Fatura tek başına alacağın varlığına delil olmaz ve yine davalının da söz konusu faturaların altında yer alan teslim alan kısmında imzası bulunmamaktadır. Bu durumda dava konusu ürünlerin teslimi hukuki bir işlem olup, ancak TMK 6. ve HMK. 190 ve 200 maddeleri gereği yazılı delillerle ispat edilebilir.
Fatura sözleşmenin yerine getirilmesi aşamasında kullanılan ticari bir belgedir. Fatura sözleşmenin şartlarını tespit eden değil, tespit edilmiş şartların bir kısmını göstererek, bu şartları belgeleyen bir ispat aracıdır.
Borç fatura ile belgelenebildiği takdirde, icra takibi de yapılabilecektir. Öncesinde ihtar yapılacaktır. Ancak ihtara rağmen borcun ödenmemesi söz konusu olursa, dava açılarak ya da ilamsız icra yoluyla takip yapılması mümkün olacaktır.
Elinde bir fatura bulunan kişinin başvurabileceği takip yolu ise Genel Haciz Yoluyla İlamsız Takiptir. Faturayı düzenleyen kişinin icra dairesine sunacağı Takip Talebi ile icra takibi başlatılır.
Fatura maddi hukuk ve takip hukuku bakımdan bir kambiyo senedi, ilam veya ilam mahiyetinde bir belge niteliğinde olmadığı için fatura dayalı olarak, ilamlı icra takibi, kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla ilamsız, kambiyo senetlerine özgü iflas yoluyla takip yapılması mümkün değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Fatura resmi bir evraktır, bu yüzden düzenlenmesi ve saklanmasına dikkat edilmelidir. Fatura kesebilmek için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra kaşe basılır ve şirketinizdeki yetkili tarafından imzalanır.
Zira az önce de bahsettiğimiz gibi açık fatura, bedelin henüz ödenmediğine karine teşkil etmektedir. Özetle, faturaya dayalı icra takibi başlatırken, takip öncesi faiz işletmek için faturanın borçluya tebliğ edilmiş olması gerekmekte ve tebliğ tarihinden itibaren borçluya 8 gün süre tanınmalıdır.
Fatura tek başına alacağın varlığına delil olmaz ve yine davalının da söz konusu faturaların altında yer alan teslim alan kısmında imzası bulunmamaktadır. Bu durumda dava konusu ürünlerin teslimi hukuki bir işlem olup, ancak TMK 6. ve HMK. 190 ve 200 maddeleri gereği yazılı delillerle ispat edilebilir.
Satılanın teslimi, hukuki işlem niteliğindedir. Bu nedenle ispat kuralı malın değerine göre tespit edilmelidir. Somut olayda, satış bedeli itibarıyla teslim savunmasının yazılı delille ispatı gerekir. Yazılı delille ispatı gereken hususlarda açık muvafakat olmadıkça tanık dinlenemez.
noterden faturaya itiraz dilekçesi,
telgraf, iadeli taahhütlü mektup, faturanın kabul edilmemesi veya faturanın geri gönderilmesi yoluyla yapılabilir. İtirazın 8 günlük süre içinde edildiği ispat olunmak kaydıyla, sözlü dahi itiraz edilebilir.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. İptal talebi aşağıdaki bilgiler girilerek mali mühür veya e-imza ile tamamlanır: Fatura numarası
Evet, ödemeniz gerekmektedir. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin 36. maddesine göre, fatura itirazı ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır. Ardından kişinin ikametgâh evine haciz işlemi başlatılır.
Sekiz günlük süre içinde itiraz edildiği taktirde, fatura içeriğinin sözleşmeye uygun olduğunu ispat külfeti faturayı veren tarafa ait iken, sekiz günlük sürenin geçmesinden sonra itiraz edilmesi halinde, fatura içeriğinin sözleşmeye uygun olmadığını ispat külfeti faturayı alan tarafa ait olur.
Buna göre ispat yükü, ispatı gereken vakıalara dayanan tarafa ait olup, herkes iddiasını ispatla mükelleftir. İspat için başvurulan araçları (vasıtaları) ifade eden deliller; HMK'da senet, yemin, tanık, bilirkişi, keşif ve uzman görüşü olarak sıralanmıştır.
Ödenmeyen fatura, kira, faiz gibi konularda zamanaşımı süresi 5 yıldır. Haksız yere bir ödeme yapılmış ise bunu geri almak içinde zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.
(1) İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Türk Ticaret Kanunu'nun 21. maddesinin ikinci fıkrasına göre, bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
e fatura GİBe gönderme süresi de maksimum 7 gün olmakla birlikte bu süre zarfında alıcıya iletilmiş olmalıdır. 12. e Fatura Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır? 8 gün içerisinde bir itirazda bulunmadığınız sürece kabul etmiş sayılırsınız.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Alacağın faturaya dayandığı durumlarda tahsil için fatura delil olarak gösterilerek fatura borçlusu hakkında icra takibi yapılabilir. Faturada gösterilen borcun ödenmediği ve borca itiraz edilmediği takdirde haciz yoluyla alacak tahsil edilebilir.
Buna göre; mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, işleme ait faturanın düzenlenmesi için VUK'un 231/5. maddesinde belirlenen 7 günlük süre mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla verilmiş olup, faturanın düzenlenmesi için her durumda mutlak suretle bu 7 günlük sürenin beklenilmesine gerek bulunmamaktadır.
TTK 1530 hükmü gereğince, istenebilecek temerrüt faizi ise yıllık % 15 olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri