Bebekler yeni doğan döneminde parlak renkleri görebilirler. Kırmızı onların en çok tercih ettikleri, çünkü en çabuk ve en rahat algılayabildikleri bir renktir. Dekorasyonda olmasa da oyuncak seçiminde belirgin ve parlak renkleri tercih edebilirsiniz.
Sıcak renkler, çocuğunuz için enerjik bir ortam yaratır. Soğuk renkler, huzurlu ve dinlendirici bir ortam için önemlidir. Koyu ve parlak renkleri diğer sıcak ve soğuk renklerle ara renk olarak kullanabilirsiniz. Siyah rengi minimum seviyede kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Mavi, yeşil ve beyaz ışıkların rahatlatıcı olduğu düşünüldüğü için kreşlerde sıkça kullanılır. Bununla birlikte, yaydıkları ışığın mavi dalga boylarının, vücudunuza uyku zamanının geldiğini söyleyen hormon olan melatonini baskıladığı gösterilmiştir.
Mavi kullanan çocukların ise duygularını daha iyi ifade ettikleri bilinmektedir. Anne baba desteğine ihtiyaç duyan çocukların genellikle mor renkler kullandıkları bilinmektedir. Kırmızı ise çocuktan çocuğa göre değişebilir. Çünkü kırmızı hem güveni ve hayatı, hem de tehlikeyi ve ölümü simgeler.
Küçük kız çocukları daha çok lila, pembe tercih ederken, küçük erkek çocuklarının siyah daha koyu renkleri kızlara göre daha çok tercih etmektedirler.
İlgili 18 soru bulundu
Yüksek güçteki ışıklar, bebeğinin uykuya dalmasına engel olur. Işık göz yormamalı, ortam loş ve sakin olmalı. Bebek odası ışığı ne renk olmalı, dersen sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmalar kullanman gerektiğini söyleyebiliriz.
Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer. Ancak, daha uzak akrabaların genetik materyalleri insan genomundaki varyasyonu arttırabilir ve ten rengi üzerinde etkisi olabilir.
Çoğu çocuk 18 aylıkken renkleri ayırt edebilir.
1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür.
Bebeğinizin Görme Duyusu: Renk Algısı
Bebeklerin renkleri ne zaman görmeye başladığını merak ediyor olabilirsiniz. Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar.
Karanlık, beyinde melatonin salgılanmasını sağlar ve bu hormon önemli bir uyku hormonudur. Bebeğinizin günlerini aydınlık ve gecelerini karanlık tutun, böylece uyku zamanı geldiğinde çabucak anlar. Gün boyunca, evin bol miktarda ışık aldığından emin olun veya dışarıya çıkarın.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
Bebek odaları için, baskınlığını hissettirmeyen renkler ya da nötr renklerden -gri hariç tutulmak kaydıyla- toprak renkleri ve kısık yeşiller tercih edilebilir.
Evin her alanında olduğu gibi bebek odalarında da sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmaların kullanılması önerilmektedir. Flicker, yani ışıktaki titreşimler, yetişkinlerin bile sağlığını tehdit etmektedir. Bu yüzden bebek odasında minimum titreşim yaratan veya hiç titreşmeyen bir ışık kaynağı seçmeye özen gösteriniz.
Sarılık olan bebeğin sık sık anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Üstelik sanıldığının aksine bebeğe sarı renk giydirilince sarılık geçmemektedir. Bebekten daha sarı bir renk ile karşılaştırıldığı için bebek beyaz gibi görünmektedir. Doğru: Ciltten emilen tuz, bebeğin ölümüne bile sebebiyet verebilir.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir. Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Bebeklerin gözleri yeni doğduklarında genellikle gri-mavi renktedir. Ancak zamanla -genellikle bir yaşına kadar- göz renkleri değişir.
Yenidoğan bebeğin cilt rengi
Yenidoğanın derisinin rengi, derinin inceliğinden ve altındaki kan damarlarından dolayı pembe ve kırmızı renktedir. Doğum sırasında ise kan dolaşımı henüz düzenli olmadığı için mavi ve mor renge benzer olabilir.
Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır. Ancak renkli gözlü anne ve babanın kahverengi gözlü bebekleri olabileceği gibi, kahverengi gözleri olan anne babanın renkli gözlü bebekleri de olabilir.
Erkeklerin yalnızca bazılarının spermleri eşite yakın miktarda X ve Y kromozomuna sahiptir ve bu da çocuğunun kız ya da erkek olma ihtimalinin eşit olduğu anlamına gelir. Y kromozomlarında X kromozomlarından daha az gen vardır, erkek çocuklarının çoğunlukla annelerine benzemelerinin sebebi de budur.
Kazeoza bebeğin doğal koruyucu kremidir diyebilir ve vücuda tutunması gerekir. Bu sebeple bu maddenin ciltten kaymamasını sağlamak lanugo tüylerinin görevidir. Bu madde lanugo tüylerine yapışır ve bebeğin cildi korunmuş olur. Yine bebeğin rahim içinde sıcak kalması da bu tüyler sayesinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri