına hazırladığınız kabı koyun, 2,5-3 saat pişirin. Süre sonunda eğer kızarmamışsa butun üzerine az bir tereyağı sürüp 15-20 dakika fırında kızartma işlemine devam edin. Kuzu butunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.
İlgili 27 soru bulundu
İç pilav, bulgur pilavı, arpa şehriye pilavı veya garnitürlü pirinç pilavı seçimleriniz arasında yer alabilir. Kuzu but yemeklerini bir davet için seçtiyseniz öncesinde mercimek çorbası, yayla çorbası, sütlü sebze çorbası ile başlangıç yapılabilir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Kuzu budu yıkanır bıçakla delikler açılır ve bir su bardağı su ile ocağa alınır. Yaklaşık bir saat suyunu çekene kadar kısık ateşse pişirilir. Sıvıyağ dökülüp arkalı önlü kızartılır. Yarım su bardağı su daha eklenerek suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edilir.
Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır. Bu parçalar arasında gerdan, pençeta, döş ve kürek kısımları hayvanın daha çok hareket eden kısımları olduğu için daha serttir ve genellikle kıyma olarak kullanılırlar.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor. Yağsız ve yumuşak bir et yapısına sahip olan kuzu budu, kızartma, fırın yemekleri ve şiş yemekleri için ideal bir et yapısına sahiptir.
Çitil, bir süre sonra Romanov koyunlarının etinin bilindik koyun etleri gibi kokmadığını fark etti. Girişimci genç, daha lezzetli olan ve kokmayan Romanov koyunlarına talebin her geçen gün artığını söyledi. Romanov koyunları ürettiklerini ifade eden Çitil,"Bu ırk daha çok üretim amaçlı, damızlık üretilen bir ırk.
Kuzu budu; karkasta kuzu kafesin bitiminden itibaren sırttan başlayarak aşağıda kalan arka bacakların üst kısmıdır. But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Kuzu but, kuzu kafesin bitiminden itibaren sırttan başlayarak aşağıda kalan arka bacakların üst kısmında yer alan bölgededir. Yağsız ve yumuşak olan but kuzunun en lezzetli yerlerinden biridir.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Bütün Kuzu But (2,4-2,7 kg.) Bütün Kuzu (15-20 kg.) Kuzu Kuyruk Yağı (500 gr.) Kuzu Etli Kemik (500-600 gr.)
Rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak ve sıvıyağı ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz, karabiber, kekik ve tarçın serpip limon suyu ya da sirkeyi de ekledikten sonra karışımı iyice çırpın. Hazırladığınız sosu kuzu budunun her tarafına sürün. Üzerini kapatıp buzdolabında en az 4-5 saat bekletin.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir. Pişince tuz ve kekik atılır. 2 dakika ağzı açık şekilde kendi yağında kavrulur.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri