Peygamberlerin, Allah'ın emir ve yasaklarını açıklamasına tebyin denir. Bu görev, aynı zamanda dinin temelini oluşturur. Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan ettikten sonra, nazil olan tüm vahiyleri tekrar tekrar açıklamıştır.
Sözlükte “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamındaki teblîğ kelâm ilminde “peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir (bk. DA'VET; PEYGAMBER). Bir kimsenin irade beyanını diğer bir kimseye tebliğ etmeye fıkıhta “risâlet” adı verilmektedir.
Trabzon İlahiyat Dergisi » Makale » Kıyâme Suresi 19. Ayeti Bağlamında Sünnetin Kaynağı ve Hz. Peygamber'in (sas) Tebyin Görevi.
Peygamber (sas) tezkiye görevinin bir gereği olarak takva telkinle- ri ile muhataplarını her türlü manevi hastalık ve kirden arındırmaya çalıştı.
İlgili 45 soru bulundu
(ﺗﺒﻴﻴﻦ) i. (Ar. beyān “açıklamak; zâhir olmak”tan tebyіn) Açık açık anlatma, beyan etme: Yevm-i Hendek'te eyleyip tebyin / Etti Ammâr şehâdetin ta'yîn (Sâlim Tezkiresi). Âgāz ile hitâba ettim şu yolda tebyîn (Recâîzâde M.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Peygamber'in üçüncü görevi ise Allah ın kitabını ve hikmeti öğretmektir. Kitap ve hikmeti öğretme faaliyeti, beyinle alakalı bir öğretim faaliyetidir.
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” demesi ve kendi kıldığı gibi namaz kılınmasını istemesi fiilî 34 sünnete örnek gösterilebilir. Ayrıca Hz. Peygamber'in (s.a.v.) savaşlarda yapmış olduğu işler de fiilî sünnete girer.
Tezkiye kavramı ise diğer mânaları yanında “nefsi arındırma” anlamında Kur'ân-ı Kerîm'de (en-Nisâ 4/49; en-Necm 53/32; eş-Şems 91/9) ve hadislerde (Müsned, V, 48; Müslim, “Ẕikir”, 73) geçmektedir. Bütün bu kelimeler içinde özellikle öğretim ve eğitim karşılığı olarak yaygın biçimde kullanılanlar tâlim ve terbiyedir.
Hz. Peygamberin, kendisine gelen vahyi insanlara açıklamasına tebyin adı verilir. Tebyin; beyan etmek, açıklamak, izah etmek ve gerçeği ortaya koymak demektir.
Bedîî sanatlardan olan teşrî', “kasidenin asıl vezin ve kafiye sistemi yanında beyitlerin ortasında başka bir vezin veya vezinlere uygun düşecek şekilde iki veya daha çok kafiye düzeninin oluşturulması” şeklinde tanımlanır.
"Bildiri", "duyuru", "beyan" ve "haber vermek" demek olan tebliğ, tıpkı tebyin gibi Arapça bir sözcüktür. Peygamberlerin görevlerinden biridir ve buna göre vahiy ile edinilen tüm bilgilerin, onlar tarafından insanlara ulaştırılması gerekir.
Muhammed'in Hira'da bulunduğu 610 yılı Ramazan ayının son on günü içinde bir gece, bazı rivayetlere göre pazartesi günü sabaha karşı Cebrâil aslî sûretiyle geldi, okumasını istedi, onun Allah'ın elçisi, kendisinin de Cebrâil olduğunu söyledi.
Kur'an-ı Kerim'de peygamberlerin tebliğ edici oldukları vurgulanmaktadır. Bu sıfata göre, onlar Allah tarafından aldıkları tüm bilgileri olduğu gibi ve hiçbir değişiklik yapmadan insanlara ulaştırırlar. Bu görev insanlar içerisinden yalnızca peygamberlere verilmektedir.
Tebliğin sözlükte anlamı; “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamına gelmektedir. Ancak kelâm ilminde; “Peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir.
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi. Bu kitap aslında bir akaid kitabıdır, yani iman esaslarını izah eder. Ama adı Fıkhu'l Ekber, yani “en büyük fıkıh”tır.
Peygamber (s.a.v. )'e ilk imân eden ve O'nunla birlikte ilk defa namaz kılan kişi, eşi Hz. Hatice oldu.
Efendimiz, Hz. Cebrail'in Öğrettiği Şekilde İlk Namazı Kılar... Vahyin İzinde - YouTube.
peygamberlerin sonuncusudur. Hz. Peygamber'in görevinin neliğini açıklayan ayetlerin başında Bakara 151. ayet gelmektedir. O, Allah'ın ayetlerini okuyup, insanları maddî ve manevî temizliğe ulaştırırken, bir taraftan da Kur'an'ın hedefini ortaya koyan canlı bir örnek olmuştur.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Peygamber (s.a.s) Ömründe 1 Kez Hac Yapmıştır - YouTube.
Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlerin esas görevinin tebliğ olduğu vurgulanmış ve onların doğru sözlü, emîn, müjdeleyici, uyarıcı, iffetli, görevine düşkün, sabırlı, azimli olmaları gibi nitelikleri ya da bazı özellikleri bu kavramla irtibatlı olarak ele alınmıştır.
Bu ifadelere göre bütün peygamberlere mucize verildiği anlaşılmaktadır. Kur'ân'da yirmi beş peygamberin adı zikredilmiştir. Her peygambere mucize verildiği beyan edilmekle birlikte Kur'ân'da İdrîs, Lût, Hârûn, Zülkifl, İlyas ve Elyesa peygamberlere verilen herhangi bir mucizeden bahsedilmemektedir.
Son peygamber Hz. Muhammed kişiliği ve insani yönüyle birçok insan için yol gösterici olmuştur. Günümüzde de yol gösterici olmaya devam etmektedir. Sabırlı, hoş görülü ve kanaatkar bir insan olan peygamberimiz hem insani hem de peygamberlik yönüyle örnek bir kişiliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri