TTK m.1530/5 uyarınca ödeme süresi, faturanın veya eş değer ödeme talebinin veya mal veya hizmetin alındığı veya mal veya hizmetin gözden geçirme ve kabul usulünün tamamlandığı tarihten itibaren en fazla altmış gün olarak kararlaştırılabilir.
a) Faturanın veya eş değer ödeme talebinin borçlu tarafından alınmasını takip eden otuz günlük sürenin sonunda. b) Faturanın veya eş değer ödeme talebinin alınma tarihi belirsizse mal veya hizmetin teslim alınmasını takip eden otuz günlük sürenin sonunda.
Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.
Size ulaşan faturaların son ödeme tarihleri de, fatura kesilme tarihinin 10 gün sonrası olarak belirlenir ve faturanıza da bu şekilde yansıtılır.
Yasal olarak fatura 1 gün gecikirse 1 günlük faiz ya da zam alınır.
İlgili 33 soru bulundu
30 gün içerisinde borcunuzu ödeyerek kapanan hattınızı aktif hale getirebilirsiniz. Bu süreden sonra da faturanızı 3 ay boyunca ödemezseniz borcunuz için yasal takip başlatılır.
Sayılan gruplarda yer alan tüketicilerin elektriği, tek kullanım yerine ait faturaların üç dönem boyunca zamanında ödenmediği durumda kesilebilir. Elektriğin tüketiciye bildirildikten sonra kesilmesi zorunludur. Bu tüketiciler, elektrik faturası borçlarını azami 4 aya kadar taksitlendirerek ödeyebilir.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Son ödeme tarihi ise kartın kesilen borcunun ödenmesi gereken son gündür. Kredi kartının son ödeme günü, hesap kesim tarihinden 10 gün sonrasıdır. Yani hesap kesildikten sonra, 10 gün içerisinde bu hesabın ödenmesi gerekir.
Aksi takdirde kişiler yasal pürüzler ile karşı karşıya kalabilir. Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur.
Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş 7 günlük azami sınırın hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
Faturanız, ilgili mevzuat uyarınca 25-35 gün arasında oluşturulur. Son ödeme tarihi ise faturanız oluşturulduktan sonra en az 10 gün sonra ödenecek şekilde belirlenmiştir. Ev kullanıcısı iseniz fatura son ödeme tarihinizi değiştirebilirsiniz.
Ödenmeyen Faturaların Tahsili
Faturada gösterilen borcun ödenmediği ve borca itiraz edilmediği takdirde haciz yoluyla alacak tahsil edilebilir. Fatura borçlusunun borca itiraz etmesi durumunda çek ve senede dayalı alacaklardan farklı olarak takip durmaktadır.
Hesap ekstresinde belirtilen borcunuzu ödemeniz gereken en son tarihtir.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
Son Ödeme Tarihi Nedir? Kredi kartı borcunun tamamının, ya da ödenmesi gereken asgari tutarın faiz işlemeden ödenebileceği son gündür. Bu tarih hesap kesiminden 10 gün sonradır. Ödeme yapılmazsa gecikme faizi işlemeye başlar.
Hesap kesim tarihinizden önce borcunuzu ödemek istiyorsanız bunun avantajı, karttaki harcama limitinizin artacak olmasıdır. Yatırdığınız tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödemeniz gereken borç azalacaktır. Bazı bankalar erken ödeme yapan kişilerin hesabına artı para puan tanımlar.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Bildirime rağmen eski borçlar ve yeni su tüketim bedelinin 10 gün içersinde ödenmemesi halinde abonenin suyu, sayacı aparatlamak, tapa kullanmak gibi yöntemlerle kesilir. 4. Suyun kesilmesine rağmen borç ödenmezse, kesme tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde sayaç sökülür.
Gecikmiş faturalar, tahsilât anlaşmamız olan tüm bankalar tarafından tahsil edilebilmektedir.
Evet, sizin güvenliğiniz için kullanımlarınızda ani bir artış tespit edildiğinde, faturanız basılmadan önce belli miktarda bir ara ödeme faturası oluşturularak bu faturanın ödenmesi talep edilebilir.
Elektrik faturalarında yer alan son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmazsa, ödenecek bedele günlük faiz eklenir. Son ödeme tarihi geçtikten sonra elektrik hemen kesilmez. Borç bir süre daha ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tarafından ikinci kez ödeme bildirimi yapılır.
Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.
Elektrik faturası üzerinde yazan son ödeme tarihinde ödeme yapılmazsa tedarikçi şirketler tüketicilere ikinci bir bildirim yapar. Bildirimin yapıldığı tarihten sonraki 5 iş günü içinde ödeme yapılmamışsa tüketicilerin elektrik enerjisi kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri