Kötü Antifiriz Kullanmanın Zararları Bu kimyasal, motorun donmasını önlemek için soğutma sıvısının donma noktasını düşürür. Ancak, antifrizin kötü kullanımı, motorun sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Birinci etki olarak, yanlış antifriz kullanımı veya antifrizin tamamen yokluğu, motorun donmasına neden olabilir.
Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur.
Antifirizin fazla oranlı olması böle bişye sebep olmaz... antfrizin içine su katarsanız hararet daha da yükselir.Sakın katmayın.
Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik hortumlarına ya da metallere herhangi bir zarar vermez. Antifiriz, soğutma suyuna %35 oranda eklendiği zaman karışımın donma noktası -19 dereceye kadar inmektedir.
Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifriz eklediğinizde eğer antifriz oranı bu değerin üstüne çıkarsa negatif sonuç alırsınız, bu yüzden ölçtürüp koymanızda fayda var.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
İşte bu yüzden motorların aşırı ısınmalarını önlemek için soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Örneğin su oranı %70'in üzerinde olursa otomobilde donma sorunları başlayabilir. Otomobilleri yazın ve kışın antifriz olmadan kullanmak sistem yapısının ömrünü kısaltır. Fakat birçok otomobil, antifriz eklenmeden sadece su eklenerek kullanılır. Verimli araç performansı için antifriz kullanmak oldukça önemlidir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
bir daha sakın o kapağı motor sıcak iken açmayın... suyun eksilmesine gelince; soğutma sisteminin kapalı devre çalıştığını söyledik. dolayısıyla o devre içindeki su, (buharlaşma kayıplarını saymazsanız) herhangi bir açıktan sistem dışına kaçmadığı sürece eksilmez.
Antifriz her yıl değişir. Üreticinin talimatlarına bağlı olarak, antifirizin yılda bir veya daha fazla değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca antifirizin son kullanma tarihi de önemlidir. 5 Yıl raf ömrü olan antifiriz son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanılmamalıdır.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Kırmızı Antifiriz Özellikleri
En çok kullanılan, en iyi antifriz olarak bilinen kırmızı antifrizin özellikleri: · Daha düşük donma noktasına sahiptir. · Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde daha çok tercih edilir. · Dizel motorlu ve LPG'li araçlar için özellikle tavsiye edilir.
Mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve mavi renkle renklendirilmiş; kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve kırmızı renk ile renklendirilmiştir.
Antifriz aslında renksiz bir sıvıdır. Fakat birçok farklı sebepten dolayı değişik renklerde satışa sunulur. Renkli olmasının başlıca sebebi, normal sudan ayırt edilebilmesidir.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Yedek su deposunun belirtilen max çizgisini aşmamak kaydıyla antifriz ekleyebilirsiniz.
Antifriz formülü; motordaki kir, pas, kireçlenme, oksitlenme gibi kimyasal bozuklukların oluşumunu engeller, soğutma sıvısının motorda rahat dolaşımını sağlar. Motorun fazla ısınarak hararet yapmasının önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri