Hiperenflasyonun en önemli nedeni aşırı parasal genişlemedir. Merkez Bankası bağımsız olmayan devletlerde para politikasını da hükûmet yönetir. İşte bu noktada hükûmetin maaşların ödenmesi, yatırım ya da bütçe açığının kapatılması için kontrolsüzce para basma kararı alması çok yüksek enflasyona neden olur.
Merkez Bankasının olası bir fazla yani karşılıksız para basması durumu ekonomi için hiç de iyiye işaret olmaz. Örneğin; 100 liralık rezervimiz varken 200 liralık para basar ve bunu sürdürürsek yapacağımız tek şey halkı fakirleştirerek ekonomiyi zayıflatmak olur.
Türkiye'de para basma işlemini Merkez Bankası kontrol eder ve para insanların isteklerine göre basılamaz. Neden? Çünkü devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu. 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.
İlgili 29 soru bulundu
İkinci olarak, para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para, piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.
Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir.
Devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek zorundadır. Herhangi bir ülkenin Merkez Bankasının para basabilmesi için hazinede, bastığı para karşılığı kadar altına sahip olması gerekir. Ülkelerin istedikleri kadar serbestçe ve sınırsızca para basamıyor oluşunun temel sebebi budur.
Hükümetin böyle bir hazırlık içinde olduğunu dillendiren uzmanlar, Türk Lirasının alım gücünün düşmesi sebebiyle bunun şart olduğunu söylüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise ''500 liralık banknotlara Türkiye'nin ihtiyacı yok'' diyor.
Devletler karşılıksız para basamaz. Tek bir devlet hariç. Amerika Birleşik Devletleri. Ekonomiye yön veren dolar, tıpkı diğer para birimleri gibi altın karşılığında basılıyordu.
Madeni para, üzerinde yazılı değer kadar olmasa bile bir değer taşır. Kâğıt paranın üzerinde taşıdığı değere karşılık gerçek değeri ise yalnızca kâğıt ve mürekkep değeridir.
Bir merkez bankası, karşılık ya da teminat olarak hiçbir şey almadan para veriyorsa, para basıyorsa yaptığı iş karşılıksız para basmaktır. Biri Babacan'a hatırlatsın; gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının yaptığı karşılıksız para basmak değildir.
Özel şahısların sahip olduğu finans kurumu ve merkez bankası olan FED dolar basmaktadır. FED'in ortağı ise meşhur 8 ailedir. Bunlar; Rockefeller, Goldmans Sachs, Lehman Brothers, Kuhn Loebs, Rothschild, Warburg, Lazard ve Moses Seifs aileleridir.
Bunlar bütçe açığından, cari açığa, izlenen yanlış ekonomi politikasına, risk artırıcı söylem ve açıklamalara, sosyal ve siyasal yaşamda geriye gidiş hamlelerine, komşularla ve diğer ülkelerle ilişkilere, dış politikadaki gelişmelere kadar pek çok nedeni kapsar.
Dolar basma yetkisi Fed dedir vede tamamen bağımsız bir yapıdır başka kimsenin basma yetkisi yoktur yani devlete bağlı değil Abd de kafasına göre basamaz.
Dış ticaret fazlası veren, istikrarlı ekonomik yapı nedeniyle yabancı yatırımları çeken, nispeten yüksek faiz getirisi garanti eden, kârlı reel yatırım potansiyeli taşıyan ülkelerin paralarına olan talep artar, paralarının değeri yükselir.
200 Türk lirası, bir Türk lirası banknotudur. En yüksek kupür değerine sahip banknot tedavüle çıktığı 2009'dan beri kullanılmaktadır. Diğer banknotlar içerisinde boyut açısından da en büyüğüdür.
Şenol Babuşcu'ya göre 2024'te 1000 TL'lik banknot ve madeni 10 liranın piyasa çıkarılması da bir gereklilik olarak ortaya çıkacak. Türkiye'nin tedavülde olan en büyük parası şimdilik 200 Türk lirası.
Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri - Ekim 2023. Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 3,3 artarak 126,2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
Döviz kuru kendi içinde iki farklı şekilde işler. Alış kuru ve satış kuru. Döviz kuru yükselir ise ülkenin parası değer kaybeder ve diğer ülkelerin para birimlerinin değeri artar, döviz kuru düşer ise ülkenin para birimi değerlenir ve diğer para birimleri değer kaybeder.
Bu durumda, talep artar ve para biriminin değeri yükselir. Benzer şekilde, bir ülkenin para arzı artarsa ve faiz oranları düşerse, para biriminin değeri düşebilir. Aynı şekilde, bir ülkenin enflasyon oranı yüksekse, para birimi değer kaybedebilir.
Son yıllarda bu firmalara rakip olarak Çin'in devlet banknot basım matbaası da ön plana çıkıyor. Birkaç yıl önceye kadar sadece yuan basan matbaa, ilk olarak Nepal para birimi basması ardından Tayland, Bangladeş, Sri Lanka, Malezya, Hindistan, Brezilya ve Polonya dâhil bir dizi ülke için basım işini üstlendi.
Tedavüle çıkarılan ilk madeni paralar; 100 Para, 5 Kuruş, 10 Kuruş olmak üzere üç paradan oluşuyordu. Bu seriye 1925 yılında 25 Kuruş eklenmiştir. 100 kuruş ve 1 Lira 1934 yılında tedavüle sürülmüştür. 1 Kuruş ve 50 Kuruş ise, 1935 yılında tedavüle çıkarılmıştır.
Herodot, Lidyalıların gümüş ve altın madeni parayı ilk defa kullandığını yazar. Başka deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olarak altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır. Lidyalılar tarihte ilk madeni parayı icat edenlerdir. Lidyalılar tarafından paraya "sikke" deniliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri