Tarihi MÖ 6. yüzyılda Milet'te yaşamış Thales'e kadar uzanır. Batı felsefesi tarihi; Yunan-Roma kültürünün hakim olduğu Antik Çağ felsefesi, Hristiyanlığın hakim olduğu Orta Çağ felsefesi ve
Grek ya da Yunan felsefesi tarihsel olarak dört belirgin döneme ayrılır. Ancak son iki dönemi bir arada değerlendiren (Helenistik-Roma felsefesi) yaklaşımlar da vardır. Bu anlamda, Grek felsefesinin genel olarak bu felsefenin bir türevi olan Roma felsefesinin tarihi 1000 yılı doldurur.
Tarihsel olarak Thales ile başlayıp, Aristoteles'in öldüğü 322 yılına kadar devam eden I. dö- nem, kendi içinde Presokratik felsefe veya doğa felsefesi, Sokratik felsefe veya İnsan Üzerine felse- fe ve Sistematik Dönem veya Büyük Sokratikler dönemi olarak üçe ayrılır.
Modern Felsefe terimi genel anlamda 15.yüzyıldan başlayıp 20. yüzyıla kadar devam eden felsefi anlayışı ifade etmek için kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
Farklı medeniyetlerin felsefeye temel olabilecek bilim, inanç ve yaşam öğretileri birikimlerinin sistemleştirilmesi bu bölgede gerçekleştirildiği için felsefe, MÖ 6. yüzyılda Antik Yunan'da başlamış kabul edilir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Helenistik (Helenizm) Felsefe
323 yılıyla Helenistik çağın son büyük imparatorluğunun Roma'nın bir parçası olduğu M.Ö. 30 yılı arasındaki dönemin felsefesine verilen addır. Bu dönemde yer alan dört büyük felsefe okulu sırasıyla, Akademi, Peripatetik okul, Epikürosçu ve Stoacı okuldur.
Antik Çağ felsefesi ya da Antik Çağ Yunan felsefesi, MÖ 700'lü yıllardan başlayıp M.S. 500'lü yıllara, yani Orta Çağ'a kadar uzanan tarihsel dönemdeki felsefe tarihini kapsar. Antik Yunan ve Roma kültürlerinde süregelen felsefe eğilimleri ve öğretilerinden oluşur.
René Descartes (/deɪˈkɑːrt/ veya UK /ˈdeɪkɑːrt/; Fransızca telaffuz: [ʁəne dekaʁt]; Latinceleştirilmiş: Renatus Cartesius; 31 Mart 1596 – 11 Şubat 1650), bir Fransız filozof, matematikçi ve bilim insanıydı. Daha önce birbirinden ayrı olan geometri ve cebir alanlarını birleştirerek analitik geometriyi icat etti.
evreni içinde kendi varlığını merak etmesiyle ve bu konuda sorular sormasıyla başlar. önceden kazanılmış bilgiler üzerine bir düşüncedir. Temel yöntemdir.
Bu dönemin en önemli temsilcileri arasında, John Scotus Eriugena (ö. 877), St. Anselmus (ö. 1109), Petrus Abelardus (ö. 1142), Aquinalı Thomas (ö. 1274), Roger Bacon (ö. 1292), John Duns Scotus (ö. 1308), Ockhamlı William (ö. 1347) gibi düşünürlerden söz etmek olasıdır.
Felsefenin Kurucusu Olan Filozof: Thales kabul edilir. Gerçek Anlamda Felsefenin Kurucusu: Eflatun (Platon) kabul edilir. Modern anlamda felsefenin kurucusu: Descartes kabul edilir.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Felsefe ilk defa Antik Yunan medeniyetinde ortaya çıktı. Antik Yunanistan'da ortaya çıkmasının nedeni, Antik Yunan'da denizcilik ile uğraşılması sayesinde daha çok bilgi birikiminin olması ve bunun yanında boş zaman kavramının da olması fazlasıyla etkili olmuştu.
Orta Çağ felsefesi tarihsel dönem itibarıyla ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin başlangıcına kadar olan dönemi kapsar. M.S. 2. yüzyıldan 15. yüzyıl sonlarına-16. yüzyıl başlarına, rönesansa kadar olan dönem olarak ele alınır.
Yararlanılan Kaynak: Ahmet Cevizci, Felsefe Tarihi, Say Yayınları, 2009. Orta Çağ Felsefesi iki döneme ayrılır: 1-Patristik dönem. 2-Skolastik dönem.
Altı yüzyıllık Osmanlı tarihinin bölümlenmesinde, 1300-1600 yılları arasındaki klasik dönem, otokratik ve merkeziyetçi yönetimi, ekonomisi ile belirgin ve kendi içinde bütünlük niteliğine sahip bir dönem olmuştur (İnalcık, 2009: 39).
Dönemin başlangıcı çoğu kez Büyük İskender'in ölüm tarihi olan MÖ 323 olarak alınır. Dönemin sonu ise Yunanistan Yarımadası'nın Roma Cumhuriyeti tarafından işgal edildiği MÖ 146 olarak kabul edilir.
Arkeolojide de genel olarak İÖ. 330 ile İÖ. 30 yılları arasındaki 300 yıllık süreç Hellenistik Dönem olarak tanımlanır.
Epikür bir ahlak felsefesi geliştirmiştir ve felsefenin ana düşüncesi mutluluktur (eudaimonia). Ona göre insan, tabiatı itibarıyla acıdan, üzüntüden, kaygıdan kaçıp neşe ve haz peşinde koşar. Bu yüzden bireyin temel amacı da mutluluk ve hazza ulaşmaktır.
Bu düşüncesiyle Aristoteles, antik Yunan dünyasında sistematik çalışmayı ortaya koyan ilk düşünürdür. -Aristoteles ilk felsefe tarihçisidir.
Heraklitos, düşüncelerini açık ve öğretici bir tarzda aktarmadığı, okuyucusundan aktif bir felsefi katılım ve çaba beklediği için 'Karanlık Filozof' olarak da anılır.
Felsefe'nin İyonya'da ve varlıkla ilgili sorularla ortaya çıkmıştır. Felsefe'nin öncüsünün Thales olduğunu biliyoruz. Bu yüzden felsefenin en temel sorusu "Varlık var mıdır?" ve "Varlık nedir?" olarak kabul edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri