Kimlik Numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Nihai tüketici olarak fatura istediğinizde T.C. kimlik numaranızı vermek zorunda değilsiniz.
Muhatabınız eğer e-fatura kullanıcısı ise e-faturayı vergi numarası üzerinden gönderirsiniz. Eğer muhatabınız bir gerçek kişi ise ve e-fatura kullanıcısı değilse o zaman e-arşiv faturası düzenlemeniz gerekir. e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur.
T.C. Kimlik Numarası bilinmeyen alıcılara düzenlenen faturalarda alıcı TCKN bilgisi olarak 11111111111 yazılmalıdır.
Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, KDV oranı ve tutarı, Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
İlgili 26 soru bulundu
Faturada Şekil Şartları: Faturanın ispat aracı olması, ancak niteliği gereği faturaya geçirilmesi gereken bilgilerin mevcudiyeti halinde geçerlidir. Sözleşmenin ifa aşamasıyla ilgili olarak düzenlenen faturanın şekli ve kapsamının ne olması gerektiği konusunda, Türk Ticaret Kanunu'nda özel bir hüküm bulunmamaktadır.
Sayaç Marka: Abonenin elektrik ölçümünü yapan sayacın markası bu alanda belirtilir. TCKN/VKN Sözleşme: Aboneliği bulunan tüketicinin T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası burada yazar. Vergi Dairesi: Aboneliği bulunan tüketici kurumsal müşteri ise burada kayıtlı olduğu vergi dairesi bilgisi bulunur.
1 Ocak 2007 tarihinden itibaren TC kimlik numarası kullanılması zorunlu olduğundan, bu tarihe kadar meslektaşlarımızın yazarkasalarına TC kimlik numaralarını kaydettirmeleri gerekmektedir.
Kimlik bilgileri neden istediğini sorusunda da yer aldığı üzere; Aşağıda belirtilen Karayolu Taşıma Yönetmeliği 45. maddesi, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 231. Maddesine göre T.C Kimlik Numarası ve Vergi Numarası alınması zorunludur.
D. 2021/4154 sayılı kararında; “…..Vergi kimlik numarasının hatalı yazılması nedeniyle e-Fatura yerine e-Arşiv fatura kesilmesi, kabahatlerde ihmal cezayı kaldırmadığından özel usulsüzlük cezasını gerektirse de, elektronik belge tanımı her ikisini de kapsadığından yasal değil ve kesilemez.” Yönünde karar vermiştir.
''Rutin olarak e-Devlet'ten kontrol yapılmalı''
Verilerin hukuka aykırı ele geçirildiği ve işlendiği şüphesi halinde savcılığa da başvurulması gerektiğini vurgulayan Göksoy, KVKK'ya yapılan başvuru süreci tamamlandıktan sonra savcılığa başvuru yapılmasının daha etkili sonuç verdiğini kaydetti.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
Birey kimlik tespitinin hızlı bir şekilde yapılmasının sağlanması. Bireyin doğumundan itibaren tüm işlemlerinin ortak bir numara ile yürütülmesinin sağlanması. Kamu kuruluşları arasında bilgi alışverişinin kolaylaştırılması, vatandaşa daha hızlı ve güvenli hizmet verilmesinin sağlanması gibi amaçları kapsamaktadır.
Faturayı alacak olan kişi, faturada herhangi bir teknik problem olmadığı sürece faturayı kabul etmek zorundadır. Alıcılar, Temel E-Faturaları reddetme hakkına sahip değildir. Ancak faturada teknik bir problemin fark edilmesi durumunda alıcının itirazı ile bu fatura iptal edilebilir.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Maddesine göre FATURA tanzimi sırasında müşteri; adını soyadını, vergi dairesini, vergi numarasını ve kimliğini ibraz etmek zorundadır.29.08.2006 tarih ve 26274 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği'ne göre bireyler için T.C Kimlik Numarası olarak kabul edilmiş olup, bu nedenle fatura ...
Alıcının kimlik bilgilerini vermek istememesi durumunda gönderi teslim edilmez, göndericisine iade edilir. ". Yani BTK'nın İDARİ KARARI İLE kimlik numarası alıcıdan istenir. Alıcı kimlik numarası ibraz edilmez ise paket alıcıya teslim edilmeksizin göndericiye geri dönecektir.
Mezkur Kanunun 47'nci maddesinde "Kişiler adına düzenlenecek olan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, vergi kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına yer verilir.
VUK (Vergi Usul Kanunu) 213/4108 maddesine göre her gerçek ve tüzel kişinin bir vergi numarası vardır. Gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için bu vergi numarası aynı zamanda kişinin TC kimlik numarası iken tüzel kişiler kendilerine özel olan vergi numaralarını öğrenmekle ve kullanmakla yükümlüdür.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları hiçbir bilgi içermeyen, matematiksel algoritma mantığı içerisinde üretilmiştir" denildi. Son rakamın bütün Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları'nda çift olduğunun ifade edildiği açıklamada, bu sistemde son rakamı tek olan kimlik numarası olmadığı da kaydedildi.
Ölüm olayları nüfus müdürlüğüne bildirilirken ölen kişinin nüfus cüzdanı/kimlik kartı aslı da nüfus müdürlüğüne gönderilir. Ölen kişinin nüfus cüzdanı/kimlik kartının bulunamaması durumunda ölen kişinin yakınlarından ölen kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarasının yazılı beyanı istenir.
Fatura V.U.K. nun 229-232 nci maddelerinde düzenlenmiş olan ticari vesikadır. KDV indirimine mesnet teşkil edebilecek fatura ve benzeri vesikalar ise yine Vergi Usul Kanunu'nun müteakip maddelerinde yer alan, perakende satış vesikaları ve serbest meslek makbuzlarıdır.
Kanun hükümlerine göre fatura, kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında aynı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükelleflerce saklanılan bir belgedir.
Elektrik faturası kalemleri Aktif Enerji Bedeli, Elektrik Dağıtım Bedeli, Elektrik Tüketim Vergisi ve KDV'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri