Silis camı (siO2) cam oluşturmada çok iyi özelliklere sahip bir bileşiktir. Sıcaklığa dayanıklı cam ürün yapımında kullanılır. Soda – kireç camı silise soda (Na2O) ve kireç (CO) katılarak elde edilir.
Bor ürünlerinin kullanılmasıyla elde edilen borosilikat cam; ısıya dayanıklı ürünler elde etmek örneğin cam tepsi,demlik, saklama kabı ve cezve gibi mutfakta sıkça kullanılan cam içerikli ürünlerde kullanılmaktadır.
Cam yapımında silisyum dioksit kullanılmasının nedenlerini özetleyecek olursak; Camın ana ham maddesidir. Camın termik şoka, yani ani ısı farklılıklarına karşı dayanıklılığınıartırır. Camın sıcaktan dolayı genleşmesiniazaltır.
Temperli camın farklı kullanım alanları bulunur. Bunun sebebi ise, hem ısıya dayanıklı hem de çarpmalara dayanıklı olmasıdır.
3. Element BOR HELYUM ÇİNKO Kullanım alanı Isıya dayanıklı renkli cam yapımında, seramiklerde ve roket yakıtlarında ateşleyici olarak kullanılır. Hava taşıtlarını şişirmede kullanılır. Sıvı deterjan, gübre, barut ve lens yapımında kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Cam üretiminde kullanılan temel madde olan kum öğütülerek 1000-1500 derece sıcaklıklardaki fırınlarda eritilir. Erime noktası yüksek olduğundan kuma ilave olarak kireç ve soda eklenir. Bu malzemeler camın kırılganlık özelliğini de azaltmaktadır.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
Standart camlara uygulanacak 40 derecelik ısıl işlem camın kırılmasına neden olur. Temperli cam ise 300 santigrat derecelik ısıya dahi dayanıklıdır. Temperli camın dayanıklılığını test etmek için 2 metreden 500 gramlık bilye atılır. Ancak 6 mm kalınlığındaki cam kırılır.
Herhangi bir camın Isıcam olup olmadığını anlamak için pencere yakınında çakmak yakıp, alev gölgesinin dış camın içe bakan yüzeyinde kızıl veya pembemsi, diğer kaplamasız camlarda ise sarımsı bir renk alması gözlemlenir. Isıcam yok ise dört gölge de aynı renktir.
Ani soğutma uygulanarak temperleme işlemlerinden geçen Cam 300°C'lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş Camda 30-50°C' lik bir ısıl şok Camın kırılmasına neden olmaktadır.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Bor madeni ilk bakışta beyaz bir kayayı andırır. Çok sert ve ısıya dayanıklı olup diğer elementlere olan yüksek kimyasal ilgisi nedeniyle doğada serbest bir element olarak değil, başka elementlerle bileşikler halinde, tuz şeklinde bulunur.
Bu size eşyalarınızı dış etkilerden koruma ve nesnelerin hizmet ömrünü en üst düzeye çıkarma fırsatı verir. Ancak bir SiO2 kaplama daha fazlasını yapabilir: esnek, çizilmeye karşı dayanıklı, nefes alabilir, uzun ömürlü, ısıya dayanıklı, anti-mikrobiyal, yapışma önleyici özelliklere sahiptir ve temizlenmesi kolaydır.
Borosilikat Camı asıl genleşme katsayının düşük olması nedeniyle ısıya dayanıklı ve kimyasal dayanımın yüksek olması nedeniyle laboratuvar malzemeleri ve teknik ürünlerin yapımında kullanılır.Aynı zamanda ısıya dayanıklı züccazcye ve aydınlatma mamüllerin üretiminde de kullanılır.
Yangın gibi ani ve düzensiz oluşan ısılarda cam tekrardan eriyebileceği ısıya ulaşamaz. termal şok nedeniyle çoğunlukla çatlar ve kırılır.
Isıya maruz kaldığında, cam genişler. Soğuğa maruz kaldığında kasılır. Ancak camın çok hızlı bir şekilde genişlemesinin veya büzülmesinin istenmesini kaldıramaz ve bu, camın çatlamasına veya parçalanmasına neden olabilir. Buna "termal şok" denir ve pişirme kaplarınızı mahvedebilir.
Konfor camlar, kaplamasız ısıcam modellerine oranla ısı kaybını yüzde 40 seviyelerine kadar azaltır. Bunun yanında önemli ölçüde güneş ışınlarını ve kontrol eder ve minimum seviye güneş ışının içeri girmesini sağlar. Tabi bunun yanında güneş enerjisi ile gelen yakıcı etkiyi de oldukça yüksek oranda azaltır.
2.1. Isı Kontrollü Camlar (ısıcam sinerji)
Kış aylarında sıcağı içeride tutarak ısı kayıplarını engeller. Standart çift camlara göre % 50 daha yüksek yalıtım sağlar. Isı kontrollü camlar, güneş ısısından maksimum oranda yararlanılmasını sağlarken, gün ışığından ve şeffaflıktan ödün vermez.
Garanti Belgesi
Isıcam Sistemleri, üretim hatalarına karşı 10 yıl süre ile Isıcam Yetkili Üreticisi'nin garantisindedir.
Temperleme işlemi sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi (kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon) kazandırılır. Böylece cam, çekme ve darbelere karşı dayanıklı hale gelmektedir. Tam Temperli cam ile aynı fırında üretilmektedir.
Isıtılan cam düz bir mekana yerleştirilmesinin ardından camın sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesi beklenir. Ardından da eldiven ve gözlük takılarak camın kesilmesi işlemine başlanır. Cam kesici belirlenen şekil cam üzerine çizilir. Ardından düz zeminde elle bastırılarak kesilen kısımların ayrılması sağlanır.
Borosilikat camdan üretilmiş olanlar 140 dereceye kadar dayanır. En hijyenik hammadelerden olan cam, gözenekli bir malzeme değildir. Sıcak ve asitli ürünlerden etkilenmez.
Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir.
Borosilikat cam için önerilen maksimum çalışma sıcaklığı (kısa süreli) 500oC'dir Borosilikat cam, ışığı spektrumun görünür bölgesinden ve yakın ultraviyole aralığında iletme kabiliyetine sahip iyi optik özelliklere sahiptir. Bu nedenle fotokimyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
borosilikat camı asıl genleşme katsayının düşük olması nedeniyle ısıya dayanıklı ve kimyasal dayanımın yüksek olması nedeniyle laboratuvar malzemeleri ve teknik ürünlerin yapımında kullanılır.aynı zamanda ısıya dayanıklı züccaciye ve aydınlatma mamüllerin üretiminde de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri