Fazla tuz tüketimi vücutta su tutulmasına neden oluyor. Vücutta su miktarı arttıkça kan basıncı da artıyor, hipertansiyon ortaya çıkıyor. Öte yandan fazla tuz alınması böbrek üstü bezinden “Ouabain” adlı bir hormonun salgılanmasına neden oluyor. Bu hormon atardamarlarda büzüşmeye yol açarak, kan basıncını yükseltiyor.
Tuzun fazla tüketilmesi halinde kandaki sodyum oranı artar ve vücutta ödem oluşur. Fazladan alınan her 1 gr tuzun vücutta 1 su bardağı kadar su tutar.
Fazla miktarda tuz tüketimine bağlı olarak yüksek tansiyon, bölgesel veya yaygın ödem oluşumu, böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek hastalıkları ve inme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Sodyum su çekip tuttuğu için kan hacmi artar, bu da kalbinizin daha çok çalışmasına neden olur ve arterlerdeki basınç artar. Vücutta yüksek oranda sıvı tutulumu ile ödem oluşur. Bu nedenle tuz tüketimi böbrek hastaları için ayrı bir önem taşır.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
İlgili 29 soru bulundu
Gün içerisinde veya bir öğünde yüksek miktarda tuz tüketildiğinde kişide şişkinlik hissi oluşabilir. Bunun sebebi böbreklerin vücuttaki su ve tuz dengesini ayarlamaya çalışmasıdır.
Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Özellikle tuz tüketiminin artması ödemin de artmasını tetikler. Bu yüzden ödem meydana gelen kişiler gün içinde hareketlerini arttırmalı, masaj uygulamalı ve tuz tüketiminden uzak durmalıdır.
Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Sodyum, vücutta sıvı dengesini korunmada önemli bir mineraldir. Vücudumuzun günlük olarak 6 gr. civarında tuza ihtiyacı vardır. Fazla alınması halinde vücut ödem yapmaya başlayacaktır, aynı zamanda tansiyon, böbrek hastalıkları gibi sorunlara yol açmaktadır.
İyotlu tuz, hormonlar için önemlidir ve tuz alımını tamamen keserseniz iyottan mahrum kalabilirsiniz. Sonuç olarak sorunlu ve kuru bir cilt, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, kilo problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Düşük sodyum diyetinin, özellikle kalp sorunları olan kişiler için birçok faydası olduğu belirtilmiştir.
Sofra tuzu çok fazla tüketildiğinde, böbrekler bu tuzun hepsini dışarı atamaz. Bu durumda kalsiyum eksikliği ortaya çıkar. Kalsiyum eksikliğinde ise güçsüz kemikler, kemik ağrıları, diş hastalıkları ve ileride kemik erimesine yol açabilir. Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyona sebebiyet verir.
Kilonuzda sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa dikkat! Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Tuz tüketiminin artması, yüksek karbonhidratlı beslenme, yetersiz su içmek, regl dönemi, hareketsiz bir yaşam ve kilo artışı ödemin başlıca sebeplerini oluşturuyor.
Ödem pek çok nedene bağlı gelişebilir. Bununla birlikte, yerçekiminin etkisi ile sıklıkla ayaklar, ayak bilekleri ve bacaklarda fark edilir. Gece uyku sürecinde bacaklardaki ödem vücudun diğer kısımlarına ve hatta yüze kadar yayılır. Sabah uyanınca ödemin daha çok yüz ve ellerde olduğu görülür.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Sabahları elleriniz ve ayaklarınız şiş bir şekilde uyanıyorsanız, tartıda hızlı azalış ve artışlar görüyorsanız bunun sebebi vücudunuzdaki ödem olabilir.
Sofra tuzunun basit bir tuz olduğu düşünülürse, tuzlarda asit ve baz tepkimelerinden oluştuğuna göre, hadi gelin biraz kimyayı kullanalım. Asiditeyi artırıp tadı dengeleyelim. Bu yöntemi kullanırken 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek sonuca ulaşabilirken, limon suyu için 3-4 damla yeterli olacaktır.
Vücudunuzun sodyum seviyelerinin artışı idrarda değişikliklere sebep olur. Çok tuz tükettiğinizde böbrekleriniz bu tuzu vücuttan atabilmek için zorlanır. Bu da daha sık idrara çıkma ve idrarın şeffaf olmasına sebep olan böbrek hastalıklarına neden olabilir.
“Tuz konusunda yeni bir çığır açıyor”
Son yıllarda yaptığımız MR çalışmalarıyla şunu gördük; tuz herhangi bir su tutmaksızın deride ve kasta depolanıyor. Özellikle hipertansif bireylerde bu depolanma daha yoğun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri