Fatura, ispat hukuku açısından senet kabul edilmektedir. Fatura düzenleyen tacirin aleyhine delil olmaktadır. Faturanın karşı tarafa tebliğ edilmesinden sonra 8 gün içinde faturaya itiraz edilmezse kanuni karineye göre fatura yazılı delil niteliğine kavuşacaktır.
Elinde bir fatura bulunan kişinin başvurabileceği takip yolu ise Genel Haciz Yoluyla İlamsız Takiptir. Faturayı düzenleyen kişinin icra dairesine sunacağı Takip Talebi ile icra takibi başlatılır.
Fatura sözleşmenin yapılması değil, yerine getirilmesi safhası ile ilgili bir ticari belgedir. Bu bakımdan fatura sözleşmenin şartlarını tespit eden değil, tespit edilmiş olan şartların bir kısmını gösteren ve bunları belirli şartlarla belgeleyen bir vesikadır. Bu hükme göre fatura bir ispat vasıtasıdır.
Fatura tek başına alacağın varlığına delil olmaz ve yine davalının da söz konusu faturaların altında yer alan teslim alan kısmında imzası bulunmamaktadır. Bu durumda dava konusu ürünlerin teslimi hukuki bir işlem olup, ancak TMK 6. ve HMK. 190 ve 200 maddeleri gereği yazılı delillerle ispat edilebilir.
Zira az önce de bahsettiğimiz gibi açık fatura, bedelin henüz ödenmediğine karine teşkil etmektedir. Özetle, faturaya dayalı icra takibi başlatırken, takip öncesi faiz işletmek için faturanın borçluya tebliğ edilmiş olması gerekmekte ve tebliğ tarihinden itibaren borçluya 8 gün süre tanınmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Zira, fatura ispat hukuku bakımından senet niteliğindedir ve kati delildir.5 Fatura ayrıca, bazen kendisinden sadır olmakla birlikte düzenleyen lehine delil olabileceği gibi, kendisinden sadır olmamakla birlikte belirli şartlarda faturanın adına düzenlenen tacirin lehine veya aleyhine yazılı delil olabilir.
Dolayısıyla faturada düzenlenen bedel ödenmediği takdirde faturayı delil olarak gösterilerek ilamsız icra yoluna başvurulabilir. İlamsız icra ile borcunu ödemeyen kişi adına icra takibi başlatılır. İlamsız icralarda aleyhine icra takibi başlatılan borçlu, borcuna itiraz edebilir.
Borç fatura ile belgelenebildiği takdirde, icra takibi de yapılabilecektir. Öncesinde ihtar yapılacaktır. Ancak ihtara rağmen borcun ödenmemesi söz konusu olursa, dava açılarak ya da ilamsız icra yoluyla takip yapılması mümkün olacaktır.
Fatura resmi bir evraktır, bu yüzden düzenlenmesi ve saklanmasına dikkat edilmelidir. Fatura kesebilmek için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra kaşe basılır ve şirketinizdeki yetkili tarafından imzalanır.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Fatura sözleşmenin yerine getirilmesi aşamasında kullanılan ticari bir belgedir. Fatura sözleşmenin şartlarını tespit eden değil, tespit edilmiş şartların bir kısmını göstererek, bu şartları belgeleyen bir ispat aracıdır.
Yargıtay'ın bu kararı süresi içinde itiraz edilmeyen faturanın, konusu olan malın teslim edilmiş, iş veya hizmetin yapılmış olduğunun kabulü anlamına gelmeyeceği yönündedir. Satış sözleşmelerinde ise malın teslim edildiği, teslim makbuzu, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura ile ispat edilir.
Ödenmeyen fatura, kira, faiz gibi konularda zamanaşımı süresi 5 yıldır. Haksız yere bir ödeme yapılmış ise bunu geri almak içinde zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Temerrüt faizi 13.06.2020 tarihinden itibaren yıllık % 10 olarak belirlenmiştir. TTK 1530 hükmü gereğince, istenebilecek temerrüt faizi ise yıllık % 15 olarak belirlenmiştir.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır. Ardından kişinin ikametgâh evine haciz işlemi başlatılır.
Vergi Usul Kanunu'nun faturanın nizamına ilişkin hükümleri içinde “Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.” ifadesi yer alır. Yani kanunen e-Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
noterden faturaya itiraz dilekçesi,
faturanın kabul edilmemesi veya faturanın geri gönderilmesi yoluyla yapılabilir. İtirazın 8 günlük süre içinde edildiği ispat olunmak kaydıyla, sözlü dahi itiraz edilebilir. 8 günlük süre içerisinde dava açılması da itiraz edildiğini gösterir.
e-Fatura uygulamasında itiraz işlemleri
Harici yollarla yapılan itiraz işlemleri ayrıca e-Fatura İptal/ İtiraz Portalı vasıtasıyla muhatabına bildirilmelidir. İtiraz bildirimi talebini hem alıcı hem de satıcı yapabilir.
Sonuç olarak; TTK. m. 21/no.1 uyarınca, fatura düzenlenip verilmesi için, ta- raflar arasında önceden kurulmuş geçerli bir sözleşme ilişkisinin bulunması şarttır.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
Geriye dönük e-fatura düzenleme için uyulması gereken koşullar şunlardır: Geçmişe dönük fatura sadece satıştan sonraki 7 gün içerisinde kesilebilir. Örneğin bir satıcı elindeki malı ayın 5. gününde sattı ve fatura kesmedi. Bu satıcı sadece ayın 5. günü ve 12. günü arasında geriye dönük e-Fatura kesebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri