Fayans boyama yapmak, herkesin evde birkaç püf noktaya dikkat ederek kolayca yapabileceği bir işlemdir. Fayans boyama için doğru boyanın seçilmesi en önemli noktalardan biridir. Suya dayanıklı ya da fayans boyama için olduğu belirtilen boyalardan kullanılması fayans boyama için en doğrusu olacaktır.
Fayans Ne ile Boyanır? Fayans boyası olarak en çok kullanılan fayans boya türleri epoksi boya ya da yağlı boya seçenekleridir. Fayans boyası seçilirken neme ve suya dayanıklı bir boya tercih edilmelidir. Çünkü fayanslar banyolarda ve mutfaklarda su ne nemin en fazla olduğu alanlarda kullanılır.
Fayans boyası, renkleri solan fayanslara yeni bir görünüm kazandırmak için idealdir. Banyo fayans boyası, suya ve neme dayanıklı özellikleriyle öne çıkarken, uzun süre dayanıklılık da sağlar. Yer fayans boyası, dayanıklı yapısıyla yoğun kullanılan alanlarda tercih edilebilir.
⦁Fayans boyama çalışmasına başlamadan önce boyanın başka alanlara bulaşmaması için koruma örtüsü sermenizi öneririz. ⦁Eğer boyamak istemediğiniz alanlar varsa bu alanların üzerine maskeleme bandı yapıştırabilirsiniz. ⦁Fayansın toz ve kirden arınmış, temiz ve kuru olması işlem öncesinde önemlidir.
Fayanslar için özel olarak üretilmiş fayans boyası kullanarak fayanslarınıza istediğiniz rengi verebilirsiniz. Banyo fayans boyama işleminde dikkat etmeniz gereken en önemli detay derzlerin aşınmamasına dikkat etmektir. Yer fayans boyama işleminde ise boya kurumasını beklemeniz çok önemlidir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
Epoksi, doğru şekilde ve doğru ek etken malzemelerle kullanılması halinde ağaç, seramik, fayans, cam fark etmeksizin hemen her türlü zemin üzerine rahatça uygulanabilir. Ekstrem durumların gelişmesi halinde çalıştığınız ekip, zeminin sökülmesinin uygun olduğunu mutlaka tarafınıza iletecektir.
Karışım hazırlanan yüzeye fırça veya epoksi rulo yardımı ile uygulanmalıdır. İkinci kat uygulama ilk katın yüzey kuruması gerçekleştikten sonra yapılmalıdır. Katlar arası kuruma süresi 18 - 24 saati bulur. Tam sertleşme ve fiziksel, kimyasal dayanıma 7 günde ulaşır.
Fayans boyamada suya dayanıklı olabilecek bir boya tercihi yapılması gerekiyor, bu sebeple de sprey boya, yağlı boya ya da akrilik boya kullanabilirsin.
Tüm yüzeylere mükemmel yapışma özelliğine sahip, su bazlı, saf akrilik esaslı yeni nesil bir boyadır. Bianca Stella, her türlü ahşap, mobilya, parke, laminant, seramik, fayans, mermer, cam, plastik, metal, alüminyum, galvaniz, çinko, porselen, kumaş, duvar, taş, kâğıt, karton gibi yüzeylerde uygulanabilir.
Boyadığınız yüzey çok belli olur ve bu da istenmeyen bir görüntüdür. Sıcak su dayanımları sıfırdır. İstediğiniz kadar (7 gün, 10 gün, 1 ay) bekleyin sıcak suya temas ettiğinde tüm boya fayansın yüzeyinden soyulur, kalkar.
Evet. Fayanslar, doğru boyama teknikleri ve boya türleri uygulandığı takdirde, kolayca boyanabilir. Fayans boyamak, değiştirmekten çok daha hızlı, etkili ve ucuz bir alternatif yöntemdir.
Uygulama için gerekli malzemeler. Uygulama yapılacak zemine göre moher rulo veya kadife vernik rulo, dar ve çıkıntılı alanlar için ipek fırçadır.
Fayansta bir leke ile karşılaştığınızda “Fayanstan boya nasıl çıkar?” diye tedirginlik yaşamanız doğal. Cevabı ise oldukça basit. Fayanstaki boya lekesini sirkeli suyla veya limon suyuyla ıslattığınız bir bezle silip durulayın. Bu süreçte sert bir fırça kullanmadan nazikçe ovmanız gerekir.
Genellikle fayans boyama işlemlerinde yağlı boya ya da epoksi boya tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra hobi boyaları, su bazlı boyalar veya silikon boyalar da fayans boyama uygulaması için tercih edebilirsin.
Tuvalet, koridor ve banyo gibi fayansın bulunduğu bütün mekanlar için bu işlem uygulanabilir. Renk seçeneği oldukça fazla olan fayans üzeri epoksi boya, nem, ısı ve aşınmalar karşı maksimum dayanıklıdır.
Makinalar, yedek parçalar, çelik eşya, ahşap mobilya, sert plastik, hobi ve el sanatları, motorsiklet/bisiklet/oto vb. gibi alanlarda kullanıma uygundur. Solmaya, zor hava koşullarına ve suya dayanıklıdır.
Mermer yüzeyler boyayı çok kolay bir şekilde emmediği için boyamaya geçmeden önce zımpara yapmalısınız. Zımpara bittikten sonra yüzeyi iyice silmeli ve temizlemelisiniz. Ardından yüzeyi zemin astarı veya parlak yüzey astarı ile boyaya hazırlamalısınız. Boyama yapmak istediğiniz su bazlı boyayı boş bir kaba almalısınız.
Su bazlı olduğundan dolayı iç mekanlarda rahatlıkla kullanılabilen taş vernik uygulamasını doğal taşların yanı sıra, seramik, karo, fayans gibi alanlarda da kullanabilirsin. Suya karşı koruduğu için balkon, bahçe gibi açık alanlarda da bu uygulamayı rahatlıkla yapman mümkün.
Öncelikle balkon fayanslarını iyice temizleyerek toz ve kirden arındırın. Rulo fırçanıza boya yüklemesi yapın, fazlalığı sıyırın. Tüm fayans yüzeylerine boyayı aşağı yukarı şekilde ruloyu bastırmadan uygulayın. 12 saat sonra ikinci kat boya uygulamasını aynı adımları takip ederek yapın.
1 kg/set Fayans boyası ile 5 m2 yer çift kat boyanabilir. 0,80 kg/set Glassy 100 sıvı cam ile 3-4 m2 alan çift kat yapılabilir. 2 kg/set Glassy 100 ile 10-15 m2 alan çift kat yapılabilir.
Doğal taş kaplamalar, tıpkı fayans çeşitleri gibi dayanıklı, kolay temizlenebilen ve mekanın havasını dikkat çekici kılan banyo zemin kaplamalarıdır. Tercih haklarını bu tür zemin kaplamalarından yana kullananlar; granit, mermer ya da kireçtaşından üretilen modellere yönelebilir.
Fayans üzerine uygulayacağınız boyanın suya ve neme dayanıklı olması oldukça önemli. Bu nedenle fayans boyama boyası olarak yağlı boya, epoksi boya, sprey boya ya da akrilik boya türlerinden yardım alabilirsiniz.
Faydalı bilgiler: Fayanslar, eski fayansların üzerine yapıştırıldıklarında iyi bir şekilde tutunabilmeleri için, zeminin itinalı bir şekilde hazırlanması gerekir: Üzerlerindeki yağlar da dahil olmak üzere, tüm fayanslar temizlenmelidir.
Bir çok bina sahibi, su ve nem derdini çözmek için çatı veya terasını seramik kaplar. Bu bir ölçüde doğrudur; çünkü seramik veya fayans fırınlarda tavlanarak yüzeyleri bir cam gibi parlak ve su geçirimsiz hale gelir. Bir seramik plaka kırılmadığı sürece su geçirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri