Dereotu ve maydanoz gibi yeşillikleri saklamak için derin dondurucuyu tercih edebilirsiniz. İnce ince doğradığınız yeşillikleri buzdolabı poşetinde veya saklama kabında, dondurucu bölmesinde muhafaza edebilirsiniz.
Poşetler vakumlu olursa ya da bir pipet yardımıyla havası çekilirse yine bozulma süresini uzatmaya katkısı olur. Bu şekilde yeşillikler derin dondurucuda 2-3 ay tazeliklerini korurlar. Buzdolabında çözünme gerçekleştikten sonra sebzeler gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Yeşillikleri kuruttuktan sonra kağıt havlu yardımıyla sarın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içine sarılı bir şekilde yerleştirin. Poşeti kapatırken içinde hava kalmamasına özen gösterin. Dilerseniz, normal poşet kullanabilirsiniz.
Kuru Saklama
Pazar poşetleri yeşillik saklama için ideal bir yol değildir, bunun yerine yeşilliklerini kağıt havluya sararak bozulmalarını geciktirebilirsin. Kağıt havlunun içinden çıkarıp fazla zaman kaybetmeden maydanoz, dereotu, nane, roka, tere ve reyhan gibi yeşil sebzelerin önce saplarını biraz kısalt.
Doğradığınız maydanozları buzdolabı poşetlerine veya kilitli poşetlere koyduktan sonra, buzluğa yerleştirin. Kilitli poşetin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırabilirsiniz. Maydanozları bu şekilde buzlukta veya derin dondurucuda aylarca muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Yumuşar, tadını kaybederler: Yeşillikler
Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak.
Sebzeler: Bazı yeşil sebzeler derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir.
Maydanozlar 5 dak suyun içinde bekletilir, ardından yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülmeye bıraktığımız maydanozları ince ince doğrayıp, buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atılır. Lazım oldukça kullana bilirsiniz.
Çok olgun, ham sebzeler, soğan, kırmızı turp, tere, kıvırcık salata gibi sebzeler derin dondurmaya uygun değildir. Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ambalajlanarak derin dondurucuya kaldırılır.
Saklama kabının dibine sereceğiniz bir parça havlu kağıt ve yeşillikleri koyduktan sonra üzerine yerleştireceğiniz bir parça havlu kağıt, yeşilliklerin nemlenip bozulmalarını engelleyecektir.
Taze soğanları doğradıktan sonra zeytinyağı ile karıştırıyoruz, hemen ardından buzdolabı poşetine yerleştirip derin dondurucuya kaldırıyoruz. Taze soğanı derin dondurucunuzda 12 ay'a kadar saklayabilirsiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler nasıl saklanır? Bir kaç saat yeşilliklerin üzerindeki fazla su kuruyana kadar bekletin. - Ardından bu yeşillikleri elinizle gevşek bir demet yapın. - Bir kavanoza yeşilliklerin sapları aşağıda kalacak şekilde yerleştirin ve daha sonra kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına koyun.
Dereotu ve maydanoz gibi yeşillikleri saklamak için derin dondurucuyu tercih edebilirsiniz. İnce ince doğradığınız yeşillikleri buzdolabı poşetinde veya saklama kabında, dondurucu bölmesinde muhafaza edebilirsiniz. Bu işlem yemeklik ve hamur işi kullanımına uygundur.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Marulu kesme tahtası üzerine alarak kesin. Marulu kağıt havluya sarın. Bu sayede marulun nemi içerisinde kalacaktır ve marul çıtır kalacaktır. Kağıt havluya sarılı marulları buzdolabı poşetlerine ya da plastik kaplar içerisinde saklayın.
Bunun için otları kağıt havlu veya sebze kurutucusu ile iyice kurutun. Bunun için yıkayıp, iyice kuruttuğunuz otları ve yeşillikleri hava geçirmez kapların içine koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Salatalıkları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyup, küp küp doğruyoruz. Doğradığımız salatalıkları buz dolabı poşetine koyup derin dondurucuya kaldıyoruz.
Maydanozların üzerine güzelce bastırıp, poşetin havasını iyice alarak poşeti düğümleyin. Hazırladığınız maydanozları buzluğa düzgün bir şekilde koyup, aylarca saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman kullanacağınız miktarlarda alıp, börek, poğaça ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
Nemli bir bezi cam kabınızın tabanına yerleştirin. Bıçak kullanmadan kestiğiniz yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabına koyun. Bu yöntemleri uygularsanız yeşillikleriniz hem canlı kalır hem de bozulma süresini uzatmış olursunuz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Süt, yoğurt, yumurta, yeşillikler (maydanoz, kıvırcık vs.), süzme peynir, krem peynir, mısır nişastası, puding, milkshake, kızartılmış yiyecekler, bol sulu sebze ve meyveler (marul, salatalık, kereviz, turp, domates, kavun, narenciye, elma, armut) patates, konserve yiyecekler, vakumlu besinler, asitli içecekler, ...
Pişmiş makarna
Bazı taze makarnaları pişirmeden önce dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak pişirildikten sonra buzdolabında saklamalısınız. Dondurulmuş pişmiş makarna çözüldükten sonra lapa gibi bir hale gelecek ve tekrar ısındıktan sonra tadı çok kötü olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri