FCA teslim şekli her iki taraf için de farklı avantaj ve dezavantaj içerir. Ürünlerin taşıma sürecindeki riski düşünüldüğünde sorumluluğun tamamen alıcıya ait olması satıcıyı rahatlatır. Bu durumda i sigorta, navlun gibi masrafların ödemesi de satıcının değil alıcının sorumluluğundadır.
FCA (FREE CARRIER) – Ana taşıyıcıya teslim
Yükleme satıcının yerindeyse sorumluluk satıcıya aittir, başka yerde ise alıcıya aittir.
FCA (Free Carrier - Belirlenen Yerde Taşımacıya Teslim)
Navlun ücreti de diğer tüm giderler gibi alıcı tarafından ödenir. Satıcının Sorumlulukları: Satıcı sözleşme koşullarına uygun malı hazırlayarak, alıcının ülkesinde istenen gerekli belgeleri düzenler ve Gümrük masraflarını öder.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
FCA teslim şeklinde, ihracatçı konumunda olan satıcı, malların tüm gümrük işlemlerini tamamlayarak önceden belirlenen tarihte ve yerde ilk taşıyıcıya teslim eder ve bu sayede sorumluluğun kendine ait bölümünü yerine getirmiş olur.
İlgili 34 soru bulundu
Satıcının Yükümlülükleri : FCA kuralı, satıcının malları uygulandığı ölçüde ihracat için gümrüklemesini gerektirir. Satıcı, hasarı ve masrafları kendisine ait olmak üzere, malların ihracı için gerekli her türlü izni almalı, malların ihracı için gerekli tüm belgeleri düzenlemeli ve gümrük işlemlerini tamamlamalıdır.
FCA – Taşıyıcıya Masrafsız Teslim
Ürünleri, alıcının anlaşılan konumda bulunan taşıyıcısına göndermek, satıcının sorumluluğundadır. Satıcı ayrıca ihracat işlemlerini yapmakla yükümlüdür.
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
FCA, Türkiye'de Fiat, Chrysler, Jeep, Maserati, Ferrari ve Alfa Romeo gibi markalarla temsil edilirken, PSA Grubu ise Peugeot, Citroen, DS ve Opel markalarıyla faaliyet gösteriyor.
FCA teslim Şeklinde Alıcı ve Satıcının Sorumlulukları:
factory" şeklinde belirtilmişse, satıcı yani ihracatçı, alıcının yani ithalatçının gönderdiği araca yükleme yapmakla sorumludur İhracat gümrükleme işlemleri,ve masrafları satıcının sorumluluğundadır.
Navlun, iç su yolu veya deniz ile taşımacılık alanlarında malın taşıma ücretinin ifadesi olarak bilinir. Bu sistemde CF veya CIF teslim şekilleri kullanılarak ilgili satışta, navlun satıcı-ihracatçı tarafından ödemesi karşılanır.
Mallar taşıma aracılığıyla boşaltılmak üzere, belirli bir noktada alıcıya sağlanır. DAF, DES ve DDU sistemlerinin yerini almıştır. Tüm gümrük işlemleri, masrafları, gümrükte doğan vergi, resim ve harçlar alıcıya aittir. Malların belirlenen yere taşıma maliyetleri/terminal bağlantılı zarar risklerini satıcı üstlenir.
Ancak, uygulamada, alıcının, imkanları dahilinde yükleme işlemlerinde satıcıya ek bir maliyet yansıtmadan, örneğin forklift ile yükleme işlemlerini yaptığı görülür. Exworks teslim şekline göre, alıcı, yani ithalatçı, tüm gümrük evraklarının düzenlenmesinden ve gümrük masraflarından sorumludur.
Teslim şekilleri satıcının sorumluluğunun nereye kadar olduğunu (taşıma, yükleme boşaltma, gümrük işlemleri, sigorta, hasar vb) ve alıcının sorumluluğunun nerede başladığını belirtmektedir. Teslim şekli, dış ticaretle ilgili bir sözleşme yapıldığında, sözleşmede açık olarak belirtilmelidir.
free carrier = taşıyıcıya teslim anlamına gelen uluslararasi ticari terimlerden biri... fca ile saticinin teslim yukumlulugu, mallarin ihrac gumrugunden gecirilip, alici tarafindan belirlenen tasiyiciya belirlenen yer ya da noktada teslimi ile son bulur. risk ve masraflar aliciya gecer.
Incoterms 2020'de 11 adet teslim şekli yer almakta olup bunlardan dördü (FAS,FOB,CFR,CIF) sadece deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılabilir, kalan yedi teslim şekli ise (EXW,FCA,CPT,CIP,DAP,DPU,DDP) tüm taşıma modlarında (karayolu, havayolu, demiryolu, deniz ve iç su yolu) kullanılabilir.
Türkçe'ye Taşıyıcıya Masrafsız Teslim olarak çevrilmektedir. Incoterms 2010 kurallarına göre FCA teslim şekli tüm taşıma yöntemleri ile kullanılabilmektedir. Denizyolu taşımaların yanı sıra karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda FCA teslim şekli kullanılmaktadır.
Tofaş, Stellantis'in PSA kanadındaki markaların Türkiye temsilciliğini üstlendi. Bugün imzalanan anlaşma ile Tofaş, Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.'nin Türkiye sermayesinin tamamını aldı. Devir bedeli 400 milyon Euro olarak gerçekleşti.
BELİRLENEN YERDE TESLİM / DELIVERED AT PLACE (DAP)
Satıcı, masrafları kendisine ait olmak üzere, malların belirlenen teslim yerine, eğer varsa kararlaştırılan noktaya kadar taşınması için taşıma sözleşmesi yapar. Satıcı malların belirlenen varma yerine getirilmesine ilişkin tüm hasar ve masrafları üstlenir.
İlgili Gümrük Mevzuatı
Bu maddenin (e) bendine göre ise; ithal eşyası için Türkiye'deki giriş liman veya yerine kadar yapılan nakliye ve sigorta giderlerinin gümrük kıymetine eklenmesi gerekiyor.
Delivered at Place/yani belirlenen yerde teslim şeklinde tanımlanabilir. Burada ithalatçının sorumluluğu minimum düzeyde tutulmakta ihracatçının sorumluluğu ve maliyeti ise en üst düzeyde kalmaktadır. Bu terim bizde "kapı teslimi" olarak ifade edilmektedir.
Bu arada FCA teslim şekli demir yolu, deniz yolu, kara yolu taşımacılığında kullanılabilmektedir. Fca teslim şeklinde varış yerine kadar navlun alıcıya aittir. Taşıyıcı firma, alıcı tarafından belirlenmektedir. Ayrıca risk de ürünlerin teslim edildiği noktadan varış noktasına kadar alıcının sorumlulukları arasındadır.
FOB teslim şekli ithalatta CIF teslim şekline göre daha avantajlıdır. Bu yüzden, pek çok kurumsal firma ithalatlarında FOB teslim şeklini tercih etmektedir.
“F” Grubunda yer alan teslimlerde temel kural; mallar, ihracatçı- nın çıkış gümrüğünde taşıyıcı ya da alıcıya teslim edilir. “F” GRUBU Teslimde Şekillerinde; • FCA Belirlenen Yerde Ana Taşıyıcıya Teslim, • FAS Gemi Doğrultusunda Masrafsız Teslim, • FOB Gemide Masrafsız Teslim şekilleri yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri