Belgesiz alımınız siz fatura kesseniz dahi VUK açısından suça iştirakdir ve satıcıya eşdeğer sorumlusunuz. Bu nedenle ya aldığınız mallar için fatura alın yada aynı yerden birdaha ürün almayın.
Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenmemiş faturalara usulsüzlük cezası kesilir. 240 TL olan ceza, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 2022 yılı için 500 TL'dir. Ancak faturasız satış yapmak da mümkündür. Eğer vergi mükellefi değilseniz, fatura kesmeden satış yapabilirsiniz.
Nihai tüketiciye yapılan satışlarda, tüketici e-fatura sistemine tabi olmadığı için e-fatura düzenlenmeyecektir.
Şahıs şirketleri de gerçek ve tüzel kişilerin kurduğu anonim ve limited şirketler içerisinde değerlendirilir. Bu sayede şahıs şirketleri fatura kesmeye haizdir. Şahıs şirketleri fatura keserken kağıt fatura olabildiği gibi e-fatura da kullanabilirler.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir. Satılan emtia veya ifa edilen hizmet bedelinin aşağıdaki hadleri geçmesi veya bedel söz konusu tutarın altında kalmakla beraber nihai tüketicinin istemesi halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Maliye Postası'nın Yanıtı: POS özellikli yazar kasa fişi düzenlendikten sonra, aynı işlem için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, fatura üzerine yazar kasa fişine atıf yapılır ve fatura hasılat yazılır, yazar kasa fişi hasılat yazılmaz.
Belgesiz alımınız siz fatura kesseniz dahi VUK açısından suça iştirakdir ve satıcıya eşdeğer sorumlusunuz. Bu nedenle ya aldığınız mallar için fatura alın yada aynı yerden birdaha ürün almayın.
e-Arşiv Faturanın düzenlenmemesi, gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-Arşiv Faturanın (zorunlu haller hariç) kağıt olarak düzenlenmesi ve hiç düzenlenmemiş sayılması halinde her bir belge için 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
2023 yılında fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlendi. 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu.
Açık faturalar, vadeli satış faturalarının üst bölümünde kaşe vurulup imzalandığı faturalardır. Açık faturada, satılmış ürün veya hizmetin teslimi sırasında müşteri, mal veya hizmetin ücretini faturasının düzenlendiği zaman peşin olarak ödememektedir. Bu faturanın tahsilatını satıcı da o sıra yapmamıştır.
Faturasız satış yapmak kadar almayı talep etmemenin de hukukta yeri vardır. Elbette suç teşkil etmese de ürünün kimden satın alındığını ispatlamaya engel teşkil edebilir. Tespit edildiği takdirde, söz konusu mal değerinin beşte biri oranında cezai yaptırım uygulanabilir.
Vergi mevzuatında fatura düzenlenmesi için genel prensip malın satıldığı veya hizmetin tamamlandığı andır. Vergi Usul Kanunu'nun fatura nizamına ilişkin 231/5'inci maddesinde; “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî 7 gün içinde düzenlenir.
Şayet fatura düzenlenip de tüketiciye gönderilmezse tüketici bir dilekçe yazıp ilgili vergi dairesine bildirirse ceza almaktan kurtulacaktır. Çünkü tüketicinin fatura alamamış olması insiyatifinde olmayıp karşı tarafın vermemesinden kaynaklanmaktadır. İlgilinin ihtarnamesi ve şikayet dilekçesi de bunun kanıtıdır.
Tüm bu soruları yazımızda cevapladık. Ticari alım-satım faaliyetleri ve fatura birbirinden ayrılmaz ikili gibidir. Bir başka deyişle bir ürün veya hizmet satışı gerçekleşiyor ise bunun faturalandırılması zorunludur.
Bu çerçevede, SGK, hekimlerce (diş hekimleri) düzenlenen POS fişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan fatura ve fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtilmiştir.
VUK 167 Sıra No'lu Genel Tebliği uyarınca fatura kullanmaları zorunlu bulunanların fatura yerine perakende satış fişi kullanmaları dırumunda, bu kişiler açısından perakende satış fişleri geçerli olmayacaktır.
Teslim imza karşılığı olmak kaydıyla fatura 8 gün içinde itiraza uğramazsa alıcı fatura içeriğini kabul etmiş sayılır, satıcı satış bedelini ister. İşte faturanın ispat gücü budur. Satın alan kişinin tacir olup olmadığına göre yapılan satış işlemi ticaret hukuku ve tüketici hukuku çerçevesinde ayrıca değerlendirilir.
Halk arasında naylon fatura olarak da bilinen Sahte Belge ve Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge (SMİYB) 213 sayılı Vergi Usul Kanununda açıklanmıştır. Sahte belge, VUK 359. Maddede “Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belgedir.” şeklinde tanımlanmaktadır.
Naylon olduğundan şüphelendikleri belgeleri ayıklayıp bunları araştırsınlar, içlerinde gerçekten naylon olanlar varsa, bunların sebep olduğu vergi kayıplarını Vergi Usul Kanunu 371'inci madde hükmüne dayanarak ''pişmanlık'' dilekçesi ile vergi dairesine beyan edip ödesinler.
Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Kimler Fatura Kesebilir ? Ticarifaaliyet gerçekleştirmekte olanlar fatura kesmek durumundadırlar. Birinci veikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilmiş olan mükellefler vedefter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler fatura kesmek zorunda olankişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri