Bursa'ya 30 km mesafedeki Uluabat Gölü, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Gölün uzunluğu 24 km, genişliği ise 10 km'dir. Gölü besleyen kaynak Mustafakemalpaşa Çayı'dır ve gölün güneyinden giriş yapar.
Başlıca doğal göller Ulubat Gölü(134 km2) ile kuzeydoğu bölgesinde yer alan ve Marmara Bölgesinin en büyük gölü olan İznik Gölü'dür (298 km2). Ayrıca Susurluk Çayı deltasında Arapçiftliği ve Dalyan gölleri vardır. Yapay göller ise Demirtaş, Doğancı, Gölbaşı, Kayapa ve Hasanağa baraj gölleridir.
Türkiye'nin önemli zirvelerinden olan 2 bin 543 metre yükseklikteki Uludağ'da bulunan 7 göl ziyaretçilerinin akına uğruyor. Kara göl, Kilimli göl, Aynalı göl, Buzlu göl ve yazın kuruyan Heybeli gölleri, doğaseverlerin uğrak mekanlarından bir yer oluyor.
Uluabat Gölü, eski ismi Apolyont Gölü, Bursa ilinde büyük bir tatlı su gölüdür.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Alanda tektonik ve volkanik hareketler sonucunda oluşan çukurlar tuzlu, acı ve tatlı suların birikmesiyle değişik özelliklerde göller oluşmuştur. Kireç taşı geniş alanlarda bulunduğundan karstik şekiller, ovalar ve göl çanakları oluşmuştur. 14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir..
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Marmara Denizi'nin güneyinde yaklaşık 135 kilometre uzunluğunda kıyısı bulunan Bursa'da; Karacabey, Mudanya ve Gemlik ilçelerinde geniş doğal kumsallar ile İznik ve Uluabat (Apolyont) gölleri kıyılarında güzel plajlar bulunmaktadır.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Bursa'ya en yakın denizler Karacabey ve Mudanya ilçelerinde bulunmaktadır. Bunun yanında Gemlik ilçesinde de çok doğal göller bulunmaktadır. Bursa'ya yakın plajlar arasında ise Eğerce ve Esence plajları ilk sıralarda gelmektedir. Bunun yanında Mesudiye, Kurşunlu ve Yeniköy plajları da bulunmaktadır.
Ülkemizin en büyük, dünyanın ise sodalı suya sahip en büyük gölü olan Van Gölü, Nemrut Dağı'nın patlamasıyla oluşan volkanik bir set gölü. Dolayısıyla gölün suyu tuzlu ve sodalı.
Alanlarına göre Dünya'nın en büyük gölleri listesi, yeryüzünde yüzölçümü büyüklüğüne göre göllerin sıralanmış bir listesidir. Bu listeye yüzey ölçümü 3000 m. ve daha fazla olan göller dahil edilmiştir. Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir.
Bursa ovası, Marmara bölgesinin güneydoğu parçasında Uludağ ma- sifi ile Gemlik körfezinin güney ve güneydoğusundaki kıyı dağları ara- sında doğu - batı doğrultusunda uzanan büyük bir ovadır.
Ülkemizde; Marmara'da; Manyas, Ulubat, Sapanca, İznik gölleri, Akdeniz'de: Kovada, Eğirdir, Burdur, Acıgöl, Beyşehir gölleri, İç Anadolu'da: Tuz gölü, Tuzla, Tersakan, Akşehir, Seyfe, Hotamış, Ilgın, Sultansazlığı gölleri, Doğu Anadolu'da: Hazar ve Hozapin gölleri tektonik göllerdendir.
Uludag; 2543 metre yükseklikteki Uludağ'ın zirve altında kalan bölgesinde bir kısmı yazın kuruyan 7 adet buzul (sirk) gölü bulunur. En önemlileri Kara göl, Kilimli göl, Aynalı göl, Buzlu göl ve yazın kuruyan Heybeli göldür.
Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı, Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşmaktadır. Susurluk Irmağı'nın oluşturduğu Kocaçay Deltası, göl, bataklık, kumul ve longoz ormanından meydana gelmektedir.
Uludağ, 2543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi'nin en büyük dağı, Türkiye'nin en popüler kış sporları merkezi ve Bursa'nın en turistik yeri konumunda. 1933 yılında kurulan ilk oteliyle kış turizmi alanında gelişmeye başlayan Uludağ, günümüzde kayak yapmak için Türkiye'de en çok tercih edilen yerlerden biri.
Bursa Şeftalisi - Bursa
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Bursa denilince akla gelen ilk şey tabii ki de İskender kebabıdır. Bursa'ya özellikle İskender kebap yemek için gelenler bile olmaktadır. İskender kebabın yanı sıra cantık, İnegöl köfte ve pideli köfte de adından söz ettiren lezzetlerdendir.
Bursa Sağlık ile Çevre ve Orman müdürlükleri tarafından Gemlik, Mudanya, Karacabey ve İznik Gölü sahillerindeki 22 noktada yapılan ölçümler, Bursa sahillerinin 5'i hariç temiz olduğunu ortaya koydu.
Baykal Gölü, tektonik bir kırılma sonucunda ortaya çıkmıştır. Baykal gölünün en derin noktası 1637 metredir. Bu göl, dünyanın ve tüm Türkiye'nin en derin gölü olma özelliğine sahiptir.
En çok gölü olan ülke: Kanada
Sahip olduğu bütün göllerin sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kanada yaklaşık 3 milyon göle sahip. Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık 891.163 km2.
Türkiye'nin en küçük gölü: Gölbaşı Gölü diğer adıyla Mogan Gölü'dür. Bu göl Ankara'da bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri