Telli turnalar Mart ve Nisan aylarında kışladıkları Afrika'dan ülkemize bilinen üreme yerleri olan Muş'un Bulanık Ovası'na gelmektedirler. Burada yaz boyunca yavrularını çıkarır büyütür ve uçururlar. Sonbahar göçünde Eylül ve Ekim aylarında yine ülkemiz üzerinden Afrika'ya kışlama yerlerine geri dönerler.
Türkiye'nin tüm bölgelerinde görülebilirler. Bazıları Türkiye'de yerleşik olarak yaşar. Bazılarıysa kuzeyden güneye göç ederken Türkiye'yi göç yolu olarak kullanır. Dünya genelinde Kuzey Avrupa'dan Orta ve Doğu Asya'ya kadar geniş bir dağılım gösterirler.
Telli turna da, turna gibi göç sırasında ülkemizden geçtiği gibi Doğu Anadolu'da az sayıda da olsa kuluçkaya yatmaktadır. Telli turnanın kuluçkaya yattığı alanlar literatürde Erzurum Ovası, Ağrı ili ve çevresi, Doğubeyazıt'ın kuzeyindeki sazlıklar, Murat Nehri Vadisi ve Bulanık Ovası olarak tanımlanmaktadır.
Turna kuşu göçmen bir kuştur. Bu kuşun göç yolu ve göç mesafesi oldukça uzundur. O kadar ki Afrika'nın ortalarından, Karadeniz'in kuzeyine; Japonya'dan Sibirya'ya kadar bu göç yolları uzanır.
Türk kültürünün hüzün taşıyan kanatlısı telli turnalar, eskiden olduğu gibi artık Anadolu'nun dört bir tarafında yaşamıyor. Bolluk ve bereketin simgesi telli turnalardan Anadolu'da sadece 16 tür kaldı. Doğa Fotoğrafçısı Cebrail Keleş, birkaç gündür Kastamonu semalarında uçan telli turnaları fotoğraflamayı başardı.
İlgili 32 soru bulundu
Telli turnalar Mart ve Nisan aylarında kışladıkları Afrika'dan ülkemize bilinen üreme yerleri olan Muş'un Bulanık Ovası'na gelmektedirler.
Allı Turna kuşları aynı zamanda flamingo kuşları olarak da bilinmektedir. Dengeli bir tuz oranı olan göllerde yaşarlar ve mutlaka çevresinde tatlı su kaynakları olmalıdır.
Türkülerimizde, göçmen bir kuş olduğu için daha çok haber götürüp getiren bir sembol olarak kullanılmıştır. Bunun yanında bazı türkülerde; hasret, özlem, dert ortağı, özgürlük sevdalısı, avaz, bolluk, bereket, refah ve güzellik sembolü olarak da kullanılmıştır.
Turna kuşu leylekle sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak leylek ile arasında ki en büyük fark gaga bölümüdür. Turna Kuşu Nedir? Turna kuşu oldukça zeki bir kuştur.
Turnaya birçok kültürde kutsal sayılan kuşlardan biri olarak rastlanmıştır. Genel olarak haberci kuşlardan sayılan turnanın uğur ve iyi haber getirdiğine inanılır. Turnanın gerdanında ve başında bulunan tüyler “tel” olarak isimlendirilir. Telli turnalar uğur getirir.
Göçer olan bu simge kuş, Uzakdoğu'dan Anadolu'ya kadar sıla ve gurbet ile özdeş olup haber getiren ve ruh taşıyan elçi durumundadır. Dişi ve erkek turna kuşlarının birbirine olan sadakati ve vefası, Alevi-Bektaşi inancında ikrarlı ilişkilerin ve eşlerin durumu ile özdeş bilinir.
Turnaların ömrü doğada 20-30 yıldır.
Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Kuzeyden güneye göç Temmuz'da başlar, Ekim ayının başına kadar devam eder.
'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre bir insan kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür.
Tuz Gölü'nün güneyinde Aksaray'ın Eskil ilçesinde kuluçkadan çıkan binlerce flamingo yavrusu, el değmemiş doğasıyla dikkati çeken bölgeyi adeta "flamingo cenneti" ne dönüştürür. Anadolu'da halk dilinde "allı turna" olarak bilinen flamingoların Akdeniz havzası içinde en fazla yavru dünyaya getirdiği bölge Tuz Gölü'dür.
Turnalar tek eşli canlılardır. Eş tutan bireyler genellikle hayat boyu beraber olurlar ve eşlerden biri ölene kadar başka bir eş aramazlar. Başarılı bir çiftleşmeden sonra iki eş de yuva yapımında ortak çalışır. Genellikle iki yumurta bırakırlar.
Turna veya halk arasındaki söyleyişiyle durna, leylek büyüklüğünde, uzun bacaklı, zarif boyunlu, parlak duru gözlü, göçmen bir su kuşudur. Başının arka tarafında geriye doğru sarkan bir zülfü, kanatlarının göz alıcı, mavi, kırmızı ve yeşil tüyleri vardır.
Türkiye'deki üreme alanı Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki ağaçlık bölgelerdir. Leyleklerin iki değişik türü jabiru adıyla tanınır. Bunlardan Avustralya jabirusu (Xenorhynchus asiaticus) Avustralya'dan Hindistan'a kadar uzanan bölgede yaşar. Gövdesi beyaz ve yeşil, bacakları kırmızı, iri gagası siyahtır.
155–180 cm kanat açıklığı, 85-100 santimetre uzunluğunda, 2–3 kg ağırlığında, bayağı turnadan ufakça daha küçük ama benzer kuş tüyü olan bir turnadır. Telli turnalar en küçük turna türüdür. Bu kuş türü tamamen göçmen bir kuş türüdür. Afrika ve Güney Asya'da kışlarlar.
Japonların "Kağıttan Bin Turna Kuşu" efsanesine göre, hasta biri eğer kağıttan bin turna kuşu yaparsa, kişinin sağlığına kavuşacağına inanılıyor. Bu inançla kağıttan turnaları yapmaya başlayan Sadako'nun ömrü bin turnayı katlamaya yetmedi. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı yaparak, Sadako ile birlikte gömdü.
Japon turnası (Grus japonensis), turnagiller (Gruidae) familyasından iri bir turna türüdür. Japon turnası, ak turnadan sonra en nadir turna türüdür. Feng Shui'ye göre Japon turnası, şans, sadakat ve uzun ömürlülüğü simgeler.
Son birkaç telli turnanın Orta ve Doğu Anadolu'da yaşadığı tahmin ediliyor. 2008 yılında bilim adamlarının çalışmaları sonucunda Anadolu'nun doğusu, İran, Gürcistan ve Ermenistan'daki turnaların Avrupa, Rusya ve Asya'dakilerden farklı bir alttür olduğu keşfedildi, Grus grus archibaldi.
Genellikle yetişkin turnalar bu avcılardan uçarak kolaylıkla kaçabilirler.
Kuş fotoğrafçısı Serhat Çakıcı, kuşların göç rotasının Abana üzerinden geçtiğini belirtti. Son olarak turna sürülerinin ilçede mola verdiğini anlatan Çakıcı, "Uzun boyunlu, zarif bir tür olan turnalar ilkbaharla birlikte ülkemize giriş yapar ve üreme dönemi olan bu ayları Türkiye'de geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri