Felsefe Öğretmeni, öğrencilere felsefe, mantık ve sosyoloji konuları ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmaktan sorumludur. Bireylerin bağımsız ve eleştirel bir düşünce sistemi geliştirmelerini teşvik eder. Devlet okulları ile özel eğitim kurumlarının ortaöğretim birimlerinde görev alır.
Felsefe Grubu Öğretmeni, devlet okullarının lise kademelerinde veya özel eğitim kurumlarında çalışan felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık derslerine giren kişidir. Devlet okullarında felsefe dersi 10. sınıf ve 11. sınıflarda haftada 2 ders saati olarak zorunlu ortak dersler kategorisindedir.
Ayrıca felsefe grubu derken felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık dersleri kastedilir. Ülkemizde 68 üniversitede felsefe bölümü varken felsefe grubu öğretmenliği bölümü sadece 3 üniversitede( Gazi, Çukurova ve Atatürk üniversitesi) vardır.
Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünün amacı eğitim kurumlarında öğrencilere felsefe, psikoloji ve sosyoloji üzerine olan felsefe derslerinin en verimli ve etkili şekilde öğreterek, öğrencilerin felsefe dersi hakkında bilgili ve donanımlı olmasını sağlamaktır.
Hâlen felsefe grubu öğretmeni olarak görev yapanlardan rehber öğretmen olarak atanmak isteyenlerin, istifa onayları alındıktan sonra görevlendirmeleri yapılacaktır. Rehber öğretmen görevlendirmelerinde ilgi (c) Yönetmeliğin 13'üncü maddesi hükümleri dikkate alınacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Paylaşılan en düşük Felsefe Öğretmeni maaşı 17.700 TL iken, en yüksek ise 42.500 TL'dir.
İngilizce, Fizik, Sosyoloji, Felsefe vb.) mezun olup öğretmenlik sertifikası olan ya da olmayan herkes sınıf öğretmeni olarak atanmıştır.
Felsefe Öğretmeni olmanın dezavantajları şunlardır: Mezun sayısı oldukça fazladır. Özel sektör çalışma alanları kısıtlıdır. Devlette kadro atamaları oldukça sınırlıdır.
Felsefe öğretmeni nerede çalışır? Eğitim fakültesinden mezun olduktan sonra devlet okulunda öğretmenlik yapmak isteyen felsefe öğretmenlerinin Kamu Personeli Seçme Sınavına girmeleri gerekir. Bu sınavda yeterli puanı alan felsefe öğretmenleri, atanarak devlet okullarında öğretmen olarak çalışabilir.
Eğitim fakültelerine bağlı olan felsefe grubu öğretmenliği öğrencilere felsefe, psikoloji ve sosyoloji alanında dersler verir. Bu bölümde eğitim alındığı takdirde felsefe alanında donanımlı kişiler yetişir. Bu şekilde eğitim alan öğrenciler mezun olduktan sonra felsefe grubu öğretmeni olarak göreve başlayabilirler.
ÖABT SınavI, lisans düzeyindedir. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adayların, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmaları zorunludur.
2001-2002 Eğitim-Öğretim yılından bu yana felsefe grubu öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programı açılmış ve sürdürülmektedir. 2014 yılından itibaren eğitim süresi 4 yıl (8 yarıyıl) olarak değişmiştir. Felsefe Grubu Eğitimi programı dört alt disiplinin bileşiminden oluşmaktadır.
Felsefe Grubu Öğretmenliği (EA) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Felsefe Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Felsefe bölümü, üniversitede sözel kısımdan tercih edebileceğiniz 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Eğitim formasyonu alarak da liselerde felsefe grubu öğretmenliği yapabilirler. Eğitim kurumlarında rehber öğretmenlik ve eğitim danışmanlığı, çeşitli şirketlerde felsefi danışmanlık, basın yayın organlarında ve yayınevlerinde editörlük, yazarlık, eleştirmenlik, reklamcılık yapabilirler.
Felsefe Bölümü mezunları, en az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji dersi aldıklarını belgelendirdiklerinde, Pedagojik Formasyon Eğitimi alarak liselerde "Felsefe Grubu Öğretmeni" olabilmektedirler.
Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümü toplam 3 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Felsefe Grubu öğretmeni olarak atanabilmek üzere Pedagojik Formasyon Programı'na başvuru için öğrencinin 16 kredilik Sosyoloji, 16 kredilik Psikoloji dersi (alınan dersler SOS ve PSİ kodlu olmalı) almış olması gerekmektedir.
Mezun olduktan sonra Felsefe Grubu öğretmenliği yapmak isteyen öğrencilerimizin Pedagojik Formasyon Eğitimi alması gerekmektedir. Pedagojik Formasyon Eğitimi alabilmek için ise sosyoloji müfredatında yer alan SOS kodlu Felsefe, Mantık ve Psikoloji derslerinin tamamının alınması gerekmektedir.
Türkiye'de Atatürk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi gibi okullarda felsefe grubu öğretmenliği bulunur. İlgili okulların felsefe grubu öğretmenliği tercih puanları son üç yılda 289 puan ile 325 puan arasında değişiklik gösterebilir.
Eşit ağırlık öğretmenlik bölümleri ise şunlardır: Sınıf öğretmenliği, felsefe grubu öğretmenliği, rehberlik ve danışmanlık ve beden öğretmenliği.
Bu apaçıktır. Düşünme Eğitimi Dersi bu amaçla konulmuş olmasına karşın, işlevini yerine getirememektedir; felsefe öğretmenlerinin bu derse girmesi mevzuat gereği mümkün olmamaktadır. Bu yüzden felsefe öğretmenlerinin liselerde olduğu gibi ilkokulda, ortaokullarda istihdam edilmesi gerekmektedir.
(**) Psikoloji mezunları Milli Eğitim Bakanlığında “Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ve Meslek Dersi Öğretmeni (Psikoloji, Felsefe, Mantık, Eğitim psikolojisi, sosyoloji, gerontopsikiyatri vb. dersleri) olarak atanabilmektedir.
Sosyoloji mezunları; Formasyon alarak, MEB'e bağlı okullarda ve üniversitelerde, Felsefe Grubu Öğretmeni unvanıyla çalışabilir.
Staj yoktur. Bu programa yerleşen adaylardan ilgili Yükseköğretim Kurumu tarafından aranan şartları sağlayanlara, Yükseköğretim Kurumunun vakfı/anlaşmalı olduğu kurum tarafından burs, yurt, ücretsiz yemek, kısmi zamanlı çalışma vb. imkânlar sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri