Değerli kardeşimiz, Başkalarına ait olan ağaçların meyvelerini onlardan izinsiz yemek caiz olmaz. Ancak sahibi olmayan veya başkası tarafından insanların faydasına sunulmuş ağaçların meyvesini yemenin bir mahzuru yoktur.
Özel tembihi yoksa yere düşenlerini yemenizde sakınca yoktur. Dalından toplamak için ise ondan genel bir izin almanız yeterlidir.
Zaruret yoksa, etrafı çevrili ise asla yiyemez. Çevrili değilse, İmam Ahmed'e göre yiyebilir; yanında götüremez. Sahibi bilinen ağacın meyvesi dibine dökülmüş olsa bile yenmez. Eğer dibine dökülen meyve, hemen bozulacak ise ve sahibinin men ettiği bilinmiyorsa, yenebilir.
Madde 13- Devlet Ormanlarında her çeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
Değerli kardeşimiz, Meyve kurtlarını çıkarıp tek başına yemek caiz olmaz. Ancak çıkarılmadan meyveyle beraber yenilmesinin bir sakıncası yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Kimyasal madde içeren meyvede kurt yaşayamaz. Örneğin kirazı kurduyla yiyin. Bu meyve iç kurtları en temiz protein kaynakları olabilir. Kirazın içinde bulunan kurdun protein bakımın zengin olduğu düşünülürse yemekte hiçbir sakınca yoktur" dedi.
Hayır değiller. Çünkü midede asidik su sebebiyle parçalanıp işlevsiz hale geliyorlar.Hastalık taşıdıklarıyla alakalı bir bulgu bulunmamaktadır.
Başkalarına ait olan ağaçların meyvelerini onlardan izinsiz yemek caiz olmaz. Ancak sahibi olmayan veya başkası tarafından insanların faydasına sunulmuş ağaçların meyvesini yemenin bir mahzuru yoktur.
Devlet ormanlarında herçeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini, sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
ve sakız ağacıdır.
Mezarlıkta zayi olacağından endişe edilen kuru ot ve ağaçların kesilip satılmasında bir sakınca yoktur. Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir (el-Fetâva'l-Hindiyye 1/166-167; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/245).
Dağda yetişen meyveleri, otları ve hayvanların yenmesini yasaklamak dinimize aykırıdır. Bu bakımdan nakli esas almayan, kafadan yazılan kitaplar okumak uygun değildir.
Mezarlıklarda bulunan meyvelerde ise insan bilmediği bir yerden yememesi lazım. Mezar sahibini biliyorsanız eğer o mezar sahibi mezarlığı ziyaret eden insanların yemesi için, yiyip bir fatiha okusunlar düşüncesiyle bir ağaç dikmişse ve bunu o niyetle yaptığını biliniyorsa mezarlıkta bulunan o meyve yenilir.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
Kıpkırmızı rengi ve iştah açan kokusuyla çilek, çok nefis de olsa oldukça narindir. Çünkü pek çok meyvenin aksine çilek dalından koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam etmez, yani aslında dalından koparılır koparılmaz çürüme sürecine girer.
Deniz salyangozunu helal gören mezhepler vardır, bu sebeple toplayıp satmak da caiz olur.
kozalağı gibi ürünleri toplayıp götürenlere 100 lira idari para cezası verileceği öngörülmüştür. Bu açıdan bakıldığında, kanun koyucunun, odun dışı orman ürünlerinden yararlanma konusunda ticari amaçlı yararlanma ile kişisel ihtiyaçlar için yararlanmayı ayırmadığı görülmektedir.
Çam Kozalağı Pekmezi Zararları
Çam kozalağı pekmezi doğal bir ilaç olarak görülür. Şifalı bir bitkisel besin olarak tüketilen çam kozalağının faydaları kadar zararları da kişiler tarafından merak edilir ve araştırılmaktadır. Çam kozalağının insan sağlığı üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi yoktur.
Kozalakların patlamaya uygun bir yapısı yok. haricinde kozalaklar bir yangına sebebiyet veremezler.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.
Rüyasında başkasının bahçesinden meyve toplamak, rüya sahibinin hayaline kavuşacağına delalet eder. Kişinin şanslı birisi olduğuna da işarettir.
Olgunlaşmadan dalındayken armut, şeftali, elma gibi meyveleri satmak helal midir? Değerli kardeşimiz, Koyunun yününü üzerindeyken, olmamış meyveyi dalındayken satmak, memedeki sütü satmak gibi değerlendirilmiş ve yasak sayılmıştır. Bu nedenle tarım ürünlerinin olgunlaşmadan satılması hadis-i şerifle yasaklamıştır.
Yıldırım, kurtlu meyvelerin atılmaması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: "İçi kurtlu diye tüketilmeyen meyveler diğerlerinden daha sağlıklı. Meyvenin içinde kurt varsa onda ilaç yoktur. O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir.
Kıl kurdu veya Enterobius vermicularis, beyaz renkli, ince yapılı, yaklaşık 6-13 milimetre boyutlara ulaşabilen ve çoğunlukla mide-bağırsak sistemini etkileyebilen bir parazit etkenidir.
Bağırsak parazit enfeksiyonu ağızdan dışkı yoluyla yayılır. Bu, kirli su, yiyecek veya tuvalet kolları gibi yüzeyler yoluyla enfeksiyonu içerir. Bu parazitler ayrıca çocuk bezlerini değiştirmek veya diğer anal veya dışkı teması gibi kişiden kişiye temas yoluyla da yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri