Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır. Zira cilt de vücudun birçok organı gibi stresten etkilenir. Örneğin, stresli bir dönemden geçerken gözlemlenen sivilceler, stresin olmadığı bir dönemde görülenlerden biraz farklı görünür.
Kronik, sürekli olan stres, akne oluşumuna sebep olan faktörlerin tetikleyicilerinin başında gelir. Araştırma aknenin içsel stres ile bağlantısı olduğunu ve kronik stresin var olan sivilceleri daha kötü yaptığını göstermektedir.
Evet, stres dolaylı yoldan sivilce oluşumuna ortam hazırlayabiliyor. Stres seviyesi arttıkça hormon dengesi de bozulabiliyor. Bu nedenle yağ bezleri daha fazla sebum üretiyor. Böylece cildimizdeki sebum dengesi bozulduğu için hem daha fazla yağlanıyor hem de sivilce hızı artıyor.
Alın ve burnunuzdaki sivilce (T Bölgesi)
T bölgesinde tekrarlayan sivilceler temel olarak aşırı sebum, yağ üretimi veya stres nedeniyle oluşur. Stres ve yağ üretimi ilişkili olmamakla birlikte, stres sivilcenizi kesinlikle kötüleştirebilir.
Sivilce (akne) oluşmasına sebep olan başlıca faktörler; genetik, adet döngüsü, anksiyete, stres, düzensiz beslenme, güneş, çevresel faktörler (hava kirliliği, iklim değişikliği), ilaç kullanımı, cilt tipine uygun olmayan yağ bazlı kozmetik ürünlerin kullanımı gibi elimizde veya elimizde olmayan birçok farklı etken ...
İlgili 41 soru bulundu
Akne (Sivilce) Nedenleri
Bir tür hormonun aşırı aktivitesi (androjenler) Cİildin fazla yağ üretmesi. Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler. Sivilce sıkma, tahriş
Yapılan araştırmalar, akne (sivilce) şikayeti olan kişilerde çinko eksikliğine rastlandığını ortaya koyuyor. Güzelliğe giden yolun sağlıklı beslenmekten geçtiğini belirten uzmanlara göre, derideki yağ üretiminde, akne oluşumuna yol açan hormon bozukluklarında çinko önemli rol oynuyor.
Kör sivilce baş verene kadar günde üç defa ılık kompres uygulanmalıdır. Bazı durumlarda buz kompresi de yapılabilir. Kör sivilceler doğal yöntemlerle de kurutulabilir. Uzun süre geçmeyen kör sivilceler için mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
Çenede çıkan sivilceler genelde hormonal sebeplidir. Uzmanlara göre bu endokrin sisteminizde bir bozulma olduğu anlamına gelir. Genellikle yağ bezlerini aşırı uyaran ve gözenekleri tıkayan aşırı androjen seviyelerinin bir sonucudur. Hormon seviyeleri adet döngüsü sırasında değişkenlik gösterebilir.
Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır. Zira cilt de vücudun birçok organı gibi stresten etkilenir. Örneğin, stresli bir dönemden geçerken gözlemlenen sivilceler, stresin olmadığı bir dönemde görülenlerden biraz farklı görünür.
Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmayla, akne gelişiminin stres ve depresyon seviyesini artırırken, aşırı stresin ise akne oluşumuna zemin hazırladığı ortaya konuldu. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Adet akneleri en sık yüzde, boyunda ve göğüs aralarında çıktığı belirtiliyor. Uzmanlar hormonal sivilcelerin neden olduğunu ise aşağıdaki faktörlerle açıklıyorlar: Stres. Uyku düzensizliği.
Stres ile birlikte artan kortizol hormonuna bağlı olarak ciltte kolajen ve hyalüronik asit sentezi azalıyor. Bunların azalmasıyla birlikte ise ciltte ince kırışıklıklar, çizgiler ve cansız bir görünüm meydana geliyor. Cilt eski canlılığını kaybederek mat ve cansız bir cilt ortaya çıkıyor.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Özetle. Sonuç olarak, sivilce ve akne tedavisinde diş macunu gibi ürünler cildin temizliği veya sebum üretiminin düzenlenmesi için uygun değildir ve kullanılmamalıdır.
1- İlk olarak dar kıyafetler giymeye kısa bir sürede olsa ara verin. 2- Terlediğiniz anda duş alın ve terli durmamaya özen gösterin. 3- Haftada en az bir kez kalça cildinizin pul pul dökülmesini sağlayın. Gözenekleri tıkamayacak bir lif ve krem kullanın.
Genellikle iltihaplı sivilceler kendiliğinden kuruyarak geçme eğilimde olurlar. Alındaki küçük ve renksiz sivilceler ise aşırı yağlanma ve sağlıksız beslenmekten dolayı kaynaklanabilir. Fast food yemek, yeterli su içmemek ve uykusuz kalmak alındaki minik sivilcelere neden olabiliyor.
Yanaklarında sivilceler varsa, bunun nedenleri alerji, kir ve yağ kalıntıları, ölü cilt hücrelerinin birikmesi olabilir. Ciltteki fazla yağı kontrol etmek ve cildin yüzeyini ölü cilt hücrelerinden, sivilceye neden olabilecek diğer kirlerden arındırmaya yardımcı olmak için düzenli olarak cilt temizliği yapmak şart.
Düzenli bir şekilde banyo yaparken kullanılan tuzlu su, bu çatlak ve selülit sorununa iyi geliyor. Cilt yüzeyindeki ölü hücreleri yeniliyor ve ciltte oluşan bu sorunları kökünden çözüyor. Sivilce ve akne oluşumunun önüne geçiyor.
5. “Kapatıcı kullanmak hem güzel bir görünüm sağlar hem de sivilceyi kurutur” Fondoten ya da pudra kullanımı sivilceyi sadece kapatır. Ancak güzel görünmek için yaptığınız bu uygulama yeni sivilce oluşmasına neden olur.
Kortizol hormonu derimizdeki yağ bezlerinin faaliyetini artırarak sebum üretimini hızlan- dırır. Artan sebum miktarı ile cildimizdeki gözenekler dolmaya başlar. Bu da gözenekleri yuva edinmiş bakte- rilerin sayısının artması veya yeni sivilce oluşumunun tetiklenmesiyle sonuçlanır.
Fazla kilonun yanı sıra genetik yatkınlık, stres ve yoğun yağlı kozmetik ürünler de akneye neden olabiliyor.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri