Fatır Suresini okuyan kişiler mahlukat tarafından da sevilir. Her gün Fatır Suresinin okunması şeytanın şerrinden korur ve ömrü de bereketli olur. Fatır Suresi yazılıp araca konulduğu takdirde hırsızlara ve diğer tehlikelere karşı kişiyi korur. Fatır Suresinde Allah'ın kudretinin delillerinden örnek verilmektedir.
29.Şüphesiz, Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden, gizlice ve açıktan Allah yolunda harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler. 30.Allah kendilerine mükafatlarını tam olarak versin ve kendi lütfundan daha da artırsın diye (böyle yaparlar).
41: Gökleri ve yeri hiçbir arızaya meydan vermeden tutan ve yok olup gitmekten koruyan Allah'tır. Şâyet yıkılıp gidecek olsalar, yemin olsun ki, Allah'tan başka onları tutabilecek hiçbir güç yoktur. O, ceza vermekte acele etmeyen ve çok bağışlayandır.
Fâtır suresi 34 ayet tefsiri
Cennete girdikten sonra şöyle derler: "Dünyada iken cehenneme girme korkusu ile içinde bulunduğumuz tasayı gideren Allah`a hamdolsun. Şüphesiz bizim Rabbimiz günahlarından tövbe eden kullarına karşı çokça bağışlayıcıdır, taatlerinin karşılığını bol bol verendir."
45: Eğer Allah insanları yaptıkları günahlar yüzünden hemen cezalandıracak olsaydı, yeryüzünde tek bir canlı bile bırakmazdı. Fakat Allah belirlenmiş bir vakte kadar onlara süre tanıyor. Vâdeleri dolunca gerekeni yapacaktır. Allah, kullarını hakkiyle görmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Fâtır suresi 2 ayet fazileti ve sırları ise şu şekilde sıralanabilir: Her gün Fâtır suresini okuyan kişilerin şeytanın şerrinden korunduğu söylenir. Ömrün bereketlenmesi için Fâtır suresinin okunması buyrulmuştur. Fâtır suresini okumayı alışkanlık hâline getiren kişiler, cennete istediği kapıdan girmeye hak kazanır.
Sûre, Mekke devrinin ortalarında Habeşistan'a hicret olayından sonra ve mi'racdan önce nâzil olmuştur (Abdullah Mahmûd Şehhâte, I, 319).
Şüphesiz Allâh dâimâ üstündür, çok bağışlayandır. Ve insanlardan ve yürür hayvanlardan ve davarlardan da böylece renkleri muhtelif olanlar (vardır) ve Allah'tan kulları arasında da ancak ilim sahipleri olanlar korkar. Şüphe yok ki, Allah galiptir, yarlığayıcıdır.
Gelip geçmiş her toplumun mutlaka bir uyarıcısı olduğu gibi, Biz, seni de Kur'an (Hak) ile müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. Gerçekten Biz seni doğru ile birlikte müjdeleyici, uyarıcı olarak gönderdik. Hiçbir topluluk da yoktur ki onun içinden bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın.
28: İnsanlar, yerde yürüyen canlılar ve sağmal hayvanlar da aynı şekilde çeşit çeşit renklerdedir. Gerçek şu ki, kulları içinde ancak âlimler, Allah'tan gerektiği gibi korkarlar. Şüphesiz Allah, karşı konulamaz kudret sahibidir, çok bağışlayıcıdır.
Ahkaf Suresi genellikle kötü rüyalardan kurtulmak ve değerli eşyaların korunması amacı ile okunmaktadır. Hz. Muhammed, Ahkaf Suresi okuyan kişilere kum tanelerinin on katı kadar sevap yazılacağı müjdesini vermiştir.
11. Allah sizi (önce) topraktan, sonra da nutfeden (zigottan) yarattı;1 daha sonra sizi eşler (çiftler) hâline getirdi.2 Hiçbir dişi, O'nun bilgisi olmadan gebe kalamaz ve doğuramaz. (Bir canlıya) ömür verilmesi de ömründen kısılıp azaltılması da mutlaka bir kitaptadır (bir sistemi vardır).
Yüce Allah Kur'an'da "... Allah'ın kanununda asla bir değişme bulamazsın, Allah'ın kanununda kesinlikle bir sapma da bulamaz- sin." (Fatir suresi, 43. ayet) buyurmaktadır. Bu yasalardaki temel husus evrenin İşleyişinin belli ölçü, düzen ve uyumda olduğudur.
22: Dirilerle ölüler de bir değildir. Allah dileğine gerçeği işittirir. Sen ise onu kabirlerde olanlara işittiremezsin.
Merhum Hamdi Yazır (ö. 1942) ise, âyete şu şekilde bir anlam vermiştir: “Ey iman edenler! Kendiliğinizden rızalaşarak yaptığınız bir ticâret olması istisnâ, mallarınızı ara- nızda batıl bahanelerle yemeyin. Kendilerinizi öldürmeyin de, Allah size karşı çok merha- metlidir.” (Elmalılı, tsz., II,1339-1340).
- Her kim zalimlerin şerrinden korunmak isterse, Yasin suresinin 29. ayetini okusun. - Tarlalardaki meyve sebzelerin bol olması için Yasin suresinin 33-36 ayetleri yazılıp dolu bir kabın içersine konulur ve bir müddet bekletildikten sonra tarlaya serpildiği zaman mahsul Allah'ın yardımıyla bereketlenir.
Bununla beraber hiçbir şeyin Allah'a ortak olmayacağı, O'nun mutlak ve eşsiz yaratıcı olduğu ve O'na inanmanın kişinin ahiret hayatını kurtaracağı konuları yer alır. Bu surenin özellikle yatmadan önce okunması, kişiye huzur verecektir.
Ankebût suresi 60. Ayeti okuyanların rızık kapıları ardına kadar açılır. Ankebût suresini okuyan kimselere, yeryüzündeki bütün müminler ve münafıklar kadar sevap yazılır. Ramazan ayının 23. Günü Ankebût suresini okumak çok faziletlidir.
“O'nun elçileri arasında ayırım yapmayız” ve “İşittik, itaat ettik, bağışlamanı dileriz rabbimiz, gidiş sanadır” dediler. Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma!
Bilmediğin bir şeyin ardına düşme; zira kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. Bilmediğin şeyin peşine takılma. Çünkü kulak olsun, göz olsun, kalp olsun, hepsi bundan sorumlu tutulmuştur. Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme!
Mekke'de indirildiğine inanılan surede başlıca, Allah'ın varlığına ve birliğine işaret eden kainat olayları, öldükten sonra dirilme, Allah'ın nimetleri ve müminle kafir arasındaki fark konu edilmektedir. Surede Allah'ın varlığına, birliğine, hikmet ve kudretine işaret eden çeşitli deliller sunulmuştur.
O, her gün (her ân) yeni bir iştedir. Göklerde ve yerde her kim var ise O'ndan dilerler. O, hergün bir işle (meşgul)dür. Göklerde olan, yerde olan herkes, ihtiyaçları için O'na yalvarır (bütün bunları gerçekleştirmek için) O, her an yeni tecellilerle iş başındadır.
El Fatır Ayet; “(Allah) Göklerin ve yerin fâtırıdır” Manası; Gökleri, yeri ve her şeyi yoktan yaratan. Yarattığını yok edip onu yeni bir yaratılışla tekrar yaratan ve yarattığı her şeye fıtratını koyan.
Fatır suresi, Kur'an-ı Kerim'in otuz beşinci suresidir. İlk âyetinde “yaratan” anlamına gelen fâtır kelimesi geçtiği için bu adı almıştır; aynı âyette “melekler” mânasına gelen kelimenin yer alması sebebiyle “Melâike sûresi” olarak da bilinmektedir.
Fatır Suresi, Kur'an-ı Kerim'de 433. Sayfada başlayıp 439. Sayfada biter ve 22. Cüzde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri