3:Felsefi Bilgi: Varlığı ve evreni akıl yürütme yoluyla tanımlamaya çalışan bilgi.
Felsefi bilgi felsefe bilim dalına ait bilgilere denmektedir. Felsefe ise Yunancada hikmet arayışı ya da bilgelik sevgisi anlamlarına gelmektedir. Felsefeyle ilgilenen kişilere ise filozof denmektedir. Felsefi bilgiler adalet, güzellik, doğruluk, varlık, gerçek, bilgi, akıl ve dil konularını içerir.
Bilgi: Özne (suje) ile nesne (obje) arasında kurulan ilişkidir. Daha açık bir ifadeyle öznenin (sujenin) nesneyi (objeyi) yorumlamasıdır. Obje hakkında bir yargıda bulunması veya açıklama yapmasıdır.
Bilgi Nedir? :
değer ifade ettiğini, bir işimize yarayıp yaramadığını, bir zararı dokunup dokunmayacağını anlatan, açıklayan bir tanımlamadır. Felsefede suje (özne ) olan insan ile obje (nesne)olan varlık arasındaki ilişkiden çıkan ürüne bilgi denir.
Bilgi, genellikle geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek.
İlgili 25 soru bulundu
Somut verilere dayalı enformasyonlara bilgi denir. Bilgiler, özelliklerine ve kaynaklarına göre birçok türe ayrılır. Örneğin dini bilginin kaynağı kutsal kitaplar ve hadislerdir. Gözlemden çok sezgiye dayanır.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Bilgi: İnsan aklının kapsayabileceği olgu, gerçek ve ilkelerin tümüne verilen isimdir.
F) Felsefi Bilgi: Felsefi düşünce ile genel geçer ve kesinlikten uzak ama önyargısız, iyi temellendirilmiş, güvenli ve Page 2 Sayfa 2 / 10 tutarlı olarak ortaya konan bilgidir. Felsefi bilgiye örnek: Ampirizm, bilginin kaynağının deney olduğunu ileri sürer.
Gündelik bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi gibi. edilir.
b1) Bilginin Kaynağı Deney(im)dir (Empirizm)
elde edilir. Duyular, ilk izlenimlerdir. İzlenimler bellek ve imgelemin işlevleri sonucu birleşirler. Birleşik izlenimler, zihnin anlama yetisiyle soyutlanarak idea ve tasarım haline gelerek bilgi olurlar.
Felsefede bilgi arayışı amacı vardır. Soru sorma etkinliği üzerine kuruludur. Felsefe eleştirel bir bilgi türüdür.
Grekçe “episteme” (bilgi) ve “logos” (bilim) sözcüklerinden oluşan epistemoloji, Türkçe karşılığı olarak bilgi felsefesi, felsefenin varlık, bilgi ve değer gibi üç ana konusundan biridir (hatta en önemli konusudur denebilir).
Rüya bilgisi de özneldir, doğru da olabilir yanlış da, dolayısıyla eliyoruz. Vahiy bilgisi evrenseldir kıyas yapmak için seçiyoruz. Bilimsel bilgi türü evrenseldir seçiyoruz. Felsefi bilgi türü subjektiftir eliyoruz.
Felsefe konusu bakımından evrenseldir. Diğer bir değişle insan yaşantısına giren herşey felsefenin konusunu oluşturur.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Gündelik bilgi, yaşantılardan elde edilen pratik bilgilerdir. Bu bilgi belli bir yönteme dayanarak, neden-sonuç ilişkisi sonunda elde edilen genelgeçer bilgi değildir. Gündelik bilgilerin her zaman işe yarar bilgiler olduğu söylenemez.
d) Sanatsal Bilgi: Beceri, yaratma ve üretim etkinliği olarak ortaya çıkar ve yarar amacından ziyade, güzellik duygusuna hizmet eder.
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları incelemektedir.
Eleştirel Düşünme: Felsefi bilgi, eleştirel düşünme becerilerine dayanır. Felsefeciler, konuları sorgulama, argümanları değerlendirme ve mantıklı sonuçlara ulaşma konusunda uzmanlaşırlar. Evrensel: Felsefi bilgi, kültür, dil veya coğrafya sınırlarını aşar.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
2)Dini Bilgi:Yaratıcı tarafından Peygamberler veya kutsal kitaplar vasıtası ile insanlara ulaştırılan imana dayalı bilgidir. 3)Felsefi Bilgi:Bireyin evren üzerinde düşünerek ve aklını kullanarak çeşitli çıkarımlarda bulunarak elde ettiği bilgidir. Özneldir.
Bilgi nedir? İnsanın, varlığı tanıma ve anlama faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürüne bilgi denir.
Bilgi, genelde “bilen insan ile bilinen şey (nesne) arasındaki ilişki” şeklinde tanımlanmaktadır. Aslında, “bilen” (özne) ile, bilinen (nesne) arasındaki “ilişki”, bilgiden çok insanın dışındaki varlıklarla ilgili bilgiye giden süreci anlatmaktadır.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri