Yaş maya, mayanın %70 su oranına sahip küpler haline dönüştürülmüş, elastik bir yapıya ve koyu bir renge sahip hali. Yaş mayalar, taze maya olarak da adlandırıyor. Dayanma süreleri kuru ve instant mayaya nazaran çok kısa. Özellikle açıldıktan sonra uygun koşullarda saklanmaları elzem.
Bir yaş mayanın 100 gramı ise 50 kcal' dır. Besin değeri ise, %28 karbonhidrat, %50 protein, %22 yağ içermektedir. Yaş mayayı genellikle yemeklerde kullanmaktan başka cilt için de kullanılmaktadır.
Eğer 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tarif varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz. Yaş mayanın kullanılması gereken yerlerde, 14 gramlık instant mayayı da ekleyebilirsiniz.
Maya, özünde doğada bulunan bir mikroorganizmadır. Tek bir cümle ile maya nedir sorusunun cevabı işte bu! Mikroorganizma denildiği zaman, zihinde kimi zaman zararlı bir canlı canlanıyor ancak sanılanın aksine bütün mikroorganizmalar zararlı değildir.
Kısaca PETA olarak bilinen Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler topluluğu, konuyla ilgili açıklamasında, ekmek mayasının (ve diğer mayalı gıdaların) tüketilmesinin vegan beslenmeye aykırı olmadığı ifade ediliyor. Buna sebep olarak da mayanın bir hayvan değil, bir mantar olması gösteriliyor.
İlgili 24 soru bulundu
içeriğindeki krom, kandaki yağ ve şeker düzeyini azaltan insülinin hareketini güçlendiriyor. Çinko minerali ise glisemi (kandaki yüksek şeker oranı) düzeyini düşürüyor. Maya, yoğun strese ilaç gibi geliyor. Zengin B vitaminleri sayesinde sinir sistemini dengeliyor.
Instant Maya (Instant Dry Yeast)
Kuru maya daha çok ev kullanıma uygun ve en çok tercih edilen maya çeşididir. Hamuru iyi kabartır ve bunu uzun süre korur. Serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Önceden suda eritmeye gerek yoktur.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Saklama Koşulları
Doğal maya canlı bir hücre olduğundan, aktivitesinin yüksek olması için 0 ila 4 ºC'de muhafaza edilmelidir. Raf ömrü 45 gündür.
Dorbi Yaş Maya 4x42 g - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Maya yerine kullanabileceklerinizin başında karbonat ve limon suyu gelir. Mayayı un ve suyla bir araya getirdiğinizde, undaki şeker açığa çıkar, maya bu şekeri tüketir ve açığa karbondioksit çıkar. Hamur işlerinin kabarmasını sağlayan da budur.
Kullanacağınız sıvının ılık olmasına dikkat etmiyorsunuz
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
Maya Helal'dir.
Sütün hamur mutlaka ılık olarak eklenmesi gerekir ve bu sayede hamurun mayalanması hızlandırılmış olur. Özellikle poğaça gibi mayalı ürünlerde mide yanması şikayetlerinin sebepleri hamura katılan mayanın fermantasyon süresi ve hamurun sıcaklığıyla ilgilidir. Kullanılan yağ mide yanmasına sebep olmaz.
Vitamin (özellikle E vitamini ve B vitaminleri) ve mineral gücü de fazladır. Ayrıca ekşi mayayla hazırlandıkları için de gluten muhtevaları “maya sindirimi” sayesinde bir hayli azalır. Dolayısıyla bu şekilde hazırlanan geleneksel ekmekler sağlığımıza zararlı değil, faydalıdır.
21-32 Santigrat Derece: Yaş Maya için en ideal Sıcaklıktır. 41-46 Santigrat Derece: Aktif Kuru Maya için en ideal Sıcaklıktır. 52-54 Santigrat Derece: İnstant Maya için en ideal Sıcaklıktır. 59 Santigrat Derece ve Üstü: Maya ölür.
Son mayalama: Diğer adıyla tepsi mayalaması. Şekil verdiğiniz hamuru (yuvarlak, somun, roll ne ise) pişireceğiniz kaba ya da tepsiye alarak oda sıcaklığında ya da ılık bir ortamda 10 – 15 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Yaş mayanın kullanımı, birçok tarifte su içerisinde eritilerek gerçekleştirilir. Buzdolabından çıkartıldıktan sonra ılık su ve şeker içerisinde yumuşatılan maya kullanıma hazır hale gelecektir.
Sık kullanılan maya çeşitleri kuru maya, instant kuru maya ve yaş maya olarak 3 çeşittir.
Ekşi maya ise üretiminin doğal olması nedeniyle sağlık tutkunlarının tercihi. Üzüm kabuğundan elde edilen “Saccharomyces cerevisiae” adlı oksijensiz solunum yapabilen bir maya türüdür ekşi maya. Bu maya bira, şarap gibi içeceklerin mayalandırılmasında da kullanılır.
"Maya" ökaryotik tek hücreli bir mantar çeşididir, bakteri değil. Alkolün fermentasyonunda da kullanılan Saccharomyces cerevisiae türü örnek verilebilir. Karbonhidratları, karbondioksit ve alkole çeviriyorlar.
Dengeli beslenerek mayanın zengin içeriğinden olabildiğince yararlanmak mümkün. Örneğin kahvaltı ya da ikindi öğünlerinde ılık süte ilave edilerek içilebilir. Öğle ya da akşam öğünlerinde salata veya mezelere eklenerek yenilebilir. Hatta meyve sularına karıştırılabilir.
Maya Sıkça Sorulan Sorular
%20 indirimle Vivo 4x1 gr Yoğurt Mayası 19 TL'ye, %11 indirimle Doğadan Bizim Probiyotik Kefir Mayası 5'li 39 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri