Antifirizin fazla oranlı olması böle bişye sebep olmaz... antfrizin içine su katarsanız hararet daha da yükselir.Sakın katmayın.
Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur.
Antifriz en temelde motorun ve motor bağlantılarının kışın donmasını, yazınsa hararet yapıp kaynamasını engelleyici göreve sahiptir.
Kötü Antifiriz Kullanmanın Zararları
Bu kimyasal, motorun donmasını önlemek için soğutma sıvısının donma noktasını düşürür. Ancak, antifrizin kötü kullanımı, motorun sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Birinci etki olarak, yanlış antifriz kullanımı veya antifrizin tamamen yokluğu, motorun donmasına neden olabilir.
Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
İlgili 42 soru bulundu
Harareti En İyi Ne Keser? Vücudu hararetten korumak için en iyi seçenek, su içmektir. Su, içerdiği mineraller ile hararete en fazla direnen içeceklerden biridir. Bu yüzden sıcak havalarda bol bol su içmek gerekir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Motor soğutma sistemindeki arızalar motorun ısınmasının önüne geçemediğinden dolayı aracın harareti yükselir. Çeşitli sürücü hataları da arabadaki hararetin yükselmesine sebep olabilir. Örneğin hatalı vites değişimi, motoru fazla zorlama ve aracın uzun süre boyunca yüksek hızda kullanılması bu hatalardan bazılarıdır.
Yalancı hararet genelde aracınızın göstergelerindeki veya hararet müşirin deki arızalardan kaynaklanır. Bu tip durumlarda aracınızın hararetinin olmadığına kesin emin iseniz, arızalı olabilecek hararet göstergesi ve hararet müşirini mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Tavsiye edilen antifriz kullanım oranı %50'dir.
Bununla birlikte, sıvı üreticileri yüzde 70'den fazla antifriz kullanılmasına tavsiye ederken, sıcak iklime sahip yerlerde ise bu oran yüzde 60'a kadar düşebilmektedir. Fakat antifriz üreticilerinin çoğu ideal olarak yüzde 50 su ve yüzde 50 antifriz oranını tavsiye etmektedir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
kapak kapalıyken sistemde bekleyen sıcak su, kapak açılınca yükselir doğal olarak, çünkü kapak kapalıyken kapalı devre olan sistemde basıncı artan su güvenli bir şekilde baskılanıyordur.
Soğutma suyu çok zehirlidir bu nedenle doğru boşaltılması büyük önem taşır. Sıvının boşaltılması sırasında araç yalnız bırakılmamalı ve boşaltılan su yere akıtılmamalıdır. Tek kullanımlık bir kap tercih edilmelidir. Kabı, aracın altına kaydırarak ve radyatörün tahliye valfini ortalayacak şekilde yerleştirebilirsin.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifrizin görevini etkili bir şekilde gerçekleştirmesi ve motora zarar vermemesi için belli bir miktar su ile karıştırılarak kullanılması gerekiyor. Su ile buluştuğunda antifriz kaynama noktası yükseliyor, donma noktası ise düşüyor. Böylece antifriz daha etkili bir hale geliyor.
Moil Süper Antifriz -74 Derece Mavi 1 lt.
Motor daha yeni ısınmış iken hemen arkasından kaloriferi açtınız ise normal sayılabilir. Ama motor baya ısındı yine de kaloriferi açınca hararet düşüyorsa normal değil.
Araç seri şekilde de olsa rölantide de olsa hararet düşmüyor ise kritik derecelere gelmemiş ise stop edilebilir. Fakat araç kritik derecelere ulaşmış ise motor içerisindeki suyun radyatördeki soğuk suyla yer değişimini manuel olarak sağlayabilirsiniz. Fakat bu işlem ciddi yanıklara ve kazalara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri