Yüksek testosteron androjeni tetikler ve yüksek androjen seviyesi saç dökülmesine neden olur. Bu nedenle genetik saç dökülmelerinin %90'ı erkeklerde görülür.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Testosteron kelliğe sebep olmaz hatta düşük testosteronun kortizol hormonunu arttırıp kelliğe sebep olduğuyla ilgili bulgularımız var. Yüksek testosteronun kelliğe sebep olduğu bilinmiyor. Ama daha yüksek testosteron seviyeleri genetik olmakla beraber DHT hormonunun daha fazla üretimini sağlayıp kelliğe sebep olabilir.
Erkeklik hormonunun ürettiği testosteron saçların dökülmesine neden olur. Erkeklerde daha belirgin olan erkek tipi dediğimiz ve bu hormonun fazla salgılanmasına bağlı olarak dökülmeler görülmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Kelliğe yol açan şey, testosteron hormonunun etkili bir şekilde parçalanmış dihidrotestosteron (DHT) adlı yan ürünüdür. Saçın içinde büyüdüğü yuva olarak tanımlanabilecek foliküllerin küçülmesine neden olur. Kelliğe neden olan folikül hassasslığı ise anneden geçen bir kalıtsal özelliktir.
Erkek tipi saç dökülmesi büyük oranda genetik faktörlere bağlı bir durumdur. Saç dökülmesine sebep olan diğer nedenler arasında ise sigara, beslenme alışkanlıkları, stres, uyku düzeni, deri problemleri, vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar ve ilaç kullanımı yer almaktadır.
Yaygın inanışa göre saç dökülmesi olan erkeklerde testosteron oranı normale göre yüksektir. Erkek tipi kellikte yada androgenik alpesi erkeklerde %70, kadınlarda %40 oranında görülür.
Yapay erkeklik hormonu olarak tanımlayabileceğimiz bu sentetik hormon fazla alındığında erkekler kellik, cilt sorunları, sertleşme bozuklukları, infertilite ve kanda pıhtılaşma gibi riskli sağlık sorunları ile karşılaşabiliyor.
9) Steroidler – Testosteron ve progesteron
Depo-Provera (medroksiprogesteron) enjeksiyonları, Provera veya Prometrium tabletleri gibi progesteron içeren ilaçlar, bazı kişilerde saç dökülmesine neden olabilir.
Cinsiyet hormonlarından biri olan testosteron, insan davranışları ve bilişsel fonksiyonları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Literatürde, kadınlarda düşük testosteron seviyelerinin; motivasyon düşüklüğü, kronik yorgunluk ve iyilik halinde azalmaya sebep olduğu gözlemlenmiştir.
Testosteron fazlalığının ilk belirtileri yüzde sivilceler çıkması, her iki meme arasında, göbekte, kalça üzerinde ve bacakların üst kısmında sert, siyah ve kalın kılların çıkmasıdır. Hormon problemleri nedeni ile gelişen kıllarda devamlı hormon uyarısı olduğundan epilasyon iyi sonuç vermez.
Genç erkeklerde (20'li yaşlar), normal total testosteron düzeyleri genellikle 300 ila 1000 ng/dL (nanogram/desilitre) arasında olabilir. 30'lu yaşlardan itibaren, testosteron düzeyleri yavaşça azalmaya başlar ve 50'li yaşlara gelindiğinde bu düşüş daha belirgin hale gelir.
Testosteron eksikliği, kas kaybına ve güçsüzlüğe neden olabilir. Saç Dökülmesi: Testosteron seviyelerinin düşmesi, erkeklerde saç dökülmesine (alopesi) neden olabilir.
Özellikle ailesinde kellik problemi olan bireyler saç dökülmesi riski ile karşı karşıyadır. Erkek tipi saç dökülmesi testosteron denilen erkeklik hormonunun 5 alfa redüktaz enzimi aracılığıyla Dihidrotestosteron'a (DHT) dönüşmesi ve saç kılıfındaki reseptörlerin DHT 'ye olan duyarlılığı sonucu meydana gelir.
Japonya'da bilim insanları laboratuvar ortamında saç geliştirmeyi başararak büyük bir adım attı. Japonya'nın önde gelen üniversitelerinden Yokohama Ulusal Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, fareden alınan embriyo deri hücreleri kullanarak saç kökü geliştirmeyi başardı.
Kreatinin erkek ya da kadınlarda saç dökmesi söz konusu değildir.
ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR! Kronik anabolik steroid kullananlardaki mortalite riskinin kullanmayanlara göre 4.6 kat daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Kreatin ve saç dökülmesi arasında herhangi bir ilişki olmadığı düşünülüyor.
Erkeklerde testosteron, genç bir erkeğin cinsel olgunluğa eriştiği ve üreyebildiği ergenlik döneminde önemli bir rol oynar. Şu değişiklikler tipik olarak bu aşamada gerçekleşir; Penis ve testisler büyür. Yüz, kasık ve vücut kılları gelişir.
Vücut tarafından salgılanan hormonlar saç büyüme döngüsünün düzenlemesinde büyük bir rol oynar. Östrojen hormonu kadınlarda daha çok salgılanan ve saç tellerinin büyümesine yardımcı olan bir hormondur.
Testosteron erkeklerde vücut ile yüz bölgesindeki kılların (sakal) oluşumunda etkilidir. Yetişkin erkekler, gençlere ve kadınlara oranla daha koyu ve kalın vücut kıllarına sahiptir. Yanaklarda, çene bölgesi ve üst dudaktaki (bıyık) kıllar testosteronun hormonu etkisiyle yapılarını sağlar.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Saçlarınıza hasar vermeden bu sorunu çözmek için, saç uçlarınıza nem desteği sağlamanız gerekir. Bu sayede yumuşayan saç tellerinizi çok daha kolay bir şekilde açabilirsiniz. Bu işlem için dolaşık saç açıcı sprey ya da yağ çeşitlerinden yardım alabilirsiniz.
Özellikle saç köklerinin beslenmesinde etkili olan e ve kreatin vitamin içerikli taze sebze ve meyveler, günlük düzenli beslenme alışkanlığı geliştirilmesi, stresten uzak durulması ve düzenli saç bakımı yapılması saç dökülmesi durdurulabilir. Kellik genellikle genetik yapı sonucunda meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri