Proteinin olması gereken günlük miktarlardan fazla vücuda alınması böbreklerin yorulmasına neden olur. Bunun sonucunda da gut hastalığı ortaya çıkabilir.
Genelde hastalarda / danışanlarda ne kadar çok protein tüketirsem o kadar çok kas kazanırım gibi yanlış bir algı görüyoruz. Oysaki sanılanın aksine protein, vücutta karbonhidrat ve yağlar gibi depolanmaz ve fazla tüketildiğinde yağa çevrilir, yağ olarak depolanır.
Yani bütün proteini emebilmek için en az 5 saat gerekir. Ama yukarda söyledğim gibi , whey gibi viskoz proteinleri sindirebilmek için 1.5 saatimiz var. Bu da demektir ki en fazla 15 gr protein emebildi vücudumuz. Geriye kalan 35 gr proteine noldu?
Geçici ve ortostatik proteinüri genellikle tedavi gerektirmez. Hafif dereceli proteinüri de ciddi sorun yaratmaz ve bazı ilaçlar ile protein kaçağı azaltılabilir. Düzenli izlem önemlidir. Ciddi protein kaçağına yol açan durumlar mutlaka tedavi edilmeli ve yakın izlenmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
AŞIRI PROTEİN TÜKETİMİ BÖBREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR
Ancak zaman içerisinde sürekli olarak yalnızca et ile beslenilmesi durumunda sindirim sistemi, yetisini kaybetmekte ve oldukça zorlanmaktadır. Böbrekler sindirimi gerçekleştiren en önemli organlardan biridir.
Özellikle protein yapısındaki maddelerin vücuttan atılım şekli olan ürik asitlerin atılması sağlanamıyorsa ya da üretimi çok fazla ise sonuç olarak vücutta birikir ve kanda ki oranı da artar. Ürik asidin eklemlerde birikmesi ile eklemlerde iltihaplanmaların oluşması da "gut hastalığı" olarak adlandırılır.
Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Sağlıklı bir insanın, mevcut kas miktarını korumak için alması gereken protein miktarı günlük, kilosu başına 0.8g - 1g arasındadır. Yani eğer 60 kiloysanız günde 48-60g kadar protein almalısınız.
Ortalama olarak 60 gram ağırlığında olan bir yumurta yaklaşık 6 gram protein içeriyor. Tüketilen bir yumurtanın içinde yer alan protein, tamamen sindirildikten sonra zamanla vücut proteinine dönüşerek vücut yapılarında kullanılmaya başlıyor.
Karaciğer Hastalıkları: Bilinçsiz bir şekilde vücudun ihtiyacından fazla alınan proteinin vücuttan atılması için karaciğerin daha fazla çalışması gerekir. Özellikle karaciğer hastalığı olan kişilerde bu durum pek çok sağlık problemine yol açabilir.
Proteinlerin uyku ile ilişkilendirilmesindeki en büyük neden protein içeren yiyeceklerin triptofandan zengin olmasıdır. Triptofan melatonin ve serotoninin öncüsüdür. Bu sayede uyku kalitesini arttırır ve uykuyu teşvik eder (St-Onge vd., 2019).
Protein ağırlıklı diyetler yağ yakımı artırır ve düşük glisemik indeksli gıdalar tüketilmediği için kan şekeri düzenlidir, açlık hissiyle mücadele etmeniz gerekmez. Dolayısıyla aç kalmadan kilo vermenin bir yolu olduğu için de çok tercih edilir.
Bir öğünde alınması gereken protein miktarı yaklaşık 20 ile 30 gramdır. Bu miktar kas yapımını aktive eden en uygun değer. Eğer oluşan etkiyi arttırmak istiyorsanız tükettiğiniz öğünde yaklaşık 4 gram lösin aminoasidinin olduğundan emin olun.
Özetle yağsız vücut ağırlığı 50 kilo olan bir kişinin her gün yaklaşık olarak 138 gr protein alması önerilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; az hareketli bir kişi her bir kilosuna karşılık yaklaşık 1 gram proteine ihtiyaç duyar.
Protein eksikliği; depresif ruh hali, konsantrasyon eksikliği ve bulanık bir zihne sebep olur. Yetersiz proteinle devreye giren hormon üretimi uykunun dengesini bozar. Serotonin ön maddesi triptofan, uykuya yardımcı olan önemli bir amino asittir ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Ülkemizde ve dünyada en çok tüketilen kanatlı hayvan çeşidi tavuk etidir. Tavuk eti, 100 gramında yaklaşık 21 gr protein, 4.5 gr yağ ve 0.1 gramdan az karbonhidrat bulundurur.
Eğer işten eve evden işe giden, egzersiz yapmayan bir kişiyseniz vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için tavsiye edilen günlük protein miktarı kilogram başına 0.8 gramdır. Yani 75 kilogram ağırlığında birinin 60 gram protein tüketmesi gerekir.
Önemli bir protein kaynağı olan tavuk göğsü, günlük yaşamda ve diyetlerde sıklıkla tercih edilen besinlerden bir tanesidir. 100 gram derisi alınmış tavuk göğsünde 120 kkal enerji, 22,5 gram protein ve 2,6 gram yağ bulunur. Karbonhidrat ve diyet lifi içermez.
Spor yapan birinin alması gereken protein miktarı
Ağırlık antrenmanı sırasında kasların gerilmesi, devamında büyümesi için hücreler proteine ihtiyaç duyuyor. Gelişim isteyen kasın ihtiyaç duyduğu protein miktarı ise daha fazla olmaktadır. Fitness için günlük protein miktarı kilo başına 1.5-2 gramdır.
200-250 gram protein: et, balık, tavuk, hindi olabilir. 100-150 gram jarbonhidrat: beyaz veya yasmin pirinci olabilir.
Daha fazla protein tüketimi, böbrekleri aşırı süzme ve ardından gelişen protein kaçağı sonucunda işlev bozukluğuna neden olabiliyor. Protein destek ürünleri ile ilave olarak ortalama 90 gram kadar protein alınması, erken dönemde olmasa da uzun dönemde böbreklerde hasara neden oluyor.
Cevap: İdrarda protein kaçağı belirtileri arasında bulanık veya köpüklü idrar, sık idrara çıkma, idrarda renk değişikliği, ödem (şişlik), yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Soru 3: İdrarda protein kaçağı nasıl teşhis edilir? Cevap: İdrarda protein kaçağı teşhisi idrar testleriyle yapılır.
İdrarda sürekli ve yüksek miktarda protein kaçağı, böbreklere zarar verebilir. Bu durum böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Protein kaçağının şiddetli olduğu durumlarda, nefrotik sendrom adı verilen bir durum gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri