Duyu bütünleme fonksiyon bozukluğu duyumlar yoluyla alınan bilginin işlenmesindeki yetersizliktir. Bozukluk santral sinir sisteminde yani bunun da başı olan beyinde meydana gelir.
Konuşma, görme, işitme, dokunma gibi duyuların bir bütün olarak hareket etmediği ve çocukta farklı zamanlarda, farklı tepkiler oluşmasına yol açması halinde duyusal sorunlardan bahsedilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Özetle, duyu bütünleme sorunları, uygun tedavi ve terapi ile iyileşebilir veya yönetilebilir. İyileşme süreci, bireyin yaşı, durumu ve duyusal zorlukların şiddeti gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Otizm Midir? Hayır. Duyu bütünleme bozukluğu bir hastalık olmayıp çeşitli hastalık veya tanılara eşlik eden veya bazı kişilerde bir hastalık olmaksızın görülebilen belirti ve bulgular topluluğudur. Otizm spektrum bozukluğu ise bir beynin gelişimsel bir hastalığıdır.
Duyu Bütünleme Bozukluğu olan çocuklar zihinsel olarak engelli değildir, ancak yardım edilmezse akademik hayatlarında başarılı olmaları zorlaşır. Ayrıca, bozukluğun neden olduğu stres; anksiyete, depresyon veya davranış sorunlarına yol açabilir.
Duyu bütüneleme terapisi ne kadar sürer? Duyu bütünleme terapisi temelli ergoterapi çocuğa ve duruma göre değişebilmekle birlikte genellikle 40 dakika sürmektedir.
Özellikle konuşma sorunları ailelerin dikkatini çeker. Kelime söyleme, iki kelimelik cümle kurma, söylenenleri anlama konusunda yetersizlik vardır. Bazı çocuklarda önceden kazanılmış becerilerde (örneğin; daha önce öğrendiği ve kullandığı kelimeleri söylememe) gerileme olması belirgindir.
Duyu bütünleme terapisini ergoterapistler veya sertfika almış fizyoterapist, dil konuşma terapistleri tarafında uygulanmaktadır.
Duyu Bütünleme Materyalleri
Kare salıncak, dikdörtgen salıncak, T salıncak, koza salıncak, hamak denge (vestibüler) duyusunun gelişimini desteklemekte kullanılır. Farklı pozisyonlarda yapılan aktiviteler kas kuvvetini arttırır, el- göz koordinasyonu geliştirir, motor planlamayı destekler.
Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
Ergoterapi bir sağlık bilim dalı, duyu bütünleme terapisi ise ergoterapistlerin uyguladığı terapi yöntemlerinden biridir. Duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi arasındaki fark birinin meslek birinin terapi yöntemi olmasıdır.
Duyu Bütünleme teorisi üç bölümden oluşur.
İkinci bölüm Duyu Bütünleme bozukluklarını tanımlar ve üçüncü bölüm tedavi/müdahale programına rehberlik eder. Öğrenme, hareket ve çevreden gelen duyuları içeri ( MSS ye) alıp işlemleme ve bu duyuları, davranışları planlamak ve organize etmek için kullanma yeteneğine bağlıdır.
Terapistin seans sırasında yapması ve ailenin de bu konuda eğitilmesi çok önemlidir. İlk adım olarak kıyafetler tamamen çıkartılmalı, ılık ve güvenli bir ortam yaratılarak çıplak deri üzerine yumuşak, plastik Duyu Fırçası ile kollarda omuzdan ele, bacaklarda kalçadan ayağa doğru derin basınç masajı yapılır.
Duyu bütünleme odasında t salıncak, kafes salıncak, tırmanma barı, tırmanma halatları, top havuzu, likra hamak, file hamak, bobath topları, çeşitli puzzle oyuncaklar, sesli oyuncaklar, dokunsal yüzeyi farklı materyaller, sert ve yumuşak zeminler bulunur.
- Duyu bütünleme salıncağı, vücut farkındalığı ve motor planlama becerilerini geliştirmede etkili bir üründür. - Sallanmak ve denge unsurlarını eğlenceli bir biçimde çocuklarınıza aktarmakta ve onları mutlu etmektedir.
Hassasiyet: Bu test, çocukların duyuları algılamadaki kapasitesini ölçer. Yüksek kapasiteye sahip olanlar, yüksek duyu aktivasyonu sebebiyle hiperaktiftirler ve bu çocuklar fazla aktif oldukları için verilen görevi yapmakta zorlanırlar.
Ergoterapistler kişiye günlük yaşam aktivitelerini yapabilme becerisi kazandırarak, bireyin günlük yaşamında bağımsız ve kendine yeter hale gelmesini amaçlar. Ergoterapist sizin motor-duyusal becerilerinizi, hareket kalitenizi, bilişsel ve psikososyal durumunuzu değerlendirir.
Zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk çeken, özel tedaviye ihtiyaç duyan, dil gelişiminde yaşanan problem nedeniyle konuşmakta sıkıntı yaşayan, davranışsal anlamda problem çektiği için uyum sağlamada zorluk yaşayan kişilere uygulanır.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
124 Otizm ve Elektroensefalografi
Otizm spektrum bozukluğu (OSB) sosyal etkileşimde kısıtlılık, sözel ve sözel olmayan iletişimde bozukluk, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayıcı davranışlarla karakterize %1-1,5 sıklıkta görülen bir nöro gelişimsel bozukluktur (1, 2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri