Ancak yüksek kazanç üzerinden prim ödemeye devam edilmesi emekli aylığının düşmesine neden olmaz, bilakis artırır.
Kazancın yani brüt maaşın yüksek olması doğrudan emekli aylığını yükseltir. Yatırılan prim yükseldikçe emekli maaşı da artar. Bağ-Kur'lu olanların asgari ücretin yüzde 32'sinin 7.5 katına kadar prim ödeme imkanı bulunuyor. Bunun üzerinden prim yatırmaları durumunda emekli aylıkları da artacaktır.
• Malullük ve Ölüm Aylıkları İçin Aylık Bağlama Oranı
- 4-1/b sigortalıları için % 50'dir. (9000 günden az prim ödeme gün sayısı olanlar için) 9000 günden fazla her tam yıl için bu oran % 2 oranında artırılır. Aylık bağlama oranının hesabında, 360 günden eksik süreler orantılı ola- rak dikkate alınır.
Prim günü dolduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli aylıkları düşer mi? Prim gününü doldurduktan sonra çalışmaya devam eden herkesin emekli aylığı düşmez.
İlk kez sigortalı olunan tarihe göre değişen emeklilik koşullarından prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduran kişiler bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde işveren bu kişilere kıdem tazminatı ödemek ...
İlgili 26 soru bulundu
Sosyal Güvenlik Kurumuna Yatırılan Prime Esas Aylık Kazancınız asgari ücretin 2 katına kadarsa emekli aylığınıza katkı sağlamaz tam tersi çalıştıkça her ay 3 Lira düşer. Emekli aylığınız brüt asgari ücretin 3 katı üzerinden yatıyorsa çalıştıkça ileri de alacağınız emekli aylığı artar.
7. EYT hakkı kazanıp çalışmaya devam edenlerin maaşı artar mı? EYT'den yararlanarak aylık bağlatan kişiler çalışmaya SGDP'li olarak devam ederlerse emekli aylıkları artmaz.
Sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan işçinin, yaşı kaç olursa olsun, İşsizlik sigortası kanunu 45 inci maddesi ile İş kanunu 14 üncü maddesi uyarınca, gerekçesi açıklanmak suretiyle emeklilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanarak işyerinden ayrılma hakkı mevcuttur.
Son 7 yılın kazancı, emeklilik maaşı hesabı için kritik faktördür. Çünkü emeklilik maaşı hesaplanırken özellikle son yıllardaki brüt kazanç dikkate alınır. Böylece daha adil bir maaş hesaplaması yapılır. Son 7 yıllık brüt aylık kazancın ortalaması, belirli bir oranda emeklilik maaşına yansıtılır.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK'lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.
Buna göre de 9000 günü olan sigortalı toplamda ABO nı % 50 oldu. Ekim 2008 tarihinde 5510 Sayılı Kanun ile asgari ücretle çalıştıkça her ay ileride alacağınız emekli aylığı 3 Lira ile 15 Lira arasında düşmektedir.
Emekli aylığını yükseltme konusunda dikkate alınması gereken farklı faktörler bulunmaktadır. Sigorta prim ödeme süresi, yüksek maaşla emekli olma, prim gün sayısını artırma, bireysel emeklilik sistemine katılma ve ek gelir kaynaklarına yönelme gibi adımlar, emekli aylığının artmasına katkıda bulunabilir.
Prim ödeme gün sayısı arttıkça, sigortalının emekli maaşı da artar. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısının yanı sıra, sigortalılık süresi de dikkate alınır. Sigortalılık süresi arttıkça, emekli maaşı da artar.
Sonuç olarak, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı artırmaz veya düşürmez. Buna karşılık iş kazasına karşı koruma ve kıdem tazminatı hakkı sağlar.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Yukarıda söylediğimiz gibi üç ayrı formül uygulanıyor. *1999'A KADAR SÜRE: Aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 olarak uygulanıyor. 3.600 gün için ise yüzde 70 olarak alınıyor.
Dilekçenin ne zaman verileceğine dair kararın her yıl, o yılın ekonomik göstergelerine bakılarak verilmesi gerekiyor. Bu yıl için yeni yılda dilekçenin verilmesi daha avantajlı gözüküyor.
eleman.net verilerine göre, Emekli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 26.600 TL maaş alıyor. Emekli, 2024 yılında en düşük 17.000 TL alırken, en yüksek 42.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Emekli, Temmuz 2023 yılında ortalama 18.800 TL maaş alıyordu.
Bu tarihler arasında 7000 iş gününü dolduranlar da kıdem tazminatını hak etmiş oluyor. 01.05.2008 den sonra ilk defa işe başlayanlar ise 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü koşullarını sağlamaları ve yaşı beklemek üzere işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.
SGK' da SSK – Bağ-Kur prim eşitleme gerçekleşirse, Bağ-Kur'da 9000 olan prim gün sayısı 7200'e düşecek. Düzenleme tamamlandığında Bağ-Kur'lular, 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı elde edecek.
4500 Günden Emekli Olanların Maaşı
25 yıllık sigorta süresi ve 60 yaş – 58 yaş kriterini sağlayan vatandaşlar, emekli maaşına yapılan son zam ile birlikte 4500 günden alacağı emekli maaşı, 2023 yılı için minimum 7.500 TL'dir. 4500 günden emekli olmak ile 7000 günden emekli olmanın arasındaki fark %20'dir.
Ancak 2023 yılında başvuran herkes bu yıl içindeki enflasyon artışlarından yararlanacak ve bu artışlar maaş hesaplamalarında kullanılacak. Şimdi ödenen farklar nereden kaynaklanıyor? Burada kök aylığı 6.000 TL olan bir EYT'li için 16 günlük hesap bu miktar üzerinden yapılıyor.
Bir çalışan, normal şartlarda veya EYT kapsamında emekli olduktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işyerinde yeni bir iş sözleşmesi ile (kamuda çalışanlar hariç) tekrar çalışmaya devam edebilir. Bu şekilde çalışanlar için, emekli maaşları kesilmeksizin sigorta kurumuna Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri