Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler, Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Kan akışının, kanın yoğun kıvamından kaynaklı olarak zorlaşması, birçok hastalığa ve kalp krizine davetiye çıkarır. Su tüketimi kanı sulandıracağı için olası pıhtılaşmanın da önüne geçecektir. Su içmek, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonların ve kanser hastalıklarının önüne geçmeye yardımcı olur.
Doku ve organlara besin ve oksijen ulaştırmak, kan dolaşımı sayesinde mümkün olur. Su ise, kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmamıza katkı sağlar.
İnsan vücudunun %55 ila %75'i sudan oluşur. Bebeklikte %75 olan su oranı, yaşlılarda %55'e kadar düşer1. Su, vücudumuzdaki besin maddelerini hücrelere taşır ve hücrelerdeki atıkları alır, vücut ısısını dengeler, eklemleri ve iç organları kayganlaştırır, kan dolaşımını sağlar, kalp damar fonksiyonlarını korur2.
Su tüketimi yetersiz olursa, kan hacmi azalır, kan dolaşımı hızı yavaşlar, kan koyulaşır, aritmi gelişir, tansiyon düşer, tansiyon düşmesine bağlı bayılmalar görülebilir. Bu da kalbe ve diğer organlara giden kan miktarını azaltır, koyulaşan kan damarların tıkanmasına neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler, Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
ABD'de yapılan bir araştırmada günde 5 bardağın üzerinde su içen kişilerin kalp krizi geçirme riski, günde 2 bardak ve altında su tüketen kişilere oranla yüzde 50 daha düşük bulunmuştur.
SU VÜCUDUMUZDA ÇOK ÖNEMLİ İŞLEVLERE SAHİPTİR
Besinlerin sindirim sisteminde verimli olarak sindirilmesi ve sindirim sisteminde ilerlemelerini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun dinç ve diri kalmasını sağlar. Vücuttaki her sistemin düzgün çalışabilmesi için suya ihtiyacımız vardır.
Bu durumun yaşanmaması için uzmanlar bol bol su içilmesini tavsiye eder. Gün içinde tüketilen 2,5 ve 3 litre dışında en az 2 büyük boy bardak limonlu suyunda boğazlarda enfeskiyon ve iltihabın barınmasını engellediğinin altını çizer. BÖBREKLERE FAYDASI!
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Limonlu su acıkmayı engelliyor, kan dolaşımını hızlandırıyor
Böylelikle kilo vermek için giriştiğiniz mücadelede sizin için önemli bir güç haline geliyor. Ayrıca limon, kan dolaşımınızı hızlandırarak hareketsiz kaldığınızda bile daha fazla kalori yakmanızı ve vücudunuzun daha fazla yağı metabolize etmesini sağlıyor.
Kafeinden dolayı fazla tüketilince sinir sistemi ve dolaşım sistemini hızlandırarak kalbin daha çok atmasıyla birlikte, hızlanmasına neden olur. Çay tüketimi bireyleri zinde ve enerjik hissettirse de bir süre sonra beyin hücreleri buna alışır ve kişiyi uyuşuk bir hale getirebilir.
Vücudun farklı bölgelerine oksijen taşıyan kan, yeterli su tüketimi sayesinde daha fazla oksijen iletebilir. Su tüketimi, vücut sıcaklığını düzenler. Cildin orta katmanlarında depolanan su, vücut ısındığından ter olarak cildin yüzeyine gelir. Buharlaştıkça vücudu soğutur.
" Alışkanlık halinde, sürekli 5-6 litre gibi su tüketildiğinde metabolizma bozulur, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir. Fazla su tüketimi psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir "dedi.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
İdeal miktarda su tüketimi vücut fonksiyonlarına yardımcı olur. Kabızlığın önlenmesi, vücut sıcaklığının düzenlenmesi, sindirim sisteminin desteklenmesi ve nihayetinde tüm vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi süreçlerinde suyun önemli görevleri vardır. İdealden az ya da fazla su tüketimi sağlık için zararlıdır.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir.
Vücutta bulunan ödemi, fazla sıvıyı dışarı yollamak için gün içerisinde su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde 8-10 bardak su içmek, vücudunuzdaki ödemin atılmasında yardımcı olmaktadır.
ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri yetişkin kadınların günde 2,7 litre, yetişkin erkeklerin ise günde 3,7 litre su tüketmesini tavsiye etmektedir. Bu miktarlar çay, meyve suyu ve besinlerden alınan suyu da kapsar.
1 - Banyodan sonra su içilmez, içilirse organlar yaşlanır. 2 - Acı yedikten sonra su içilmez, içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar. 3 - Uyku arasında içilmez, çünkü beyni etkiler. 4 - Meyveden sonra içilmez, içilirse asit ortaya çıkar.
Susuz kalmak dikkat eksikliğine, odaklanma güçlüğüne ve beyin fonksiyonlarının faydalı çalışmamasına neden olur. Düzenli su içmek beyin fonksiyonlarını düzenler. Düzenli su içmek vücut ısısının dengelenmesi için de fayda sağlar.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Günde 6 ve daha fazla bardak su içenlerde kalp krizinden ölüm riski, günde 2 bardak ve daha az içenlerden çok daha az bulunmuştur. Çünkü su, kanın akıcılığını artırarak damarları ve kalbi korur.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri