Satıcı/Bayi tarafından kaşelenip imzalanmayan garanti belgeleri geçersizdir. Faturanız ileberaber ibraz etmelisiniz.
(3) Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez. MADDE 6 – (1) Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıl veya bu Yönetmeliğe ekli listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır.
Tüketicinin talep etmesi halinde kâğıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunludur. Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez.
Garanti belgesi yoksa madde 11/c kapsamında ücretsiz onarım hakkına girer. Eğer malın garanti belgesi varsa ayıba ilişkin madde 11/c'deki ücretsiz onarım hakkı madde 56 kapsamındadır. Fakat malın garanti belgesi olsa dahi tüketici bu hakkı kullanmayarak madde 11 'deki diğer seçimlik hakkını kullanabilir (11/a,b,d).
Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik eki listede yer alan mallar için yapılan garanti belgesi başvuruları sırasında, Bakanlıkça onaylanan Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesinin ibrazı zorunludur.
İlgili 35 soru bulundu
Fatura garanti belgesi yerine geçmez. Satıcı firmalar, müşterilerine garanti şartlarını kapsayan kaşeli imzalı matbu bir garanti belgesi vermekle yükümlüdür.
Mala ilişkin düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçer mi? Mala ilişkin düzenlenen fatura ve fiş gibi belgeler garanti belgesi yerine geçmez.
Tüketiciler satın aldıkları ürünlere ait alış faturasını kaybettiklerinde bu ürünün garantisini, değişim ya da iade hakkını da faturası ile beraber kaybetmiş mi oluyor? sorusunun cevabı HAYIR!
Tüketicilere verilecek garanti belgesinde aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur: Üretici veya ithalatçı firmanın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi. Satıcının unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi.
İmalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, imal veya ithal ettikleri mallar için; Bakanlığa başvurarak garanti belgelerini onaylatmak ve tüketicilere verilecek garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.
Yukarıda izah edildiği üzere “ GARANTİ BELGESİ” başlı başına 2 yıl boyunca söz konusu malda meydana gelen üretim hatalarına karşı sizi koruyan en önemli doküman olarak mevzuatımızda yer almaktadır.
Garanti belgesi, imalatçı-üretici veya ithalatçıların, sattıkları, ücretsiz olarak yenisi ile değistirilmesinin, tamirinin, bedel iadesinin veya bedel indiriminin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini gösteren belgedir. Garanti süresi, malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari 2 yıldır.
Yani garanti belgesi başvurusu için ilk etapta elektronik imzanın alınması gerekiyor. Mal üreticilerinin tarafında ilk etapta TSE Ürün Belgesinin alınması gerekiyor. Ürün belgelendirme aşaması için ise ilgili il veya çevresinde bulunan illerdeki TSE İl Müdürlüğüne müracaat ederek tamamlanabiliyor.
Aksesuar ürünlerinde fatura getirmeniz gerekmektedir. iPhone, iPad ve Mac'lerde seri numarasından garanti sorgulaması yapılabildiği için fatura getirmeniz gerekmemektedir. Özel durumlarda servis bölümü fatura talebinde bulunabilir.
Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanacak garanti belgesinin onaylanarak tüketiciye verilmesini satıcı, bayi sağlamakla yükümlü ve sorumludur. Garanti süresi malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve en az iki yıldır.
Alınmayan belge, vergi kayıp ve kaçağına neden olur. Tahsil edilemeyen kamu geliri, kamu finansmanını etkileyerek adalet, yol, su, elektrik, eğitim, sağlık, iç ve dış güvenlik gibi kamu hizmetlerinin aksamasına da neden olur. Ayrıca bu konudaki usulsüzlük cezası sadece belge vermeyene değil belgeyi almayana da kesilir.
Bu belgenin 6502 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik hükümlerine uygun olması gerekmektedir. “Garanti belgesi kâğıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla verilebilir. Tüketicinin talep etmesi halinde kâğıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunludur.”
Garanti belgesi için öncelikle bir elektronik imza alınması gereklidir. Hizmet verilen sektörde satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi (sshyb) veya başvurusu ve servis verilen sektöre göre servis ağı kurulması gereklidir. Zorunlu olan garanti belgesi bakanlık onayı olmadıkça geçersizdir.
İlgili malın tüketiciye teslim edildiği tarih ve yer net olarak garanti belgesinde bulunması gerekiyor. Bu sayede garanti süresi noktasında her iki tarafta zan altında kalmaktan kurtuluyor.
Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Kaybolan Fatura Tekrar Çıkarılır mı? Maliyenin bu konuya özgü farklı görüşleri olsa da kaybolan fatura yerine kayıtlara uygun nitelikte noterden tasdikli bir örneğinin kullanılması mümkündür.
Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.
YEtkili servis tarafından ürün azami tamir süresi içerisinde teslim edilmezse tüketici bu ürünü teslim almaktan kaçınarak kanunda belirtilen diğer seçimlik haklarını kullanabilecektir.
Fatura ya da garanti belgesi olmadan hiçbir şekilde ne yazık ki kabul etmiyorlar. Ama aldığın yerden faturanın 1 nushasını talep edebilirsin.
1. Ürünün garanti kapsamında tamir olabilmesi için, Garanti Belgesi veya Faturası mutlaka servise ibraz edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri