Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Yasal olarak fatura 1 gün gecikirse 1 günlük faiz ya da zam alınır.
Faturanızı, son ödeme tarihinden sonra ödemeniz durumunda fatura tutarınız üzerinden hesaplanarak "Geç Ödeme Bedeli" yansıtılır.
30 gün içerisinde borcunuzu ödeyerek kapanan hattınızı aktif hale getirebilirsiniz. Bu süreden sonra da faturanızı 3 ay boyunca ödemezseniz borcunuz için yasal takip başlatılır.
184 günün sonunda tekrar yükleme yapmamışsanız, hattınız dış aramalara kapatılır. Sonraki 92 günlük süre boyunca yine yükleme yapılmamışsa hattınız dış aramalara kapanır, sadece hattınızdan çağrı alabilirsiniz. 92 gün sonunda ise hattınız tamamen kapatılır ve söz konusu hatta ilişkin Abonelik Sözleşmeniz iptal edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Sayılan gruplarda yer alan tüketicilerin elektriği, tek kullanım yerine ait faturaların üç dönem boyunca zamanında ödenmediği durumda kesilebilir. Elektriğin tüketiciye bildirildikten sonra kesilmesi zorunludur. Bu tüketiciler, elektrik faturası borçlarını azami 4 aya kadar taksitlendirerek ödeyebilir.
Size ulaşan faturaların son ödeme tarihleri de, fatura kesilme tarihinin 10 gün sonrası olarak belirlenir ve faturanıza da bu şekilde yansıtılır.
Zira az önce de bahsettiğimiz gibi açık fatura, bedelin henüz ödenmediğine karine teşkil etmektedir. Özetle, faturaya dayalı icra takibi başlatırken, takip öncesi faiz işletmek için faturanın borçluya tebliğ edilmiş olması gerekmekte ve tebliğ tarihinden itibaren borçluya 8 gün süre tanınmalıdır.
Dolayısıyla faturada düzenlenen bedel ödenmediği takdirde faturayı delil olarak gösterilerek ilamsız icra yoluna başvurulabilir. İlamsız icra ile borcunu ödemeyen kişi adına icra takibi başlatılır. İlamsız icralarda aleyhine icra takibi başlatılan borçlu, borcuna itiraz edebilir.
Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır. Haciz kişi belirli bir sigorta kurumuna ya da belirli bir maaşı alıyorsa ilk olarak maaşına haciz gelir. Yeterli olmadığı takdirde evine haciz işlemi uygulanır.
Gecikmiş dönem fatura borçlarınızı ödemediğiniz takdirde suyunuz kapatılacaktır. Suyu kapatılan aboneler borçları ile birlikte su açma bedelini de ödemek zorundadırlar. Geçmiş dönem fatura borçlarınızı tüm TİSKİ Şubeleri, tiski.gov.tr, bankalar ve PTT online veznelerinden ödeyebilirsiniz.
Kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, 2023 yılı 1 Kasım tarihinden itibaren asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için en fazla aylık %3,96 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için ise en fazla aylık %3,66 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanabiliyor.
Geriye dönük e-fatura düzenleme için uyulması gereken koşullar şunlardır: Geçmişe dönük fatura sadece satıştan sonraki 7 gün içerisinde kesilebilir. Örneğin bir satıcı elindeki malı ayın 5. gününde sattı ve fatura kesmedi. Bu satıcı sadece ayın 5. günü ve 12. günü arasında geriye dönük e-Fatura kesebilir.
Faturanızın son ödeme tarihi geçtiği halde ödenmemesi durumunda internet hizmetinizin erişimi kullanıma kısıtlanabilir ya da durdurulabilir. Kısıtlama/durdurma işleminden önce aboneye bilgilendirme yapılmaktadır. Erişimin kullanıma kısıtlanması halinde mevcut tarifeniz üzerinden faturalandırma devam eder.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonra, ve kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde hattının kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Gecikme faizi oranı nedir? Bireysel müşterilerimiz için gecikme faizi oranı 21 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla aylık %2,5 olarak hesaplanmaktadır.
Alacağın faturaya dayandığı durumlarda tahsil için fatura delil olarak gösterilerek fatura borçlusu hakkında icra takibi yapılabilir. Faturada gösterilen borcun ödenmediği ve borca itiraz edilmediği takdirde haciz yoluyla alacak tahsil edilebilir.
Türk Borçlar Kanunu'nun 90.maddesi uyarınca “ifa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur”. Bununla birlikte borcun ifası için bir zaman belirlenmişse, borç kararlaştırılan zamanın gelmesi ile muaccel olur.
Buna göre; mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, işleme ait faturanın düzenlenmesi için VUK'un 231/5. maddesinde belirlenen 7 günlük süre mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla verilmiş olup, faturanın düzenlenmesi için her durumda mutlak suretle bu 7 günlük sürenin beklenilmesine gerek bulunmamaktadır.
Takibin Başlaması
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Faturaya Dayalı Alacağa Yürütülecek Temerrüt Faizi
Eğer faturaya dayalı icra takibine başlanılmadan önce faturadaki alacağın istendiğine ilişkin karşı tarafa ulaşmış bir ihtar yok ise temerrüt icra takibin açılmasıyla gerçekleşir. Bu durumda faturaya dayalı alacağa temerrüt faizi takip tarihinden itibaren yürütülür.
İcra takibinin aşamaları alacaklının icra müdürlüğüne vereceği takip talebi ile başlar. Takip talebi icra dairesine verildikten sonra hazırlanan ödeme emri borçluya tebliğ edilir. Bu tebliğden itibaren belirli bir sürenin itiraz olmaksızın tamamlanması halinde takip kesinleşir ve haciz aşaması başlar.
Vergi Usul Kanunu'nun 231/5. maddesinde “Faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş kabul edileceği” belirtilmiştir.
Son ödeme tarihi ise kartın kesilen borcunun ödenmesi gereken son gündür. Kredi kartının son ödeme günü, hesap kesim tarihinden 10 gün sonrasıdır. Yani hesap kesildikten sonra, 10 gün içerisinde bu hesabın ödenmesi gerekir.
Son Ödeme Tarihi Nedir? Kredi kartı borcunun tamamının, ya da ödenmesi gereken asgari tutarın faiz işlemeden ödenebileceği son gündür. Bu tarih hesap kesiminden 10 gün sonradır. Ödeme yapılmazsa gecikme faizi işlemeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri